Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako uzgojiti zdravo i ukusno voće i povrće u svom vrtu?

Svi znamo da je ukusno sitno voće poput jagoda, borovnica ili malina prava riznica vitamina. U vašem vrtu zaslužuju sasvim posebno mjesto, a samim time i njegu. 

U domaćem vrtu možemo uzgojiti veliku količinu bobičastog voća na maloj površini koje možemo konzumirati zamrznuto u kasnoj zimi ili od njega napraviti marmeladu i sokove. Obiteljski vrt s bobičastim voćem trebao bi biti dimenzija 7x7 m ili veći ako želite posaditi različite vrste jagodičastog voća čiji prinos zadovoljava vaše potrebe.

Stvorimo uvjete za gredicu bobičastog voća

Prvi je uvjet osunčani položaj. Bobičasto voće nikada se ne smije saditi na sjenovitoj lokaciji kao nisko raslinje ili iza zgrada. Grmovi moraju biti posađeni na mjestu s dovoljno svjetlosti i prostora.

Zemlja za bobičasto voće mora biti meka, pomalo kisela i humusna. Bobičasto voće nikada se ne sadi u tvrdom glinovitom tlu i bitno mu je osigurati dovoljno, ali ne i previše vode. Bez vode biljke bi uvele tijekom vrućih ljetnih dana kada ih većina počinje dozrijevati.

Biljke najprije slabo rastu zbog neodgovarajućih uvjeta rasta. Malo je zemljišnih i bočnih rodnih izdanaka. Iduće godine biljke bujno cvatu te su prekrivene brojnim plodovima i listovima, dok se u trećoj godini osuše. Proces odumiranja još se brže manifestira kod jagoda.

Kako saditi bobičasto voće?

Bobičasto voće najbolje je saditi u redove. Time si olakšavate održavanje prostora ispod grmova u koji stalno prodire korov. Grmove možete saditi na foliji protiv korova, što vam znatno olakšava posao. Sadnjom u redove omogućujemo i protok zraka između grmova, što pomaže u održavanju suhih i prozračenih grmova.

Redove sadnica koje imaju isti vijek trajanja ili trebaju podršku u uzgoju sade se zajedno. Time osiguravamo istodobnu obnovu nasada, što je iznimno bitno kod bobičastog voća. Zajedno se sade i redovi sadnica koje moramo pokrivati, tj. prikladno zaštititi (mreže), od ptica koje odnose plodove.

Bobičasto voće možemo saditi i kao živu ogradu. Za to su vrlo prikladni crni ribiz i aronija, zato što njihovi plodovi ne privlače nepozvane berače, a grmovi lijepo rastu u ograničenom broju. A može se uzgajati i na balkonima u posudama (maline, borovnice…) ili u visećim posudama (jagode). 

Jagodama, voću i povrću potrebne su hranjive tvari

Jagode te ostalo voće i povrće zahtjevni su u vezi s dohranom. Plodovi će biti sočni i bogati antioksidansima i vitaminima jedino ako osigurate kvalitetne hranjive tvari koje su im prilagođene.

Za veće površine tlo ćemo u jesen pripremiti najboljim 100% organskim gnojivom Plantella Organikom ili Biogrenom.

Na gredicama za jagode, maline, kupina i sl. najbolje je upotrijebiti 1kg Plantella gnojivo za jagode. Za idealnu ishranu biljke gnojimo tri puta godišnje: prvi put na početku cvatnje (u travnju), drugi put tijekom vegetacije (prije početka bojenja plodova), a treći put tjedan dana nakon berbe. Gnojivo jednostavno razporedimo oko biljaka, zagrabljamo u zemlju i zalijemo vodom. Gnojimo u količini od 50 g/m2.

Na većim površinama kompletnog vrta od 100m2 najbolje je Plantella vrtlarsko gnojivo od 3kg. Riječ je o kompleksnom brzodjelujućem gnojivu koje sadrži sva hranjiva i minerale, posebno visok udio dušika za intenzivan rast i formiranje ploda te magnezij za kvalitetu ploda. Tako se biljkama u vrtu, voćnjaku, travi i cvijeću osiguravaju sve potrebne hranjive tvari za obilat prinos ukusnog voća, bujnu rast i cvjetanje. 

Za idealnu ishranu u ukrasnom vrtu kraljici vrta – ruži dodajemo Plantella gnojivo za ruže kod sadnje, zatim u rano proljeće, te dodatno u svibnju i kolovozu. Gnojivo se jednostavno rasporedi oko biljaka, zagrablja u zemlju i zalije vodom. Gnojimo u količini 30-50 g/m2. Isto važi i za četinjače.

Žućenje starijih grana kod četinjača ukazuje na nedostatak magnezija. Za gnojidbu je stoga najbolje Plantella Mineralno gnojivo za četinjače koje sadrži i magnezij.

Savjetujte se s nama!

Stručni savjetnik Unichem Agro d.o.o., bacc.ing.agr. Milica Sekulić, 092/1941694info@plantella.hrwww.plantella.hr

foto: Unichem Agro/Depositphotos: york010