Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • OPG Mikelec
  • 07.12.2020. 10:30
  • Zagrebačka, Dubravica

Hobi pretvorili u posao: Na OPG-u Mikelec od meda proizvode i sirup Kašljucko

Najprodavaniji proizvodi ovog vrijednog OPG-a su Imuno med, Imuno plus i Bronho mix te onaj najistaknutiji, sirup Kašljucko, a svoju proizvodnju unaprijedili su i zahvaljujući natječaju LAG-a Sava.

Foto: OPG Mikelec/LAG Sava
  • 2.148
  • 608
  • 0

Prije desetak godina kada je ostala bez posla Orijana Mikelec novi izvor prihoda prepoznala je u suprugovom hobiju, pčelarstvu. 

"Prvo smo proširili postojeći pčelinjak, a onda nabavili kontejner za prijevoz pčela. Zatim smo kupili kamion za transport istih. Potom je uslijedio drugi kontejner i još nekoliko stacionara“, započinje priču te dodaje kako je suprug Tomislav još davnih 80-tih započeo s uzgojem nekoliko košnica, a sve ostalo je povijest. 

U početku je, kako kaže, nosila samo prazne i pune nastavke s medom, a s vremenom je svladala i neke finese. Počeci svakako nisu laki, a bilo je i 'bliskih susreta'. "Ubod pčele jednako boli prvog dana kao i sada, ali se čovjek navikne“, ističe.

Bogata ponuda od koje se najviše ističe Kašljucko

Ovaj vrijedan bračni par zaslužan je i što šire zaprešićko područje uživa u vrhunskim domaćim pčelinjim proizvodima. Locirani u maloj Općini Dubravica u sjeverozapadnom dijelu Zagrebačke županije uz slovensku granicu, svakodnevno brinu o svojih 150 pčelinjih zajednica.

Njihove pčelice proizvode razne vrste meda, dok su najprodavaniji proizvodi ovog vrijednog OPG-a - Imuno med, Imuno plus i Bronho mix te onaj najistaknutiji, sirup Kašljucko, idealan u borbi protiv respiratornih virusa i bolesti.

Njihov najistaknutiji proizvod je surup Kašljucko 

"Kći je imala problema s kašljem. Obišli smo više doktora, tražili drugo mišljenje, ali svi su nam savjetovali da je vodimo u borovu šumu“, objašnjava kako su došli do ideje za sirupom Kašljuckom. Kako još od prije skupljaju ljekovito bilje za vlastite potrebe, odlučili su se za mladice primorskog bora koje su topili s medom. S vremenom su dodavali i druge vrste bilja što se pokazalo kao pun pogodak.

Od medonosnih biljaka uzgajaju faceliju, heljdu, uljanu repicu, a zasadili su i manju plantažu evodije.  

Zahvaljujući natječaju putem LAG Sava kupili traktor i frezu

OPG Mikelec svoju je proizvodnju unaprijedila kroz natječaj za provedbu tipa operacije 1.1.1. "Potpora razvoju malih poljoprivrednih gospodarstava" Programa ruralnog razvoja u iznosu od 15.000 eura putem LAG-a Sava. Navedenim sredstvima nabavili su traktor i frezu.

''Za natječaj smo doznali putem općine. Nudio je mogućnosti koje su nam odgovarale, a financiranje projekta uvelike je pomoglo našem poslovanju“, naglašava Orijana te dodaje kako traktor i frezu koriste za pripremu tla za sadnju medonosnog bilja.

Od medonosnih biljaka uzgajaju faceliju, heljdu, uljanu repicu, a zasadili su i manju plantažu evodije.

Iz LAG-a navode kako je provedba projekta bila brza i uspješna. Nakon njihova odabira i provjere od strane Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju ubrzo je isplaćena prva rata od 7.500 eura. 

"Provedbom ovog projekta njihove pčelinje zajednice postale su mobilne te uživaju u raznovrsnoj paši i samim time proizvode raznovrsniji i vrlo kvalitetan med", pojašnjavaju iz LAG Sava i dodaju da je nabavom mehanizacije obitelj u mogućnosti obrađivati nove površine te na njima uzgajati medonosno bilje, sve kako bi pčelinjim zajednicama omogućio dobru i kvalitetnu pašu.  

Ovaj OPG jedan je od 14 koji su ostvarili sredstva na prvom natječaju te su svoj projekt uspješno završili i zaprimili puni iznos potpore.

Godina loša, ali prodaja izvan očekivanja

Inače, nepovoljni vremenski uvjeti puno su doprinijeli da ova godina bude jako loša za pčelare. "Prvo je bio mraz pa onda hladno i na kraju suho ljeto. Nas izvlači seleće pčelarenje pa ako je na jednom mjestu loše odvezemo ih na neko bolje i tako uspijemo koliko toliko spasiti sezonu“, objašnjava. 

Prodaju na kućnom pragu, ali i na tržnicama

S druge strane, potražnja za medom i ostalim pčelinjim proizvodima relativno je dobra, a zbog korone započeli su s online prodajom s kojom su jako zadovoljni. "Inače prodajemo na kućnom pragu, subotom na zaprešićkoj tržnici, a petkom i na Dolcu. Također sudjelujemo i na raznim sajmovima“, dodaje.

Osim svoje, koriste i Nacionalnu staklenku za med, a Mikelec smatra da cjelokupna ideja o ovakvoj promidžbi još nije saživjela. 

"Iako naši kupci naručuju med i važna im je kvaliteta i higijena, nažalost situacija je takva da veliki broj potrošača traži onaj što jeftiniji”, zaključuje Orijana.


Tagovi

OPG Mikelec Košnice Kašljucko Nacionalna staklenka za med LAG Sava Natječaj Tip operacije 1.1.1


Autorica

Lucija Bencaric

Više [+]

Magistra agroekonomike. Rado istražuje novosti u poljoprivredi.


Partner

LAG SAVA

Ulica bana Josipa Jelačića 48, 10290 Zaprešić, Hrvatska
tel: +385 1 4008 135, e-mail: maja.cicko@lagsava.hr web: http://www.lagsava.hr/