Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ajvar ili med
  • 19.09.2022. 14:35

Kako je nacionalna staklenka za med završila u slobodnoj prodaji? Evo objašnjenja

Hrvatski pčelarski savez objasnio je što se dogodilo. Isto su učinili i iz HDZ-a brodsko-posavske županije čiji je ajvar završio u nacionalnim staklenkama.

Foto: Danica.hr/MP
  • 4.081
  • 246
  • 0

Kako je ajvar dospio u nacionalne staklenke za med?

Prema objašnjenju Hrvatskog pčelarskog saveza problem je nastao jer se staklenka od 580 ml od prvog dana vrlo loše prodaje našim pčelarima, za razliku od onih kapaciteta 720 i 370 ml.

"Sada te staklenke od 580 ml stoje na zalihi tvrtke Agronom već nekoliko godina. Tada su ih naručili i platili proizvodnju od 200.000 komada", stoji u objavi koju potpisuje predsjednik HPS-a Dražen Kocet navodeći da se u nekoliko navrata pokušalo naći rješenje na način da pčelari otkupe svu tu količinu i to po izrazito povoljnim uvjetima jer distributeru skladištenje stvara veliki trošak.

Međutim, u jednom trenutku distributer ih jednostrano stavlja na tržište protivno ugovoru koji je s njima sklopljen. Na to Savez reagira i 30. kolovoza ove godine održava sastanak s Agronomom, o čemu izvješćuju Ministarstvo poljoprivrede pokušavajući ponovno pronaći rješenje.

"Najlakše bi bilo u ovoj situaciji raskinuti ugovor i na taj način zatvoriti ovu problematiku. No, s obzirom na dosadašnju suradnju i razumijevanje u davanju odličnih popusta na ostale staklenke i vrlo realnu opciju da ostanemo bez distributera smatramo da treba razumjeti i problem našeg partnera u kojem se našao zajedno sa nama", nastavlja dalje prvi čovjek HPS-a. 

Distributer pustio u slobodnu prodaju 

Dakle, u konkretnom slučaju, radi se upravo o tim staklenkama koje su u jednom trenutku bile dostupne na tržištu su slobodnoj prodaji ostalom građanstvu gdje su ih u Slavonskom Brodu napunili ajvarom, a već sutra će negdje drugdje možda napuniti pekmezom.

"Tvrtka Agronom prestaje s daljnjom distribucijom staklenke od 580 ml u slobodnoj prodaji", dodaje se u objavi uz navod da su svjesni da će ista još biti u ponudi u nekim trgovinama dok ne potroše zalihu, ali isto tako znaju da na tržištu imaju staklenke koje su završile kod kupca domaćeg meda koja također može poslužiti kao ambalaža za slične potrebe u kućanstvima. Iz HPS-a i dalje pozivaju pčelare da svoju proizvodnju pune upravo u njih. 

Kako je ajvar završio u nacionalnoj staklenki za med? Miletić najavio kaznene prijave

I iz HDZ-a brodsko-posavske županije potvrđuju da su kupljene u prodavaonici tvrtke Agronom u Bukovlju, a riječ je o onima tipa TO82 od 580 ml, po cijeni od 1,89 kn.

"Donirane su od strane prof.dr.sc. Stjepana Aračića, dopredsjednika Udruge pčelara Zrinski iz Slavonskog Broda i bivšeg predsjednika Temeljnog ogranka HDZ-a dr. Ante Starčević", stoji u odgovoru kojeg smo dobili od predsjednice HDZ-a brodsko-posavske županije, Danijele Kovačević.  

Navodi pritom da je "iznimno važno reći" da za pakiranje ajvara na manifestaciji Mićina ajvarijada nisu korištene nacionalne staklenke iz kvote Hrvatskog pčelarskog saveza.

Pravilnik jasan tko ih može kupiti

Podsjetimo, Pravilnik o ovoj ambalaži za med hrvatskog podrijetla jasno kaže da pravo na korištenje imaju pčelari, primarni proizvođači pčelinjih proizvoda upisani u Evidenciju pčelara i pčelinjaka koji proizvode pčelinje proizvode na vlastitom gospodarstvu i stavljaju na tržište, koji su upisani u Upisnik poljoprivrednih gospodarstava ili u Upisnik registriranih objekata u poslovanju s hranom životinjskog podrijetla koje vodi Ministarstvo poljoprivrede. 

Također, napisano je da svaki mora biti i korisnik znaka Med hrvatskih pčelinjaka, u sklopu kojeg je naveden i neponovljivi serijski broj koji koristi potrošačima da ga ukucaju u Aplikaciju koja je dostupna na internetskoj stranici med.mps.hr i saznaju potrebne podatke o pčelaru, kao i o medu kojega konzumiraju. 

Izradu nacionalne staklenke naručio je upravo Savez, proizvođač je Vetropack Straža d.o.o. iz Huma na Sutli, a odabrani distributer trgovačko društvo Agronom d.o.o. iz Požege. 

Ministarstvo poljoprivrede financiralo je nabavu alata za njezinu izradu sa 800.000 kuna. Prema podacima iz 2019., ukupno 696 pčelara svoj je med na tržište plasiralo u njoj. Prodano je (do te godine) 280.253 staklenki od čega 234.065 dimenzije 720 ml, 43.788 dimenzije 370 ml te 2.400 od 580 ml.

"Nacionalna staklenka za med se trenutno može kupiti na 98 prodajnih mjesta diljem Hrvatske", navodilo se prije tri godine. No, samo za Pravilnikom utvrđene korisnike, a vrijedi(lo) je i pravilo da će se onom koji ju zloupotrijebi zabraniti daljnja kupovina i upotreba staklenki na rok od dvije godine, a identitet biti javno objavljen.

Domaćim medom prvu je napunio 29. studenog 2018. tadašnji ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. 

Zaključno, ovaj slučaj, sigurno je, najviše će štetiti domaćim pčelarima. 


Tagovi

Ajvar Prodaja HDZ BPŽ Nacionalna staklenka za med Hrvatski pčelarski savez


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Predsjednik Zoran Milanović i ministrica poljoprivrede Marija Vučković na ovogodišnjem su Noćnjaku obišli izlagače i kušali njihove proizvode. Pogledajte više u našoj galeriji: https://www.agroklub.com/agrogalerija/nocnjak-2024-sadnja-masli... Više [+]