Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Branko Kubat
  • 20.10.2015. 18:35

Dobra proizvodna godina za pčelare

Branka Kubata, selećeg pčelara iz Valpova novinari su zatekli u obavljanju jesenskih radova u pčelinjaku.

  • 562
  • 60
  • 0

Branka Kubata, selećeg pčelara iz Valpova, novinari su zatekli u obavljanju jesenskih radova u pčelinjaku. Pčele su nakon kišnog perioda napokon dočekale prvi sunčan dan. To je bila i jedna od posljednjih kontrola zajednica pred povratak u stacionar i uzimljavanje. U šumi pokraj Drave kod Narda pčele su provele mjesec dana u svojoj ovogodišnjoj jesenskoj šumsko-livadskoj paši.

Branko govori o dobrim prinosima i dobroj pčelarskoj godini. "Med smo iz košnica izvrcali, pripremamo ih za zimu. Prazna medišta sad nosimo u skladišta. Jedan dio saća ide na pretapanje, uzimljavamo pčele koje imaju viška meda, a pčelama koje nisu puno proizvele, nešto dodajemo. Svaka zajednica će imati 20 do 25 kg meda do travnja."

120 košnica u obiteljskoj proizvodnji meda

"Lanjska godina je bila u minusu pa to popravljamo ove godine", kaže Branko. Jedino je kestenova paša bila problematična zbog naglog spuštanja temperature i kiše usred cvjetanja kestena. Pčelarstvo je dio obiteljske tradicije, a u dva posebno dizajnirana kontejnera koje je sam osmislio ima po 120 košnica, 60 po kontejneru, dok 60 ima i u stacionaru.

U prosjeku godišnje proizvede osam tona meda. Imaju i voćnjak koji je potpora pčelarstvu pa ukoliko pčele zakažu, voćke neće.


Tagovi

Branko Kubat Seleće pčelarenje Košnice Prezimljavanje Kestenova paša Temperatura Obiteljska tradicija Kontejneri Prinosi


Autorica

Ivana Nađ

Više [+]

Ivana je urednica na Agroklub portalu. "Vaša uvjerenja ne čine vas boljom osobom. Djelovanje čini."


Partner

Osječka televizija

Sv.L.B.Mandića bb, Osijek, Hrvatska
tel: (031) 400 - 000, e-mail: marketing@ostv.hr web: http://www.osjecka.com

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Zamislite da ujutro nađete nekog kako spava u šatoru na Vašem imanju, što biste napravili? To je naime sasvim normalna pojava i pravno formulirana radnja u nekim zemljama Europe. Ne znam koliko je precizna, ali ova karta pokazuje zemlje gdj... Više [+]