Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Ostaci pesticida
  • 28.06.2022. 18:00

Glifosat u medu - poljoprivrednik pčelaru mora platiti odštetu

Slučaj se dogodio kada je glifosat primijenjen u blizini lokacije na kojoj su se nalazile košnice. Riječ je o jedinstvenom slučaju

Foto: Depositphotos/gorart
  • 2.906
  • 219
  • 0

O pomoru pčela sve više slušamo, a najčešći razlog je primjena pesticida, posebno herbicida na bazi glifosata.

U medu njemačkog pčelara iz Branderburga pronađeni su prekomjerni ostaci glifosata. Suđenje pred Okružnim sudom u Frankurtu dugo je trajalo, a kako piše Agrarheute, prema objavljenoj presudi poljoprivrednik mora pčelaru platiti odštetu u iznosu od oko 14.500 eura.

Kontaminiran med i vosak

Slučaj se dogodio 2019. godine kada je ovo kemijsko sredstvo primijenjeno na površini poljoprivrednog gospodarstva u blizini lokacije na kojoj su se nalazile košnice. Rezultat toga je previsok sadržaj glifosata, iznad maksimalno dozvoljenog.

Glasnogovornik Okružnog suda u Frankfurtu objasnio je da je pčelar u potpunosti dobio proces. Predmet spora je kontaminiranih 500 kilograma sirovog meda i 40 kilograma voska za koje se treba isplatiti odšteta.

Jedinstvena presuda

Ističu da presuda nije generalna odluka i nema nikakvog efekta za druge konvencionalne poljoprivrednike i pčelare kao ni na dosadašnju sudsku praksu. Riječ je o jedinstvenom, pojedinačnom slučaju, a presudno je bilo što je pčelinjak bio lako prepoznatljiv i ratar nije mogao ne vidjeti ga. 

Glasnogovornik je naveo da to ne znači da će svaki poljoprivrednik morati očekivati sličan slučaj i neće svaki pčelar morati dati informacije o svojim košnicama. Presuda još nije pravomoćna.


Tagovi

Glifosat Ostaci pesticida Med Otrovan med Presuda


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Evo 7 načina kako obilježiti današnji Međunarodni dan bioraznolikosti!

Međunarodni dan biološke raznolikosti obilježava se danas, 22. 5., uz temu "Budi dio plana" i poziv na provedbu Globalnog okvira za bioraznolikost -  kojim bi se planetar...

Više [+]