Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Slavonski pčelari
  • 01.05.2023. 16:30
  • Vukovarsko-srijemska, Vukovar

Ivan Dumendžić: Cijene meda u istočnom dijelu Hrvatske neopravdano sporo rastu

Cijene proizvoda nisu pratile troškove i dolazi do upitne isplativosti te proizvodnje, napomenuo je Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar ’91 rekavši da su cijene meda u Slavoniji trenutno neodržive.

Foto: Youtube/Printscreen
  • 1.554
  • 88
  • 0

"Problemi u pčelarstvu nisu od jučer. S inflacijom su postali izraženi", istaknuo je Ivan Dumendžić, predsjednik Udruge pčelara Vukovar ’91.

Cijene njihovih proizvoda, kaže, nisu pratile troškove i dolazi do upitne isplativosti te proizvodnje. Troškovi su se udvostručili, a cijene meda u istočnom dijelu Hrvatske, dodaje, neopravdano sporo rasle.

"U Srbiji, Bosni i Mađarskoj, ali i u Zagrebu je med skuplji nego u Slavoniji. To je nama osnovni problem", dodao je rekavši da ih nitko ne može uvjeriti da je dalje kupovna moć veća.

"Svjesni smo da je zapadni dio RH s Istrom i Slovenijom ispred nas", napomenuo je. Naglasio je da su poskupljenja u proizvodnji i preko 200 posto te da je upitno, ne bude li se ozbiljno bavilo ovom problematikom, što će se dogoditi s pčelarstvom za 10 do 15 godina. Naglasio je i da mladih ljudi zainteresiranih za tu djelatnost nema.

U Istri je med skuplji za 30, a Dalmaciji 40 posto. "Oni imaju realne cijene, a mi trenutno neodržive", istaknuo je Dumendžić. Rekao je da nisu svi OPG-ovi uspjeli prodati svoj med. Smatra da im fali marketinga i menadžmenta, a upravo to žele postići suradnjom s Veleučilištem Lavoslava Ružičke u Vukovaru gdje je i održan okrugli stol pod nazivom "Održivost proizvodnje pčelinjih proizvoda".

Dodao je i da se nisu dovoljno implementirali u turizam te da su svjesni tih problema i ne okrivljuju nikoga. "Dugi niz godina bavili smo se tehnologijom pčelarenja, a s marketingom smo počeli prije svega četiri godine", kazao je dodavši da to nije dovoljno. OPG-ovi u zapadnoj RH su otišli dalje i oplemenili proizvodnju. "Ne prodaju samo med", kazao je.

Više pogledajte u videoprilogu:


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Ivan Dumendžić Okrugli stol Pčelarstvo Slavonija Cijene meda


Autorica

Martina Pavlović

Više [+]

Magistra agronomije sa specijalizacijom zaštite bilja.


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Dobar dan, ako bi tko mogao da pomogne kako da spasim ovaj cvijet? Danas sam uocila smedje mrlje, odmah sam izbacila zemlju, bili su crvi u njoj, oprala korijenje, posudu, i s novom, cistom zemljom zasadila.. Sto ce biti sada, plasim se da... Više [+]