Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Hitno spriječite zadnji napad maslinove muhe ove godine!

Trenutno je u maslinicima najveća prijetnja od maslinove muhe Bactrocera oleae koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline.

Livio Belci: "Postavljanje Bio Plantella žutih ploča u maslinicima je obavezno!"

Tajne uspjeha nagrađivanih ulja Belci & Plantella

Kada kušamo visoko kvalitetno, svjetski nagrađivano maslinovo ulje Meloto,  zapitamo se  tko se krije iza ovog specifičnog i poznatog brenda. 

Već je četrdesetih godina prošlog stoljeća djed Matteo započeo s proizvodnjom ulja, na mjesnoj hidrauličnoj preši, proizvodeći male količine ulja za potrebe obitelji ili za prodaju unutar svog kraja. Braća Livio i Lorenzo Belci, iz Vodnjana-Istra, nastavili su obiteljsku tradiciju obnovom naslijeđenih maslinika a do danas su proširili svoje maslinike na 13 ha i obogatili ih raznim sortama maslina s naglaskom na autohtone sorte. Sin Matteo danas upravlja maslinicima naravno u dogovoru s obitelji. Brend maslinovog ulja MELOTO nosi ime po očevoj majci, Marussi zvanoj Melota. Dokaz dobre prakse su brojne nagrade osvojene na najcjenjenijim međunarodnim natječajima i uspjeh koji ova ulja postižu kako izvan svoje regije tako i na međunarodnom planu. Maslinici obitelji Belci raspoređeni su na 11 različitih lokacija na području Vodnjana-jugozapadni dio Istre. 

 

Sačuvajmo maslinike i vinograde  Bio Plantella žutim ljepljivim pločama

Belci su itekako svjesni aktualne prijetnje maslinove muhe Bactrocera oleae koja sada i u nadolazećem periodu može napraviti velike štete na plodovima masline. Važno ju je znati prepoznati i pratiti njezinu brojnost. Najjednostavnije rješenje je objesiti na grane maslina Bio Plantella žute ploče, a njima pratimo let i prisustvo u masliniku. Ubod maslinove muhe uočava se u obliku sitnog ožiljka oblika zareza ili klina. Tim ubodom odrasla muha u plod polaže jaja iz kojeg se razvija ličinka u plodu. Takvi plodovi opadaju, a ulja dobivena od takvih plodova lošije su kvalitete. Bio Plantella žute ljepljive ploče s brižno odabranom nijansom žute boje nezaustavljivo privlače brojne biljne štetnike kao što su maslinova muha, trešnjina muha, voćna osa. Jednostavnu primjenu omogućuju i žičice (koje se nalaze u pakiranju)  kojima se ploče objese na stablo masline. Žute ploče zaštićene su papirom kojeg pri vješanju na stablo treba odstraniti.

Pratimo i prisutnost i maslinovog svrdlaša Rhynchites cribripennis na žutim pločama: Svrdlaš štetu radi ubodima na plodu (više uboda na jednom plodu) te se nakon toga plodovi počinju sušiti  i otpadaju. Važno je znati prepoznati štetnika. Praćenje ovog štetnika možemo izvršiti sistemom otresanja grana na bijelu podlogu ili korištenjem Bio Plantella žutih ploča. 

OPREZ I U VINOGRADIMA -  Bio Plantella ŽUTE LJEPLJIVE PLOČE omogućavaju učinkovitu zaštitu vinove loze od američkog cvrčka koji je  prenositelj fitoplazme Flavescence dorée (FD) koja uzrokuje bolest zlatnu žuticu vinove loze. Potkraj ljeta bolesne mladice ne odrvenjavaju i tijekom zime propadnu. Bobe ili cijeli grozdovi smrežuraju se  i osuše. Oboljeli trsovi odumiru.

Za stručne savjete, obratite se s povjerenjem:

Stručna savjetnica PLANTELLA Unichem Agro d.o.o.
bacc.ing.agr. Milica Sekulić
Plantella.hr/ info@plantella.hr
092 194 1694 

foto: Unichem Agro