Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Radovi u pčelinjaku
  • 21.04.2019. 10:30

Kako pravilno obaviti rotaciju nastavaka košnice?

Saznajte kako pravilno napraviti rotaciju nastavaka na košnici i još neke potrebne radnje kako bi pčelinja društva bila na vrhuncu za pašu bagrema.

Foto: Youtube/screenshot
  • 8.660
  • 123
  • 0

Travanj je jedan od udarnih mjeseci za pčelare, pčelinja društva se razvijaju velikim intenzitetom i sada pčelari moraju dovesti pčelinja društva do vrhunca za pašu bagrema.

"To moramo napraviti tako da spriječimo rojenje, koje približavanjem bagrema postaje sve veća opasnost kod pčela. Rojenje ne želimo jer se tako zajednica dijeli na dvije zajednice. Jedan dio zajednice će izaći i napustiti košnicu, a ostat će mlada zajednica koja neće biti sposobna donijeti med. Jedan od načina sprječavanja rojenja je dodavanje novih satnih osnova. Na njima će raditi mlade pčele, koje imaju voštane žlijezde i one će graditi i praviti matici prostor za dalje zalijeganje", rekao je Tomislav Prpić, predsjednik Pčelarske udruge Zlatna dolina.

Osim toga, potrebno je obaviti i rotaciju nastavaka košnice.

"Ovaj gornji plodišni nastavak, gdje se sada nalazi matica i leglo, ćemo spustiti na mjesto prvog nastavka, a ovaj donji nastavak, koji je uglavnom sada prazan, ćemo zarotirati i stavit ćemo ga na gornju stranu. Iz donjeg plodišnog dijela ćemo izvaditi dva okvira otvorenog legla u medišni nastavak i do njega ćemo dodati satnu osnovu koju će pčela početi graditi, a matica će se podići za toplinom u gornji nastavak i dobiti će novi prostor gdje će moći ponovo zalijegati i dalje raditi.  Znači dati ćemo joj novo mjesto da može nastaviti zalijeganje", ističe Prpić.

U videu pogledajte kako pravilno napraviti rotaciju nastavaka na košnici i još neke potrebne radnje kako bi pčelinja društva bila na vrhuncu za pašu bagrema.


Tagovi

Tomislav Prpić Pčelinjak Rotacija Košnica Paša bagrema


Partner