Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Pčelarstvo
  • 10.06.2021. 08:30
  • Dubrovačko-neretvanska, Dubrovnik

Antun Banovac (87) i dalje aktivno pčelari: Ponekad peckaju, ali ja to mogu

Odmah se po letu pčela vidi kad je nešto bitno, a ako ima nejasnoća košnicu treba i otvoriti, kaže jedan od najstarijih aktivnih pčelara Hrvatske, Dubrovčanin Antun Banovac.

Foto: Depositphotos/photography33, A. Banovac
  • 1.359
  • 611
  • 0

Koncept držanja pčela za vlastite potrebe oduvijek je bio ideja vodilja mnogima kada su kretali u svijet pčelarstva. Držati određene razine znanja, koje vam kasnije donesu radosti života uz prirodu i pri tome ubiranja malo meda za osobne potrebe.

Tako je u svijet ovih vrijednih kukaca i tajne uzgoja kretao nekad, ali i danas jedan od najstarijih aktivnih pčelara u Hrvatskoj, Antun Banovac. Pčelarstvom se koliko se sjeća bavi oduvijek. On i danas sa 87 godina redovito obilazi pčelinjak i tamo brine o svojim pčelama. Kako i ne bi, cijeli svoj život druži se s ovim malim, brojnim i korisnim oprašivačima.

"Po potrebi se tijekom sezone započne dan uz pregled i održavanje košnica, odmah se po letu pčela vidi kad je nešto bitno, ako ima nejasnoća košnicu treba i otvoriti", smatra ovaj dubrovački pčelar.​

Redovito oblači pčelarsko odijelo ili jaknu sa zaštitom za glavu, uzima rukavice... "Da, pčele ponekad 'peckaju' više nekad manje, ali ja to mogu!", kaže. 

Jer pčelarstvo nije kako se priča hobi, nije ni posao, ono je dijagnoza. To potvrđuje i njegov sin, također Antun, koji je na pčelinjaku preuzeo većinu fizičkog posla, no i danas sluša savjete soca. Uskače kad zatreba i brat Luko, tako da znaju u Dubrovniku i okolici kako u Mravinjcu u Gornjim selima uvijek mogu ponaći dobar med proizveden u ograničenim, ali neupitnim količinama glede kvalitete.

Mještani tvrde da pčele u okolici Grada ne trebaju brinuti i da će zahvaljujući obitelji Banovac, ali i ostalim pčelarima tog kraja opstati uz sve probleme s kojima se danas u svijetu susreću.

No, naš aktivni pčelar od 87 godina ne bavi se samo svojim pčelinjim zajednicama. Redovito je u masliniku. "I s maslinama ima posla i treba se o njima brinuti kako treba", napominje vitalni Antun Banovac. 


Tagovi

Antun Banovac Pčelar Aktivan pčelar Ljubav prema pčelama


Autor

Antun Karlović

Više [+]

Pčelar praktičar, osnivač i urednik portala pcelarstvo.hr, koji svakodnevno svojim poznanicima uporno dosađuje neprestano pričajući o pčelama i njihovoj korisnosti za okoliš.

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Tisuće španjolskih poljoprivrednika prosvjedovalo u Madridu: Guše nas pravila ZPP-a

Tisuće španjolskih poljoprivrednika i jučer su, 17. ožujka, prosvjedovali u središtu Madrida.  Kako piše dw.com, u centar glavnog grada stigli su sa stotinama traktora, z...

Više [+]