Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Beeweek
  • 30.06.2018. 10:30

Hrvatski pčelari na Beeweeku - 7. tjednu pčela i oprašivača u Bruxellesu

Središnja tema ovogodišnjega tjedna pčela i oprašivača bila je "Kako se poljoprivredna zajednica mobilizira da bi zaštitila pčele“ imajući u vidu da čak 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele.

Foto: Ured Marijane Petir
  • 291
  • 23
  • 0

Beeweek - tjedan  pčela i oprašivača na kojem je sudjelovala i delegacija pčelara iz svih dijelova Hrvatske na poziv hrvatske zastupnice u Europskom parlamentu Marijane Petir, održana je ovaj tjedan u Europskom parlamentu u Bruxellesu. Sudjelovali su na panelima, tematskim radionicama i predavanjima u okviru 7. tjedna pčela i oprašivača koji Petir organizira u suradnji s još šestero europarlamentaraca te su predstavili svoje medove i proizvode od meda uz što su poslužena misna vina Đakovačko-osječke nadbiskupije te krčki sir s OPG-a Mrakovčić, navodi se u priopćenju ureda Marijane Petir.

Središnja tema ovogodišnjega tjedna pčela i oprašivača bila je "Kako se poljoprivredna zajednica mobilizira da bi zaštitila pčele“ imajući u vidu da čak 76% proizvodnje hrane ovisi o oprašivanju koje obavljaju pčele. Događaj je organizirala radna grupe za pčelarstvo i zdravlje pčela koja djeluje u sklopu Intergrupe Europskog parlamenta za klimatske promjene, biološku raznolikost i održivi razvoj u kojoj je Petir ujedno i članica.

Otvarajući radionicu na kojoj su razmjenjivana mišljenja i dobre prakse, Petir je podsjetila na neke od važnijih aktivnosti Europskog parlamenta od prošlogodišnjeg Tjedna pčela i oprašivača. Među njima je usvajanje Rezolucije o "Mogućnostima i izazovima za pčelarski sektor EU-a“ zastupnika iz redova EPP-a Norberta Erdősa u okviru koje su usvojena i 43 amandmana zastupnice Petir koje je podnijela samostalno i u suradnji s drugim kolegama. 

"To je izvješće obuhvatilo sve značajne izazove s kojima se susreće sektor pčelarstva u EU te je predložilo niz mjera za poboljšanje statusa sektora pčelarstva, pčelara te zaštitu pčela i oprašivača“, kazala je Petir.

Ona je naglasila kako se zalaže za uvođenje izravne potpore po pčelinjoj zajednici u okviru prvog stupa ZPP-a. "Zabrinuta sam zbog prijedloga Komisije da o načinu potpora za pčelare odlučuju države članice unutar svojih Strateških planova u okviru ZPP-a jer još uvijek nije jasno hoće li to biti obvezno za države članice ili ne pa nam u tom dijelu s Komisijom predstoji detaljan razgovor“, rekla je Petir.

Naime, Komisija predlaže da u okviru spomenutih sektorskih intervencija države članice u svojim strateškim planovima mogu odabrati jednu ili više intervencija u sektoru pčelarstva vezane uz ciljeve novog ZPP-a.

Petir je također istaknula da mjere mogu uključivati: tehničku pomoć pčelarima i organizacijama pčelara, djelovanje za suzbijanje štetnika u košnicama i bolesti pčela, posebno varooze, djelovanje za racionalizaciju selećeg pčelarstva, djelovanje za potporu laboratorija za analizu pčelarskih proizvoda, obnovu košnica u Uniji, suradnju sa specijaliziranim tijelima za provedbu programa istraživanja u području pčelarstva i pčelarskih proizvoda, praćenje tržišta te djelovanje u poboljšanju kvalitete proizvoda, zaključuje se u priopćenju. 


Tagovi

Beeweek Bruxelles Pčelari Marijana Petir


Autorica

Željka Rački-Kristić

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dva desetljeća dugim iskustvom u novinarstvu, od lokalnih medija preko Večernjeg lista do uređivanja portala civilnih udruga. Urednica je portala Agroklub, predsjednica ogranka dopisnika HND-a, zamjenica predsjednika Županijskog vijeća HND-a te članica Međunarodne udruge agrarnih novinara (IFAJ).

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zanimljivije od same Alke jesu pripreme i ispraćaj alkara na trkalište. Sve pršti pozitivom, emocijama i energijom.