Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako postići da balkonske biljke obilnije cvatu?

U danima, kada nas sunčane zrake podsjete na vruće ljeto, planiramo koje biljke ćemo odabrati za ovogodišnje uređenje balkona i okućnica te o kojima ćemo posebno voditi brigu i njegu. Unatoč maloj količini zemlje, koju će dijeliti sa svojim susjedima u posudama, balkonske biljke mogu bujno cvasti tijekom čitave sezone, ali za to trebaju kvalitetnu zemlju, umjereno zalijevanje i najbolja hraniva.

I ove godine u vrtnim je centrima mnogo novosti oko pelargonija, verbena, visećih petunija, zvončića pa i ukrasnih korisnih sadnica za mirisne i jestive kreacije na balkonima i terasama. Ove godine najveći trend su skladne kombinacije boja.

Viseće engleske košare ostaju još u trendu. U takve  posude sadimo biljke sa istim potrebama, kao što su: milijun zvona ili surfinije. Umjesto ukrasnih biljaka možete odabrati i ukusne jagode: slatka i mirisna kombinacija visećih jagoda, koje cvjetaju u tri boje, privlače mirisom i izgledom. Lisne mirisne biljke donesu u sjeni koliko mirisa toliko i boja. Tamnolisna kadulja, zlatni origano, kovrčavi peršin, kiselica, lisnati češnjak i timijan citronasti stvaraju bogate i korisne biljne kombinacije.

Biljkama prilagođen supstrat

Za bezbrižno uživanje u cvijeću najbolje je odabrati već pripremljene supstrate. Kupnja biljaka je idealna prilika i za nabavku supstrata.

Odlična podloga za mlade biljke je petkomponentna zemlja za sobno i balkonsko bilje Plantella BalkoniaPet komponenti predstavljaju: najkvalitetniji huminski treset, potrebna NPK hraniva za trenutno djelovanje u primjerenim količinama, guano - bogat hranjivima u organskom obliku za bolji rast i razvoj, bio biljna vlakna za zadržavanje vode i hraniva u području korijenja te aktivatore cvatnje za više cvjetova i bujniju cvatnju.

Pazimo na dubinu sađenja budući da preduboko posađenim biljkama, naročito uspravnim pelargonijama, donji listovi počnu brzo gnjiliti.

Možemo birati i Plantella Ideal supstrat sa finim i najkvalitetnijim tresetima te bioaktivnom glinom i biljnim vlaknima, koji je odličan kako za cvijeće tako i za vrt. Poboljšava strukturu i aktivnost tla te omogućava brzu obnovu i razvoj korijena. Kvalitetan huminski treset biljkama omogućuje pristup organskim hranjivim tvarima i osigurava optimalan režim vode i zraka. Bioaktivna glina povećava kapacitet korijena za apsorpciju vode i hranjivih tvari. Dodane su hranjive tvari koje i potiču početni rast i cvjetanje.

Prihranjivanje je jako važno

Za nešto više od mjesec dana, kada se mlade biljčice već sasvim naviknu u novom domu i iscrpe početna gnojiva iz petkomponentne zemlje Plantella Balkonie, počnemo ih prihranjivati. Moramo biti svjesni da balkonske biljke trebaju uravnoteženu prehranu.

Za prihranu najčešće koristimo tekuća gnojiva topiva u vodi, koja omogućavaju da biljka u svakoj fazi razvoja dobije dovoljne količine hraniva. Za gnojenje cvatućih balkonskih biljaka koristimo visokokvalitetno tekuće gnojivo Plantella Cvet. Ono je obogaćeno vitaminima i ekstraktima morskih algi. Sadrži osobito vitamine B skupine (prije svega B1 i B6), koji su važni za veću otpornost i ljepši izgled biljke. Pokusima je dokazano da daje do 30% više cvjetova od drugih gnojiva na tržištu.

Gnojivo pomiješamo s vodom neposredno prije pripreme. Voda treba biti ugrijana na vanjskoj temperaturi. Prehladna voda može uzrokovati oštećenja listova, a prije svega se u većoj mjeri pojavi plutavost. Pripremimo onoliko gnojiva koliko nam ga je potrebno. S gnojivom Plantella Cvet na početku sezone rasta biljke prihranjujemo jednom tjedno, a kasnije, na vrhuncu cvatnje, može i dvaput tjedno.

Za zelene biljke možemo upotrijebiti Plantella List, koji je kao i Plantella Cvet obogaćen vitaminima i ekstraktima morskih algi. Hraniva su u gnojivu Plantella List potpuno prilagođena zelenim biljkama. Nemojmo zaboraviti da zemlju u koritima treba povremeno usitnjavati jer biljka tako lakše prima hraniva i vodu.

Surfinije i pelargonije redovito gnojimo sa Plantella Specialnim tekućim gnojivima za surfnije i pelargonije.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto: Unichem Agro