Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Neonikotinoidi
  • 21.01.2016. 11:35

CROCPA: Pravilna primjena neonikotinoida ne šteti pčelama!

Većina znanstvenika slaže se da postoji više čimbenika smrtnosti pčela, od kojih su glavni paraziti i bolesti. Vrlo mali broj znanstvenika smatra da su neonikotinoidi glavni čimbenici smrtnosti pčela, navodi CROCPA.

Foto: pixabay.com
  • 673
  • 60
  • 0

Nastavno na članak pod naslovom Sada je i službeno - neonikotinoidi su štetni!, objavljen na internet portalu Agroklub u srijedu, 13. siječnja 2016., Udruga proizvođača i zastupnika sredstava za zaštitu bilja RH - CROCPA ovim putem u ime svih članica želi komentirati sljedeće:

Neonikotinoidi su insekticidi sistemičnog djelovanja koji se dugo godina primjenjuju u zaštiti bilja. Način djelovanja ovih insekticida osigurava dobar učinak na ciljane organizme te se njihovom pravilnom primjenom okoliš ne dovodi u opasnost. Većina znanstvenika slaže se da postoji više čimbenika smrtnosti pčela, od kojih su glavni paraziti i bolesti. Vrlo mali broj znanstvenika smatra da su neonikotinoidi glavni čimbenici smrtnosti pčela.

Nema uzročnih veza između neonikotinoida i smrtnosti pčela?

Očitovanje Udruge CROCPA na članak objavljen 13. siječnja 2016. pod nazivom Sada je i službeno - neonikotinoidi su štetni.

Istraživanje navedeno u članku, provedeno od strane Budge i suradnika, pruža samo površnu povezanost između upotrebe pesticida u uzgoju uljane repice i smrtnosti pčela na razini jedne regije u Ujedinjenom Kraljevstvu. Autori studije ne pružaju dokaze potencijalne uzročne veze između smrtnosti pčela i neonikotinoida.

Isto tako, tvrdnja da kraj štetnog utjecaja na pčele, neonikotinoidi mogu štetiti i pticama, leptirima i vodenim beskralježnjacima je očigledno temeljena na publikacijama udruge Task Force for Systemic Pesticides, grupe znanstvenika aktivista koji se protive uporabi neonikotinoida, a koji su nedavno objavili poprilično pristranu kompilaciju radova o utjecaju neonikotinoida na okoliš.

Pravilna upotreba insekticida

Prema podacima USDA (američko Ministarstvo poljoprivrede), populacija pčela u SAD-u nije se znatno smanjila posljednjih godina. Nadalje, EPA (US Environmental Protection Agency- Agencija za zaštitu okoliša) je klasificirala imidakloprid kao potencijalno štetan za pčele, što vrijedi za sve vrste kemikalija, ovisno o stupnju izloženosti. Konkretno, rizici su uočeni kod određenih folijarnih primjena na određenim usjevima, posebno kada se ne primjenjuju standardne mjere za smanjenje rizika.

Europska komisija je 2013. jednostrano nekim insekticidima iz ove skupine zabranila folijarno tretiranje prije i tijekom cvatnje te tretiranje sjemena kultura koje su privlačne pčelama. Sada, nakon dvije godine, Komisija preispituje najnovije znanstvene informacije ove problematike te priprema nove procjene rizika.

Nezavisni istraživački institut za pčele COLOSS nedavno je objavio istraživanje o gubicima pčela zimi tijekom 2014./2015., po isteku prve sezone od objave zabrana. Rezultati su pokazali kako se smrtnost pčela povećala u odnosu na zimu 2013./2014., što je bio posljednji period kada su se neonikotinoidi koristili. Iz toga je evidentno da nema korelacije između gubitka pčelinjih kolonija i primjene neonikotinoida te da restrikcije nisu pomogle u smanjenju smrtnosti pčelinjih zajednica.

Crocpa eko model

Industrija ostaje pri svom stajalištu o sigurnosti proizvoda koji sadrže neonikotinoide pod uvjetom da se isti koriste sukladno propisanim uporabama. Nastavit ćemo s aktivnom suradnjom s farmerima, pčelarima i ostalim važnim sudionicima u poljoprivrednoj proizvodnji kako bismo zajedno osigurali održivu poljoprivrednu praksu te ujedno zaštitu okoliša i potrošača.

Udruga CROCPA uspješno provodi i nekoliko projekata radi postizanja tog cilja, među kojima su CROCPA EKO MODEL - prvi i jedini organizirani Sustav gospodarenja ambalažnim otpadom sredstava za zaštitu bilja u RH, Sigurna primjena pesticida i Sprječavanje nezakonitih pesticida.

Udruga CROCPA je voljna i spremna na suradnju prije objave članaka koji mogu izazvati dvojbe kod čitatelja, s obzirom da posjeduje znanja i prati novosti iz područja sredstava za zaštitu bilja iz cijeloga svijeta.

Foto: pixabay.com


Tagovi

CROCPA Neonikotinoidi Štetnost insekticida Smrtnost pčela Ptice Leptiri EPA Imidakloprid Folijarna primjena

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

🔹 Predstavljamo izlagača 🔹 ✔ Tvrtka Horti Ekskluziv posluje na adresama Črečan 36D, Sv. Ivan Zelina i Pavlovec Zabočki 133, Zabok. ✔ Fokusirana je na vrhunsku kvalitetu, stalno praćenje tržišta te razvijanje u renomiranu tvrtku s potvrđen... Više [+]