Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Zaštita smilja
  • 15.09.2015. 08:30

I pčelari ljuti zbog uništavanja bilja u Dalmaciji

Samoniklo, ljekovito bilje odlično je za pčelinje paše, no kako ga mnoštvo sakupljača, ne samo bere, nego i uništava, pčelari su zatražili pomoć od ministra Zmajlovića.

  • 330
  • 21
  • 0

Članovi Hrvatskog pčelarskog saveza uputili su ministru zaštite okoliša i prirode Mihaelu Zmajloviću, dopis u kojem hitno traže zaštitu od nekontroliranog uništavanja površina na kojima raste samoniklo bilje, posebno smilje i vrijesak, jer kako navode, berači zbog lake zarade doslovno uništavaju sve pred sobom.

Uništavanje pašnih resursa

"Situacija je vrlo ozbiljna, jer se uništavaju pašni resursi za naše pčele. Svi samo deklarativno govore o značaju pčela za eko sustav, a on se nekontrolirano, na ovakav način ugrožava. Stoga apeliramo na vas osobno i na vaše ministarstvo da se hitno poduzmu sve aktivnosti koje će biti usmjerene na zaštitu i sprečavanje nekontroliranog uništavanja prirode.

Moramo istaknuti da takvim postupanjem nisu ugroženi samo pčelari već i drugi sudionici koji žive na tom području, primjerice stočari, jer se bilje čupa i doslovno uništava", ističe, između ostalog u dopisu Vladimir Bilek, predsjednik Hrvatskog pčelarskog saveza.

Ugrožene su, ističu, sve dalmatinske županije, a posebno Splitsko‐dalmatinska.


Povezana biljna vrsta

Smilje

Smilje

Engleski naziv: Immortelle | Latinski naziv: Helichrysum sp.

Smilje je trajnica koja pripada rodu Helichrysum iz porodice Asteraceae, a obuhvaća preko šesto različitih vrsta rasprostranjenih diljem svijeta. Kod nas su najznačajnije vrste... Više [+]

Tagovi

Mihael Zmajlović Samoniklo bilje Smilje Vrijesak Uništavanje Pašni resurski Eko sustav Pčelari Stočari Vladimir Bilek Splitsko-dalmatinska županija Dalmatinske županije


Autorica

Sandra Špoljar

Više [+]

Autorica i upravna pravnica Sandra Špoljar dolazi iz Koprivnice, gdje je na razne načine, tradicijom i obiteljski, vezana uz poljoprivredu. Godinama je radila kao novinarka u informativnom programu HTV-a te za Plodove zemlje i Agroglas.