Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 21.02.2014. 09:10

Godina izazova - sa zdravim pčelama u EU?

"Bitno je da bude stabilno bez kiše i hladnoća u proljeće", rečeno je na izvještajnoj skupini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije

Foto: depositphotos.com, Deerphoto
  • 346
  • 33
  • 0

"Vukovarsko-srijemski pčelari zimu su progurali bez značajnijih šteta u pčelinjacima, unatoč činjenici da relativno toplija zima nije pogodovala pčelinjim zajednicama", moglo se između ostaloga čuti na godišnjoj izvještajnoj skupštini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije na kojoj je, osim stanja u pčelarstvu, govora bilo i o skorašnjim 11. pčelarskim danima u Vinkovcima.

Najavljujući tu manfestaciju, predsjednik Saveza pčelara Vukovarsko-srijemske županije Željko Šuran, podsjetio je kako će se 11. pčelarski dani, čiji je sastavni dio i međunarodni pčelarski sajam opreme i pčelinjih proizvoda te znanstveno - stručni skup, održati 14. i 15. ožujka. Znanstveno - stručni skup, koji će za središnju temu imati naslov "Sa zdravim pčelama u Europu", odvijat će se u prostoru Poljoprivrednog fakulteta u Vinkovcima, a na skupu će predavanje održati znanstvenici i stručnjaci iz Hrvatske i zemalja okruženja, rekao je navodeći kako će tako doc. dr. sc. Ivana Tlak Gajger, dr. vet. med. govoriti na temu "Otrovanje kao čimbenik slabljenja pčelinjih zajednica", o američkoj gnjiloći i ranoj dijagnostici predavat će mr. sc. Violeta Santrač, dr. vet. med. (BiH), a o ispitivanju utjecaja meteoroloških faktora na medenje bagrema, dr. Kristijan Čobanaš (Rumunjska).

Tijekom skupštine za člana Upravnog odbora Hrvatskog pčelarskog saveza izabran je Stanko Čuljak, predsjednik najveće vukovarsko-srijemske Udruge pčelara Nektar iz Vinkovaca.

Dotičući se problema koje su pčelari imali ove zime, Čuljak je naveo kako među vukovarsko-srijemskim pčelarima nije bilo značajnijih gubitaka. Po njegovim riječima, pčelar koji je napravio sve pravodobno i kvalitetno, za pretpostaviti je da ne bi trebao imati većih problema, a onaj koji nije dobro pripremio zimnicu i pčele, za očekivati je da će biti suprotno. "Zapravo, problem je nastao u tome što su pčele bile aktivne pa su tom svojom aktivnosti koristile veće količine meda nego što bi koristile da su one bile u svom zimskom klupku. Mi nemamo dojave da ima velikih zimskih gubitaka. Bitno je da bude stabilno bez kiše i hladnoća u proljeće", rekao je Čuljak.

"Protekla godina je bila bremenita, znači morali smo puno odraditi na pripremi i upoznavanju novih pčelara koji su pristupili našim udrugama da bi radili po zakonu. Morali smo ih upoznati s Pravilnikom o držanju pčela, s katastrom pčelinjih paša, s mjerama provedbe zaštite od pčelinje bolesti. Puno pažnje smo posvetili edukaciji tih pčelara, samim tim da dolaze na košnicu jer im stručnjaci na košnici pokazuju ono na što bi trebali obratiti pažnju da bi proizvodi bili što kvalitetniji i sa što većom razinom sigurnosti za krajnje potrošače. Udruga Nektar je imala školu u kojoj bilo je 55 polaznika. Teorijski dio testova je uspješno položen. Sada se nastavlja praktični rad s mentorima pčelara do konca pčelarske sezone, a to je negdje u listopadu. Svi zainteresirani mogu se ponovnu uključiti u Pčelarsku školu. Trebaju se javiti ili Nektaru ili Učilištu Modus s kojim provodimo školovanje", naveo je Stanko Čuljak na godišnjoj skupštini Pčelarskog saveza Vukovarsko-srijemske županije koji inače okuplja 10 pčelarskih udruga i 400 pčelara s područja te županije, sa ukupno više od 12.000 košnica.

Foto: depositphotos.com, Deerphoto


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelari Pčelarstvo Gubici Skupština Zima Pčelinje zajednice Sajam 11. Pčelarski dani Predavanja Škola Udruga Željko Šuran Stanko Čuljak


Autor

Alen Kuns

Više [+]

Diplomirani novinar sa više od dvadeset godina staža na temama vezanim uz poljoprivredu, selo i ruralni razvoj. Dugogodišnji suradnik glasila Hrvatske gospodarske komore (HGK) Hrvatsko gospodarstvo, Gospodarskog lista te niz novina poput Glasa Slavonije i Vjesnika.