Važnost jesenske gnojidbe povrtnjaka

Jesen je pravo vrijeme kada oporavljamo umornu zemlju od protekle sezone uzgoja i pripremamo za sljedeću. Ubrali smo puno plodova i time osiromašili tlo. Upravo sada dodajemo dovoljnu količinu organske tvari u naše povrtnjake kako bi na vrijeme popravili i obogatili sastav tla. Bez humusa nema plodnog tla, povrće i voće ne raste, ne razvija se kako želimo. Održavanje humusa moguće je samo redovnom gnojidbom kvalitetnim organskim gnojivom, a time održavamo plodnost naše zemlje i povećavamo prinos.

Poznati povrtlar, OPG Dino Zubović u jesen za obnovu tla i bolji prinos koristi oragnsko gnojivo Biogrena. Video možete pogledati u prilogu OVDJE

Dodavanje organske tvari

Svake godine je potrebno u vrt unositi organske tvari, životinjskog podrijetla - životinjski gnoj ili biljnog podrijetla - biljne ostatke. Za učinkovitiju uporabu, organska gnojiva komprimiraju se u oblik peleta, što omogućuje pravilno doziranje gnojiva na površini vrta.

Za osnovnu gnojidbu biramo peletirano organsko gnojivo Biogrena

Posebnost organskog gnojiva Biogrena je da, osim svih makro i mikro hranjivih tvari, sadrži i biostimulatore (aminokiseline, huminsku i fulvinsku kiselinu), koji jačaju funkcioniranje imunološkog sustava i ubrzavaju njegovu reakciju. Dakle, biljka brže i učinkovitije obrambeno reagira na pojavu bolesti.

Biogrena ima visok udio organske tvari, čak 40%, čija je uloga hraniti autohtone mikroorganizme u tlu koji iz njega stvaraju humus. Organsko gnojivo Biogrena sadrži čak 22 milijarde mikroorganizama u jednom gramu gnojiva, što je nekoliko tisuća puta više od stajskog gnoja koji sadrži 800 000. Iz tog se razloga organsko gnojivo Biogrena koristi na tlima koja su siromašna mikroorganizmima. U jakim ilovastim, glinenim tlima, ona dobro rahli tlo i čini ga više dreniranim. Vezanje organskog gnojiva na čestice tla također igra ulogu u zaštiti okoliša, jer se ne ispire u podzemnu vodu.

Osigurajte dobar urod u povrtnjaku i stakleniku

Organsko gnojivo Biogrena izvrsno je za povrće poput rajčice, kupusa i krumpira. Budući da ne sadrži kalcij, Biogrena je pogodna i za usjeve kojima su potrebna kiselija tla, poput nasada američke borovnice, citrusa... S organskim gnojivom Biogrena točno znamo koliko hranjivih sastojaka unosimo u vrtno tlo, jer su one navedene na proizvodu.

Važno je gnojiti organskim gnojivom na početku sezone, u proljeće . Najveći učinak je ako se gnojivo doda 2 tjedna prije prve sjetve ili sadnje. Gnojivo se jednostavno posipa po površini tla i lagano se pokrije zemljom. Ako nema kiše, sve dobro zalijevajte kako bi se peleti otopili i hranjive tvari bile odmah dostupne biljkama.

Uz ovu osnovnu proljetnu gnojidbu, kupus i voće prihranjuju se u količini od 2 kg/10 m2, salate i špinat te ostalo lisnato povrće u količini od 1 kg/10 m2. Redovita prihrana važna je za dobar urod, a obavljamo je najmanje jednom mjesečno ili ovisno o vrsti povrća. Kupusnjače (kupus, cvjetača, kelj, ...) i plodovito povrće (rajčica, paprika, krastavci, tikvice, ...) trebaju puno hranjivih sastojaka, a za dobru berbu prihranjuju se najmanje jednom mjesečno u količini od 2 kg/10 m2, a ostalo povrće u količini od 1 kg/10 m2.

Za organsko gnojivo Biogrena zanimljivi su podaci o sadržaju suhe tvari jer govori koliko vode sadrži gnojivo. Bolji je veći postotak suhe tvari, a Biogrena sadrži čak 93% suhe tvari, što znači samo 7% vode. U praksi to znači manju potrošnju gnojiva po vrtnoj površini i čak 30% veći urod.

Besplatni stručni savjeti za vrt:  092 194 1694 i 01 621 3966 ili na Plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Plantella, Unichem Agro

foto/video: Unichem Agro/Poljoprivredna TV