Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Bolest pčela
  • 19.02.2016. 08:30

Europska medonosna pčela glavni prenositelj bolesti

Bolest koja desetkuje pčele u svijetu potječe iz Europe, a za njeno širenje odgovorni su ljudi, zaključili su britanski i američki istraživači.

Foto: bigstockphotos.com
  • 2.140
  • 181
  • 0

Bolest koja desetkuje pčele u svijetu potječe iz Europe, a za njeno širenje odgovorni su ljudi, zaključili su britanski i američki istraživači, a prenosi Euractiv. Istraživanje je pokazalo da je širenje bolesti deformiranih krila u svijetu posljedica trgovine i premještanja košnica zbog oprašivanja kultura prije nego prirodni fenomen.

Trend smanjenja kolonija pčela

U svijetu postoji trend smanjenja kolonija pčela čiji uzroci nisu u potpunosti razjašnjeni. Kao razlozi se navode korištenje insekticida, masovan uzgoj samo nekoliko vrsta usjeva i bolesti koje pogađaju pčele. Virus koji izaziva bolest defomiranih krila često na pčele prenosi parazitska grinja Varroa. Iako je ovaj virus uobičajen, simptomi bolesti su češći kod populacija pčela zaraženih ovim parazitom.

Pandemija je rezultat trgovine i premještanja košnica

Istraživači Sveučilišta Exeter u Velikoj Britaniji i Berkeley u Kaliforniji, otkrili su da slučajevi bolesti deformiranih krila u košnicama širom svijeta bez sumnje potječu od europske pčele vrste Apis mellifera. To ukazuje da je pandemija rezultat trgovine i premještanja košnica zbog oprašivanja kultura, ocijenili su istraživači. Virus i parazit varoa odvojeno ne predstavljaju veliku opasnost za pčele, ali zajedno čine smrtonosnu kombinaciju koja je doprinijela nestanku milijuna domaćih pčela u proteklih nekoliko desetljeća. Varoa se hrani larvama, dok virus deformiranih krila ubija pčele, što zadaje dvostruki udarac populaciji pčela.

"Ovo je prvo istraživanje koje je pokazalo da su europske pčele izvor širenja smrtonosne kombinacije virusa deformiranih krila i varoe", kaže jedna od autorica studije Lena Vilfert sa Sveučilišta u Exeteru. Prema njenim riječima, istraživanje pokazuje da je "širenje te razorne kombinacije u velikoj mjeri djelo ljudi, jer bi se, da je riječ o prirodnom fenomenu, moglo očekivati prenošenje među zemljama koje su blizu jedna drugoj, što nije slučaj", rekla je ona.

U prilog tome je navela da slučajevi virusa koji izaziva deformaciju krila kod pčela na Novom Zelandu vuku porijeklo iz Europe. "To ide u prilog teoriji da je uzrok pandemije to što ljudi premještaju pčele", ocijenila je ova znanstvenica. Istaknula je da je potrebno postaviti "stroga ograničenja za premještanje košnica čak i ako nisu zaražene varoom". Ova znanstvenica ističe da je potrebno poduzimanje neophodnih mjera kako bi iskorijenili parazite iz košnica jer i divlji insekti oprašivači mogu biti zaraženi virusom.

Bolest pčela krenula iz Europe

Istraživači su analizirali uzorke slučajeva bolesti deformiranih krila iz cijelog svijeta sa pčela i grinje varoe, a rezultati su objavljeni 5. veljače u znanstvenom časopisu Science. Utvrdili su da se epidemija širila iz Europe u Sjevernu Ameriku, Australiju i Novi Zeland. U izvjesnoj mjeri bilo je i širenja u oba pravca između Europe i Azije, ali ne i između Azije i Australije i pacifičkih zemalja i pored geografske blizine. Ispitane su i druge vrste pčela, bumbara i grinja ali je zaključeno da je europska medonosna pčela glavni prenositelj bolesti.

Smanjenje kolonija pčela u svijetu

U svijetu postoji trend smanjenja kolonija pčela čiji uzroci nisu u potpunosti razjašnjeni. Često se takav trend pripisuje korištenju insekticida ili masovnom uzgoju nekoliko vrsta usjeva, ali i varoi. Veliko smanjenje broja pčela, koje imaju važnu ulogu u oprašivanju biljaka, imalo bi ozbiljne posljedice na raznolikost biljnih i životinjskih vrsta, poljoprivredu i privredu u svijetu, upozoravaju znanstvenici.

Foto: bigstockphotos.com;Mousedeer


Tagovi

Pčele Bolest Istraživanja Varoa Smanjenje kolonija Parazitska grinja Europska medonosna pčela Premještanje košnica Bolest deformiranih krila

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

U Podravskoj Moslavini još uvijek traže nekoliko svinja koje su pobjegle nakon jučerašnjeg prevrtanja kamiona koji je prevozio oko 150 grla iz Pačetina u klaonicu u Čakovec.