Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Važnost jesenske gnojidbe povrtnjaka

Jesen je pravo vrijeme kada oporavljamo umornu zemlju od protekle sezone uzgoja i pripremamo za sljedeću. Ubrali smo puno plodova i time osiromašili tlo. Upravo sada dodajemo dovoljnu količinu organske tvari u naše povrtnjake kako bi na vrijeme popravili i obogatili sastav tla. Bez humusa nema plodnog tla, povrće i voće ne raste, ne razvija se kako želimo. Održavanje humusa moguće je samo redovnom gnojidbom kvalitetnim organskim gnojivom, a time održavamo plodnost naše zemlje i povećavamo prinos.

Poznati povrtlar, OPG Dino Zubović u jesen za obnovu tla i bolji prinos koristi oragnsko gnojivo Biogrena. Video možete pogledati u prilogu OVDJE

Dodavanje organske tvari

Svake godine je potrebno u vrt unositi organske tvari, životinjskog podrijetla - životinjski gnoj ili biljnog podrijetla - biljne ostatke. Za učinkovitiju uporabu, organska gnojiva komprimiraju se u oblik peleta, što omogućuje pravilno doziranje gnojiva na površini vrta.

Za osnovnu gnojidbu biramo peletirano organsko gnojivo Biogrena

Posebnost organskog gnojiva Biogrena je da, osim svih makro i mikro hranjivih tvari, sadrži i biostimulatore (aminokiseline, huminsku i fulvinsku kiselinu), koji jačaju funkcioniranje imunološkog sustava i ubrzavaju njegovu reakciju. Dakle, biljka brže i učinkovitije obrambeno reagira na pojavu bolesti.

Biogrena ima visok udio organske tvari, čak 40%, čija je uloga hraniti autohtone mikroorganizme u tlu koji iz njega stvaraju humus. Organsko gnojivo Biogrena sadrži čak 22 milijarde mikroorganizama u jednom gramu gnojiva, što je nekoliko tisuća puta više od stajskog gnoja koji sadrži 800 000. Iz tog se razloga organsko gnojivo Biogrena koristi na tlima koja su siromašna mikroorganizmima. U jakim ilovastim, glinenim tlima, ona dobro rahli tlo i čini ga više dreniranim. Vezanje organskog gnojiva na čestice tla također igra ulogu u zaštiti okoliša, jer se ne ispire u podzemnu vodu.

Osigurajte dobar urod u povrtnjaku i stakleniku

Organsko gnojivo Biogrena izvrsno je za povrće poput rajčice, kupusa i krumpira. Budući da ne sadrži kalcij, Biogrena je pogodna i za usjeve kojima su potrebna kiselija tla, poput nasada američke borovnice, citrusa... S organskim gnojivom Biogrena točno znamo koliko hranjivih sastojaka unosimo u vrtno tlo, jer su one navedene na proizvodu.

Važno je gnojiti organskim gnojivom na početku sezone, u proljeće . Najveći učinak je ako se gnojivo doda 2 tjedna prije prve sjetve ili sadnje. Gnojivo se jednostavno posipa po površini tla i lagano se pokrije zemljom. Ako nema kiše, sve dobro zalijevajte kako bi se peleti otopili i hranjive tvari bile odmah dostupne biljkama.

Uz ovu osnovnu proljetnu gnojidbu, kupus i voće prihranjuju se u količini od 2 kg/10 m2, salate i špinat te ostalo lisnato povrće u količini od 1 kg/10 m2. Redovita prihrana važna je za dobar urod, a obavljamo je najmanje jednom mjesečno ili ovisno o vrsti povrća. Kupusnjače (kupus, cvjetača, kelj, ...) i plodovito povrće (rajčica, paprika, krastavci, tikvice, ...) trebaju puno hranjivih sastojaka, a za dobru berbu prihranjuju se najmanje jednom mjesečno u količini od 2 kg/10 m2, a ostalo povrće u količini od 1 kg/10 m2.

Za organsko gnojivo Biogrena zanimljivi su podaci o sadržaju suhe tvari jer govori koliko vode sadrži gnojivo. Bolji je veći postotak suhe tvari, a Biogrena sadrži čak 93% suhe tvari, što znači samo 7% vode. U praksi to znači manju potrošnju gnojiva po vrtnoj površini i čak 30% veći urod.

Besplatni stručni savjeti za vrt:  092 194 1694 i 01 621 3966 ili na Plantella.hr

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, savjetnik Plantella, Unichem Agro

foto/video: Unichem Agro/Poljoprivredna TV