Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Rad s pčelama
  • 19.05.2022. 07:30

Dimljenje košnice olakšava rad pčelaru - kako ga obaviti?

S dimom ne treba pretjerivati, jer možemo napraviti više štete nego koristi. Kako izgleda postupak i na što posebno paziti?

Foto: Depositphotos/klagyivikg
  • 3.249
  • 207
  • 0

Pregled košnica i pčela treba obavljati pažljivo, a dimilica i dim će vam olakšati posao. Zadimljavanjem košnice možemo omogućiti nesmetan rad i manipulaciju okvirima.

Ali, s upotrebom ne treba pretjerivati. Previše dima i vrelog zraka može izazvati uznemirenost pčela, njihovo stradanje, a čak može uzrokovati i gubitak matice.

Znanstvenim istraživanjima je otkriveno da od prevelike količine ovi oprašivači gube moć orijentacije i teško pronalaze pašu. To na njih djeluje poput alkohola na ljude. U košnicama gdje pčelari pretjeraju s dimljenjem pada proizvodnja meda.

Ne pretjerujte

Male količine dima će ih smiriti te olakšati rad pčelaru. Međutim, previše izaziva stres kod pčelinje zajednice koja troši više meda, a proizvodi manje.

Pod utjecajem materijala koji sagorijeva, med može promijeniti boju, okus, miris. Najbitnije je da sve što koristite mora biti prirodno. Bukova guba (gljiva trud), sijeno, slama, borove iglice, papir, piljevina, gotovi štapići, balega od magarca, jutene vreće, šišarke se mogu koristiti. Izbjegavati karton i slične proizvode koji sadrže ljepila, jer isparavanja mogu dovesti do štete i uginuća pčela.

Kako bukova guba poslije sušenja ne bi propala i na njoj se počele razvijati gljivice, prokuhajte ju prije sušenja. 

Male količine dima će smiriti pčele (Foto: Depositphotos/DarioSz)

Dimilica treba osigurati ravnomjerno izlaženje toplog zraka i sagorjelih tvari. Najbolje da imaju ojačan otvor kroz koji izlazi dim, jer su dugotrajnije.

Mogu se koristiti i alternative mješavine eteričnih ulja i šećerne vode u omjeru 1:1.

Najavite se čuvaricama

Kod paljenja materijala u unutrašnjosti dimilice treba biti pažljiv da ne izazovemo požar. Sve se pripremi i materijal zapali neposredno prije pregleda.

Prvo dimljenje se obavi na samom ulazu u košnicu kako bi se smirile čuvarice. Tako se najavljujemo pčelama i smirujemo ih. Zatim se lagano podiže poklopni dio i zadimi vrh košnice iznad okvira. Poklopac se vrati i malo pričeka kako bi dim mogao djelovati. Tek tada se može obaviti pregled košnice.

Dimilice mogu imati i produžetak koji omogućava primjenu ljekovitog dima i zaštitu pčela.

Pregled košnica ne treba raditi prečesto kako ne bi nepotrebno uznemiravali ove kukce. Pristupati im treba samo kada je neophodno. U godini su najbitnija dva pregleda: prvi poslije zimske hibernacije i druga na kraju sezone, pred početak hibernacije. Pčelari početnici bi se trebali suzdržati od pretjeranih pregleda.


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Pčelarstvo Pregled košnica Dimljenje Pčele Košnice Kako Bukova guba


Autorica

Ranka Vojnović

Više [+]

Diplomirana inženjerka poljoprivrede s dugogodišnjim iskustvom u povrćarstvu, zaljubljenica u ekološku poljoprivredu i druge oblike alternativne poljoprivrede poput biodinamike i permakulture.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Uljemat

Nemoguće je pronaći prodavače M/Ž. Zato se pripremam za montažu uređaja (umjetna inteligencija) koji će raditi na obnovljive izvore, dati doprinos u klimatskoj neovisnost...

Više [+]