Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Priprema pčela za zimu
  • 08.10.2017. 18:00

Grupiranje društava za bolje prezimljavanje

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tijekom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača, potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica.

Foto: ggeenie / Flickr
  • 1.452
  • 85
  • 0

Jesen je stigla, pa svaki ozbiljan pčelar polako počinje razmišljati o tome kako što bolje pripremiti pčele i košnice za nadolazeću zimu. Jedan od glavnih preduvjeta za to da pčele lakše prebrode hladne zimske dane je da imaju dovoljno hrane.

Optimum jačine društva ovisi o rasi

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tijekom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača, potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica. Ipak, treba napomenuti i to da za svaku rasu postoji optimum jačine pčelinjeg društva koji ulazi u zimu, a on se razlikuje od rase do rase.

Jaka društva moraju imati masu iznad 2kg pčela

Da bi bolje podnijela zimu, pčelinja društva moraju biti jaka, odnosno početkom jeseni moraju sadržati minimum dva kilograma pčela, odnosno 8-9 ulica. Napredni pčelari za prezimljavanje pripremaju najjača pčelinja društva, čija je masa najmanje 2,5kg ili 10 ulica, dok se slaba i neproduktivna društva u jesen odstranjuju kao škart.

Najbolje rezultate ostvaruju društva koja se samostalno razvijaju

Iz prakse je poznato je da spajanje jednog društva sa drugim, ukoliko jačina pripojenoga ne prelazi trećinu osnovnog društva, ne pogoršava rezultate zimovanja u usporedbi s drugim društvom iste jačine. Također se zna i to da pčelinja društva koja su nastala spajanjem slabih, na primjer, jednakih po jačini, ne mogu ostvariti onako dobre rezultate zimovanja i proljetnog razvoja, kao društva koja su imala istu jačinu, koja je bila rezultat samostalnog razvoja.

Ne spajati više neuspješnih društava u jedno

Zato, slaba društva treba spajati sa srednjim po jačini umjesto spajanja 3-4 neuspješna društva u jedno. Glavni razlog za to je što slaba pčelinja društva bez matice, s neoplođenom maticom ili s pčelama-trutušama prije treba uništavati nego spajati s dobrim ili uspješnim društvima.

Foto: ggeenie / Flickr


Tagovi

Pčele Zima Hrana Društva Med Zimovanje Priprema Spajanje


Autor

Marinko Tica

Više [+]

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zabranjuju izraze šunka i kobasica za proizvode od biljnih proteina

Francuska je izdala zabranu korištenje izraza kao što su šunka, kobasica, odrezak i sl., za proizvode od biljnih proteina. Vlada time želi regulirati alternative mesu, a...

Više [+]