Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Miševi i štakori su ozbiljni štetnici. Kako ih suzbiti?

Glodavci su posvuda. Skrivaju se u blizini kanta za smeće i u podrumima, a tijekom večernjih šetnji gradom viđamo štakore kako bježe od nas. U prirodi, miševi trče posvuda. U jesen se približavaju našim domovima u potrazi za hranom. A to je opasno za naše zdravlje.

U svijetu je odbačeno najmanje 30% sve proizvedene hrane jer je kontaminirano fekalijama urina i glodavaca. Jedan štakor proizvodi oko 6 litara urina godišnje, izluči 15.000 fekalija i oko 300.000 dlačica. To znači veliku vjerojatnost infekcije bolestima.

Zaštitite kuću i okućnicu od glodavaca

Da biste zaštitili kuću ili okućnicu od miševa i štakora, zatvorite sve pukotine, zamijenite oštećena vrata ili prozore i postavite mreže na otvore. Isto tako zatvorimo otvore duž vodovodnih cijevi i električnih instalacija. Također je važno održavati čistoću oko kanti, tako da nema hrane oko kanti za smeće, niti na hrpi komposta. Jer to je ono čime pozivamo štetočine u naš dom.

Glodavci su opasni po zdravlje i vrlo brzo se razmnožavaju

Miševi i štakori uzrokuju ekonomsku štetu oštećujući, onečišćujući i uništavanjem hrane, glodanjem građevinskog materijala i instalacija.

Prenošenjem opasnih bolesti može se ugroziti ljudsko zdravlje. Sjetimo se kuge koja se prenosila od štakora i buha. U srednjem vijeku umirao je od toga veliki broj stanovništva. Prenose i nekoliko opasnih bolesti: hemoragična groznica, bjesnoća, leptospiroza, mišja groznica, koje su nažalost  u nekoliko slučajeva zabilježene i u Hrvatskoj.

Znamo da se glodavci vrlo brzo razmnožavaju. Kućni miš se razmnožava svaka dva do tri mjeseca tijekom cijele godine i to po 5 do 15 mladih, a žive do tri godine. Crni štakor je spolno zreo sa 3-5 mjeseci. Godišnje napravi 3-6 legla sa 6-8 štenaca. Tako svaka ženka može imati gotovo 50 mladunaca godišnje.  Izračun pokazuje da ako imaju dovoljno hrane i ako ih ne uništavamo redovito štakori iz 10 jedinki razmnože se u roku od 36 mjeseci u 482 508 800 nova štakora, što je nezamisliv broj.

Ratimor mamci su 100% učinkoviti

Suprotno uvriježenom mišljenju, miševi i štakori radije jedu svježu i kvalitetnu hranu nego pokvarenu hranu. Stoga rodenticidni mamci moraju biti izrađeni od visokokvalitetnih sastojaka. Da bi se utvrdila privlačnost mamaca, mamci se također testiraju i uspoređuju s drugom hranom u prirodi. Mamce postavimo na udaljenost od 2-5 m za miševe a za štakore na 5-10 m

Što pokazuju testovi?

1. Najjestiviji  mamac

Ratimor meki mamac testiranjem se pokazao kao najatraktivnija formulacija na tržištu. Rodenticid u obliku mekog mamca pogodan je za suzbijanje kućnih miševa kućnih, crnih i sivih štakora. Zbog svog sastava pogodan je za uporabu svugdje, čak i tamo gdje glodavci imaju dovoljno prirodne hrane, jer će preferirati meki mamac. Ratimor mamac privlačan je glodavcima zbog svoje sočnosti aromatične i bogate energetske vrijednosti. Napravljen je od mješavine različitih vrsta brašna, žitarica, masti i aroma, pa su  glodavcima ukusniji od zimnice  jabuka, krumpira, mrkve, ...

2. Vanjski mamci i vlažna mjesta

Rodenticide u obliku Ratimor brodifakum parafinski blok je pogodan mamac za suzbijanje kućnih miševa te crnih i sivih štakora. Sadržaj voska (parafina) osigurava iznimno djelovanje rodenticida čak i u vlažnim prostorima kao što su kanalizacija te prostori izloženi sunčevoj svjetlosti i temperaturnim oscilacijama. Mamcima je dodan konzervans koji štiti proizvod od razvoja gljivica i plijesni.

3. Kud odlaze tretirani štetnici

Cijelo vrijeme dok postavljeni mamac nestaje, nastavljamo postavljati nove dok ne ostanu netaknuti. Ako puno mamaca nestane, imamo veliku populaciju glodavaca. Budući da mamac ima zakašnjelo djelovanje, učinak je vidljiv tek nakon nekoliko dana, tako da glodavac ne povezuje slabost s mamcem i nastavlja se hraniti njime. Kada se miš ili štakor počnu osjećati loše, povlači se od grupe i ugiba daleko kako ne bi "zarazio" druge članove legla.

Više savjeta možete pronaći na web stranici NapraviVrt.hr i hr.UNICHEM.si

bacc.ing. agr. Milica Sekulić, stručni savjetnik Unichem Agro, 092 1941 694

foto: Unchem Agro/Depositphotos:mikelane45