Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Apitehnika
  • 26.02.2016. 16:40

Kako dresirati pčele?

Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je potrebno stimulirati njihov posjet određenim vrstama. Proces kojim se to obavlja se naziva dresiranje. Kako na relativno jednostavan i efikasan način dresirati pčele?

Foto: pixabay.com
  • 1.603
  • 185
  • 0

U uspješnom pčelarstvu medonosne biljke su neophodan uvjet za postizanje velikih prinosa. Pčele koriste nektar i peludni prah sa oko dvije tisuće vrsta biljaka.

Uvjetno se pčelinje paše mogu podijeliti na glavnu i stimulativnu pašu. Sa biljaka glavne paše pčele skupljaju nektar i peludni prah koje skladište u plodištu, a višak u medištu koji se kasnije centrifugira. Sa biljaka stimulativne paše pčelinja društva uglavnom pokrivaju potrošnju hrane u gnijezdu.

Iako pčele koriste veliki broj biljaka, nekada je potrebno stimulirati njihov posjet određenim vrstama. Ovaj proces se u pčelarstvu naziva dresiranje pčela. Dresiranje pčela je relativno jednostavan proces, a izvodi se s ciljem sigurnijeg oplođivanja cvjetova biljaka u uzgoju. U pčelarstvu se za povećanje oplodnje i sigurnog posjeta pčela cvjetovima biljaka u uzgoju koristi nekoliko metoda, a u ovom tekstu će biti riječi o dresuri aromatiziranim sirupom, dresuri metodom prskanja i metodom inserta.

Dresiranje pčela aromatiziranim sirupom

Dresiranje pčela aromatiziranim sirupom se sastoji u pripremi šećernog sirupa u koji se dodaju cvjetovi. Šećerni sirup se priprema u odnosu 1:1 (šećer:voda). U večernjim satima se u pripremljeni mlaki sirup dodaju cvjetovi željenih biljaka kojima su prethodno uklonjeni listići. Odnos listića i šećera je 3:1. Takav sirup se ostavi preko noći kada se vrši ekstrakcija eteričnih ulja. Rano ujutro, 2 do 3 sata prije izlijetanja pčela se stimulativno prihranjuju društva sa 150 - 200 ml sirupa po društvu. Prihranjivanje se vrši preko hranilice, ali ga pčele radilice vrlo brzo raznose u plodište. Nakon izlijetanja i u jutarnjim satima, pčele traže cvjetove sa istim mirisom.

Vrlo je bitno da sav pribor i posude za pripremu sirupa budu čiste i bez stranih mirisa. Također, pupoljci i cvjetovi u precvjetavanju imaju različit sadržaj mirisnih supstanci i on nije isti kao kod cvjetova u punom cvijetu.

Metoda špricanja

Metoda prskanja se primjenjuje kada želimo usmjeriti pčele na biljke sa slabom rodnošću ili sa funkcionalno ženskim cvjetovima. Ovo je čest slučaj u vinogradarstvu, gdje postoje sorte sa gore navedenim osobinama.

Priprema šećernog sirupa je identična kao kod prethodne metode. Poslije ekstrakcije mirisnih tvari tri sata prije izlijetanja prihranjuje se društvo sa 150 do 250 ml aromatiziranog sirupa. Sat vremena prije izlijetanja pčela razrjeđuje se sirup 3:1 u korist vode, a zatim se tom otopinom šprica željena parcela.

Kako dresirati pomoću metode inserta?

Ova metoda se temelji na spremanju peludnog praha 20-ak dana prije cvjetanja. Ovako pripremljen pelud se zatim dodaje pčelama preko kutije - inserta. Da bi se skupio peludni prah, skidaju se rodne grančice sa cvjetnim pupoljcima 20-ak dana prije cvjetanja. Na sobnoj temperaturi provocira se prijevremeno otvaranje pupoljaka. Zatim se pristupa otkidanju antera sa peludnim prahom. Pelud se čuva u hladnjaku do upotrebe.

Kada nastupi cvjetanje, pripremljeni polen se miješa sa vapnenim prahom u koncentraciji 3:1. Tako pripremljena smjesa se stavlja u posebnu kutiju, a onaispred leta košnice. Pčele prilikom izlijetanja bivaju naprašene i ovom smjesom oprašuju željeni zasad. Na ovakav način kod jabuka se prinos udvostručuje, a kod kruške i lucerne utrostručuje.

Foto: pixabay.com


Tagovi

Dresiranje pčela Šećer Prihrana pčela


Autor

Bogdan Cekić

Više [+]

Magistar poljoprivrede, zaljubljenik u prirodu i aktivni borac za zaštitu životne sredine.