Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

  • Izvoz meda
  • 06.02.2014. 13:00

1000 tona meda šaljemo u Europu

Godišnje se u Hrvatskoj proizvede više od 6.000 tona meda, koji je zbog svoje iznimne kvalitete tražen u zemljama EU

Foto: freepik.com
  • 576
  • 50
  • 0

Hrvatski pčelari godišnje proizvedu više od 6.000 tona meda. Zbog njegove iznimne kakvoće hrvatski med je osobito tražen u zemljama Europske unije. Ove godine namjerava se izvesti najmanje 1.000 tona meda, izjavljeno je na godišnjoj izvještajnoj skupštini vinkovačke Udruge pčelara Nektar.

"Želimo na tržište EU izvesti najmanje 1.000 tona kvalitetnog meda, za što imamo mogućnosti. Doduše, u zadnje dvije godine izvoz je bio nešto manji jer smo imali štete u pčelinjacima, a i godine su bile loše, ali se nadamo kako će ova godina za hrvatske pčelare biti dobra", smatra potpredsjednik Hrvatskoga pčelarskog saveza Vladimir Bilek.

Istaknuto je kako u Hrvatskoj zbog relativno tople zime ipak nije bilo znatnijeg pomora među pčelinjim zajednicama, iako se o tome dosta pisalo u medijima. Pčelari su upozoreni na opasnosti koje pčelama prijete zbog zahlađenja, a košnice se moraju dobro pregledati i u pčelinje zajednice staviti pogaču kako pčele ne bi uginule od gladi.

Posljednjih godina se potrošnja meda u Hrvatskoj povećala, a prije dvije godine svaki stanovnik Hrvatske na godinu je trošio oko pola kilograma meda, dok danas troši više od 1,2 kilograma. U Hrvatskoj je danas oko 9.000 pčelara, od kojih je 6.200 učlanjeno u neku od 144 udruge, članice Hrvatskoga pčelarskog saveza.

Predsjednik Udruge pčelara Nektar, Stanko Čuljak, rekao je kako se u zadnje dvije godine broj članova te udruge udvostručio te danas broje više od 140 članova. Zanimanje za pčelarstvo, smatra Čuljak, poraslo je među ostalim i zbog gospodarske krize koja je, kako je rekao, "natjerala" mnoge koji su ostali bez posla da se okrenu pčelarstvu i da si tako pokušaju osigurati egzistenciju. Najavio je i 11. Pčelarske dane koji će se u Vinkovcima održati 14. i 15. ožujka na temu - Sa zdravim pčelama u Europu.

Foto: freepik.com


Povezana stočna vrsta

Pčelarstvo

Pčelarstvo

Pčelarstvo je specifična grana ljudske djelatnosti te su interes i ljubav prema pčelama rašireni u svim dobnim i obrazovnim slojevima društva. Mjesta obitavanja pčela su veliki... Više [+]

Tagovi

Hrvatski med Pčelarstvo Nektar Vladimir Bilek Stanko Čuljak Pčelarski dani Vinkovci

Izdvojeni tekstovi

Izdvojen oglas

KLUB

Lijeska je zanimljiva grmolika biljka. Njeni plodovi, lješnjaci, karakterističnog su okusa i mogu poslužiti kao savršena grickalica zbog svojih vrijednih nutritivnih sastojaka. Još ako imate čuvara nasada, koji je ozbiljno shvatio svoju ulo... Više [+]