AgroKlub.com

\

Pčelarstvo

Dobrodošli na AgroKlub.com!


Zaboravljena lozinka?
Novi korisnik - Registracija!

Gdje se nalazim? AgroKlub.com » Pčelarstvo » Grupiranje društava za bolje prezimljavanje

Grupiranje društava za bolje prezimljavanje

Priprema pčela za zimu

Grupiranje društava za bolje prezimljavanje

Datum: 08.10.2017. 18:00

Kategorija:

Pčelarstvo

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tijekom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača, potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica.

Jesen je stigla, pa svaki ozbiljan pčelar polako počinje razmišljati o tome kako što bolje pripremiti pčele i košnice za nadolazeću zimu. Jedan od glavnih preduvjeta za to da pčele lakše prebrode hladne zimske dane je da imaju dovoljno hrane.

Optimum jačine društva ovisi o rasi

Iskusni pčelari znaju da najmanje hrane tijekom zime troše društva jačine od 9-12 ulica pčela. Ukoliko su društva slabija ili jača, potrošnja hrane se povećava, a to se najbolje uočava kod najslabijih društava jačine 4-5 ulica. Ipak, treba napomenuti i to da za svaku rasu postoji optimum jačine pčelinjeg društva koji ulazi u zimu, a on se razlikuje od rase do rase.

Jaka društva moraju imati masu iznad 2kg pčela

Da bi bolje podnijela zimu, pčelinja društva moraju biti jaka, odnosno početkom jeseni moraju sadržati minimum dva kilograma pčela, odnosno 8-9 ulica. Napredni pčelari za prezimljavanje pripremaju najjača pčelinja društva, čija je masa najmanje 2,5kg ili 10 ulica, dok se slaba i neproduktivna društva u jesen odstranjuju kao škart.

Najbolje rezultate ostvaruju društva koja se samostalno razvijaju

Iz prakse je poznato je da spajanje jednog društva sa drugim, ukoliko jačina pripojenoga ne prelazi trećinu osnovnog društva, ne pogoršava rezultate zimovanja u usporedbi s drugim društvom iste jačine. Također se zna i to da pčelinja društva koja su nastala spajanjem slabih, na primjer, jednakih po jačini, ne mogu ostvariti onako dobre rezultate zimovanja i proljetnog razvoja, kao društva koja su imala istu jačinu, koja je bila rezultat samostalnog razvoja.

Ne spajati više neuspješnih društava u jedno

Zato, slaba društva treba spajati sa srednjim po jačini umjesto spajanja 3-4 neuspješna društva u jedno. Glavni razlog za to je što slaba pčelinja društva bez matice, s neoplođenom maticom ili s pčelama-trutušama prije treba uništavati nego spajati s dobrim ili uspješnim društvima.

Foto: ggeenie / Flickr

Broj pregleda članka: 947; Uspješnost članka: 83.35

Tagovi: Hrana, Med, Pčele, Zima, Zimovanje, Priprema, društva, Spajanje

Ključne riječi članka: grupiranje, drustava, za, bolje, prezimljavanje, društva, jačine, pčelinja, pčela, ulica, bolje, pčelinja društva


Marinko Tica

Svi tekstovi autora

Autor Marinko Tica

Marinko je profesor književnosti s višegodišnjim novinarskim iskustvom u elektronskim medijima. Osobito je zainteresiran za teme i zbivanja u agraru, a zamjenik je urednika na Agroklubu.