Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelinje zajednice
  • 28.11.2015. 09:20

Glodavci često narušavaju mir u pčelinjaku

Za opstanak pčelinje zajednice tokom hladnih dana neophodan je mir u pčelinjaku. Miševi i rovčice, u potrazi za skloništem od zime, rado ulaze u košnice. Svako jače uznemiravanje uzrokuje opadanje klupka i može imati fatalne posljedice.

  • 1.524
  • 45
  • 0

Dolaskom hladnijih dana glodavci traže sklonište u kojem će provesti zimu. Košnica je topla i puna hrane pa tako predstavlja idealno sklonište za zimu. Od svih glodavaca, miševi i rovčice mogu predstavljati najveći problem u pčelarstvu.

Naime, oni ulaskom u košnicu grizu saće, jedu med, ali i pčele te prave gnijezdo. Često se događa i da šteta koju glodavci u košnici naprave bude neopravljiva pa i da ugine cijela pčelinja zajednica. Zato je potrebno poduzeti određene mjere kako bi se na vrijeme spriječila moguća šteta.

Na vrijeme staviti češalj na leto košnice

Češalj na košnici
Češalj na letu košnice kao zaštita od miševa

Da bi spriječili miševe da uđu u košnice, u jesen, krajem rujna ili početkom listopada, stavljamo odgovarajuće češljeve na leta košnica kroz koje mogu prolaziti pčele, ali ne i miševi. Češljevi su napravljeni od metala ili plastike i svaki od njih ima određene prednosti i nedostatke, ali što se glodavaca tiče, metalni češljevi pružaju sigurniju zaštitu.

Nekada se događa, ako se sa postavljanjem češljeva zakasnilo, da je miš već ušao u košnicu i praktično ostaje zarobljen unutra. Prisutnost miša se može otkriti promatranjem leta na košnicama. Pokazatelj da se u košnici nastanio miš jesu komadići saća na letu. Tada, uz što je moguće manje uznemiravanje pčela kako se ne bi rasule iz klupka, otvaramo košnicu, skidamo je i izbacujemo miša.

Od velike važnosti za osiguravanje mira i sigurnosti pčela je stanje cijele košnice, a posebno osjetljiv dio je podnica. Ona s vremenom može početi truliti i da se na njoj pojave otvori kroz koje se miševi i rovčice mogu provući. Iz tog razloga, uvijek treba imati rezervne podnice.

Prisustvo miša u košnici često ima fatalne posljedice za društvo

Mačka korisna za pčelinjak
Mačka može da bude korisna za pčelinjak

Ako miš uđe u košnicu sa jakim društvom ili ako su pčele zbog toplijeg vremena još uvijek aktivne, one će ubodima ubiti miša i obložiti ga voskom kako se ne bi raspao i širio zarazu. Međutim, košnica je zaprljana, saće načeto ili uništeno i ima karakterističan miris koji odbija maticu i pčele.

Pčelinja zajednica sa neželjenim gostom teško prezimi, a proljeće će dočekati veoma slaba. Ali pitanje je hoće li ga uopće i dočekati, jer ako su nastupili hladni dani sa niskim temperaturama, zbog prisustva miša uznemirene pčele će se odvojiti od klupka, ukočiti se od hladnoće i uginuti.

Još jedan glodavac koji predstavlja prijetnju pčelama jest rovčica. Zbog vrlo elastičnog i malog tijela, ona se provlači kroz otvore kroz koje se miš ne može provući. Rovčica se hrani pčelama i u košnici može napraviti mnogo veće štete nego miševi. Njezina prisutnost će se primijetiti po mnoštvu izgrickanih pčela na letu košnica, odnosno po ostacima krila i prsnog dijela sa glavom.

Uredan pčelinjak kao preventiva

Uredan pčelinjak, bez otpadaka, zapuštenog travnjaka i trulog lišća je osnova u smanjenju opasnosti od napada glodavaca. Sаdržаj podnice i medne poklopce ne treba razbacivati okolo po pčelinjaku, jer će oni privlačiti glodavce.

Kako bi se miševi i drugi glodavci zadržali dalje od košnice, treba koristiti mačke, mišolovke i mamce. Ukoliko se u pčelinjaku stavlja otrov za glodavce, mora se paziti da njemu nemaju pristup pčele i domaće životinje.


Tagovi

Glodavci Pčelinjak Zimsko klupko Košnica Zaštita Miševi Mačka Češljevi


Autorica

Dragana Milićević

Više [+]

Dragana Milićević, Zaječar

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Svi su uranili ove godine.