Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zahtevi za različite izuzetke od metoda organske proizvodnje u vreme privremenog zatvaranja šaltera javne uprave

Usled privremenog zatvaranja šaltera javne uprave, a i u skladu sa preporukama o ograničenju kretanja građana, zahtevi za upotrebu reproduktivnog matrerijala iz konvencionalne proizvodnje, kao i zahtevi za različite izuzetke od metoda organske proizvodnje sa prilozima, dostavljaju se putem mejla na sledeće adrese: b.raketic@minpolj.gov.rs i jelena. milic@minpolj.gov.rs, sa tim da se u kopiju mejla stavi i adresa svoje kontrolne organizacije.

U organskoj proizvodnji mogu se koristiti spoljašnji inputi u meri koja je neophodna u procesu proizvodnje, i to:

  • reproduktivni materijal
  • sredstva za ishranu bilja i oplemenjivači zemljišta za organsku proizvodnju
  • sredstva za zaštitu bilja u organskoj proizvodnji
  • dodaci u preradi organskih proizvoda
  • hrana za životinje
  • sredstva za čišćenje i dezinfekciju

Reproduktivni materijal

Baza reproduktivnog materijala

U organskoj biljnoj proizvodnji prvenstveno se koristi reproduktivni materijal iz organske proizvodnje, uključujući i reproduktivni materijal iz perioda konverzije.

Seme i sadni materijal koji su proizvedeni metodama organske proizvodnje upisuje se u bazu reproduktivnog materijala koju vodi Ministarstvo. Upis biljnih vrsta i sorti koje su proizvedne metodama organske proizvodnje u bazu reproduktivnog materijala vrši se na osnovu obaveštenja dobavljača reproduktivnog materijala, tj. pravnog lica sa sedištem u Republici Srbiji koje proizvodi, dorađuje, stavlja u promet ili uvozi reproduktivni materijal koji se koristi u organskoj proizvodnji. (Obrazac obaveštenja je u sekciji: Obrasci).

Izdavanje odobrenja za korišćenje reproduktivnog materijala iz konvencionalne proizvodnje

Ako na tržištu nema reproduktivnog materijala koji je proizveden metodama organske proizvodnje, proizvođaču koji se bavi organskom proizvodnjom može se odobriti korišćenje reproduktivnog materijala iz konvencionaln proizvodnje, pod uslovom da taj materijal nije tretiran sredstvima za zaštitu bilja.

U periodu konverzije odobrenje za korišćenje reproduktivnog materijala iz konvencionalne proizvodnje izdaje ovlašćena kontrolna organizacija sa kojom proizvođač ima zaključen ugovor.

Posle isteka perioda konverzije (organski status parcela) korišćenje reproduktivnog materijala iz konvencionalne proizvodnje, proizvođačima odobrava Ministarstvo. (Obrazac zahteva sa uputstvima za podnošenje zahteva je u sekciji: Obrasci).

Izvor: Serbia organica i MPŠV.
Foto: VOK