Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Savjeti za uzgoj rajčica i drugog plodovitog povrća

Krajem travnja i sada u svibnju, presadnice plodovitog povrća, iz zaštićenih prostora sadimo na otvorene površine. Rajčice, paprike i patlidžani sade se na otvoreno u fazi 5-7 listova, a to je inače sredinom ili krajem svibnja, jer trebaju više topline. Pravo vrijeme za sadnju je trenutak kada se tlo zagrije na 15°C. Taj podatak je bitan jer kod temperature niže od 10°C njihov rast se prekida i nema cvatnje.

Organska gnojidba je bitna

Za poboljšanje kvalitete tla u povrtnjaku najbolja je Biogrena, 100% organsko gnojivo dugotrajnog djelovanja, koja osim bogatog sastava sadrži i najviše mikroorganizama od svih gnojiva na tržištu, a to je čak 22 milijarde u jednom gramu. Mikroorganizmi biološki aktiviraju tlo, biljke bolje rastu, prije sazriju, snažne su i zdrave. Biogrena je primjerena i za veće površine npr. sadnju krumpira, plodovitog povrća kao i za biljke koje trebaju kiselo tlo (citrusi, borovnice…). Registrirana je za ekološku proizvodnju.

Za manje vrtove i gredice, posebno je prilagođeno univerzalno potpuno organsko gnojivo, veće vrijednosti Bio Plantella Nutrivit za rajčice i plodovito povrće, kojeg možemo upotrijebiti za pripremu tla za sadnju kao i za prihranjivanje. Gnojivo je raspoloživo i dostupno za različite kulture kao što su plodovito povrće, jagode, lisnato povrće, kupus… Granule Nutrivit gnojiva, koje se otapaju u kontaktu sa zemljom i vodom, omogućavaju dugotrajnu dostupnost i brzo oslobađanje hranjivih tvari koje sadrže.

Pri sadnji u gredice dodajemo specijalni supstrat za sadnju i presađivanje Bio Plantella zemlja za rajčice.

Kako bi presadnice dobro podnijele stres od samog presađivanja, odlično pomaže prirodno gnojivo Bio Plantella Vita, vitaminski kompleks sa ekstremno brzim djelovanjem. Kasnije prihranjujemo tekućim organskim gnojivom Bio Plantella organskim gnojivom za rajčice iz morskih algi i s dodatkom prirodnog kalija za zdrave i sočne plodove. Za pripremu 10 l hranjive otopine  potrebno je 150 ml gnojiva kod primjene svakih 10-15 dana. Nakon sadnje rajčice, paprike i patlidžana potrebno je redovno obavljati navodnjavanje, a najbolje vrijeme je jutro.

Više savjeta za uzgoj plodovitog povrća uz pomoć Plantelle pogledajte u video prilogu OVDJE.

Dobri susjedi

Rajčici su dobri susjedi grah, češnjak, kupusnjače, salata, poriluk, kukuruz, mrkva, peršin, lisnata salata, cikla, celer, a loši susjedi grašak, koromač, krumpir. Rajčica dobro podnosi samu sebe. Prije nje u plodoredu ne može biti kultura iz iste porodice npr. krumpir ili paprika, a nakon nje sade se mahunarke.

Zaštita od bolesti

U paketu sve za zdrave rajčice nalazi se i Bio Plantella kalcijevo lisno gnojivo za rajčice koje sprječava trulež plodova i pucanje plodova rajčice te smanjuje rizik od gorke pjegavosti. Djeluje trostruko, kao biostimulator, gnojivo i korektor za nedostatak kalcija. Aminokiseline kao prirodni biostimulator poboljšavaju prijenos kalcija i ostalih mikroelemenata u biljku. Na svakih 7- 10 dana dodajemo 80 do 120 ml gnojiva na 10 l vode, a za folijarno prskanje 30 do 40 ml na 10 l vode. Potrebnu količinu jednostavno odmjerimo mjericom koja je ujedno i poklopac na ambalaži. Prskamo kasno navečer ili kada se biljke ohlade

Protiv drugih bolesti koristi se Bio Plantella Vital za rajčice, preparat na bazi poljske preslice, koja je iznimno bogat silicijem, kalcijem i drugim mineralima i vitaminima. Time jačamo stanične stijenke biljaka i potičemo zdrav rast rajčica i plodovitog povrća.

foto: Crnjenje i trulež plodova kao posljedica manjka kalcija 

Zeleni radovi na rajčici

Kod nekih sorti rajčice važno je odstranjivanje zaperaka ili mladih izboja. Odstranjujemo ih za suha vremena, dok još nisu veći od 4 do 5 cm, da ne oštetimo glavnu stabljiku. Time ubrzamo početak dozrijevanja plodova i nepotrebno trošenje hrane na tvorbu mladih grana.

Kada rajčica naraste dovoljno visoko, glavni vrh skratimo i time zaustavimo rast. Na taj način biljka većinu hrane troši na plodove, a ne na rast. Plodovi su time krupniji, bolje obojani i brže dozrijevaju. Kod ranih sorti vrh odrežemo iznad četvrte ili pete etaže listova. Kod kasnijih sorti to može biti i nad sedmoj etaži lišća. Nad zadnjim cvjetnim grozdom pustimo još dva lista koja će prehraniti plodove na vrhu.

Za bolji urod i zaštitu od bolesti koje se razviju na donjim listovima kao posljedica vlage potrebno je odrezati listove koji su niži od prvih cvjetova. Time plodovi dobivaju više svjetla i brže sazriju.

foto: Odstranjivanje zaperaka

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o.

bacc.ing.agr. Milica Sekulić 

092/1941694

info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto: Unichem Agro