Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

OPG Puntarić: Kako uzgojiti kvalitetne sadnice?

Na obiteljskom poljoprivrednom gospodarstvu Puntarić koriste se izrekom: “Neka hrana bude tvoj lijek, a tvoj lijek neka bude tvoja hrana!" Obitelj je poznata u požeškom kraju i šire po dvadeset godišnjem uzgoju kvalitetnog povrća, voća, cvijeća i presadnica u zlatnoj dolini. Svoje proizvode i presadnice Blaženka i Davor prodaju na lokalnom području i u svojoj trgovini na kućnoj adresi.

Što je sve važno za uzgoj kvalitetnog povrća, voća, cvijeća i presadnica

Važno je od samog početka uzgoja biljkama osigurati najbolje uvjete. Velike površine plastenika i prilagođene temperature, omogućavaju Puntarićima proizvodnju velike količine presadnica u zimskom periodu. Za kvalitetan rast presadnica koriste Bio Plantella Start zemlju.

Zašto Bio Plantella Start?

Bio Plantella Start sadrži bijeli i crni treset, koji su izrazito kvalitetne strukture što će omogućiti sjemenu brzo klijanje i nicanje samo sjemena koje smo posijali. Zemlja sadrži sve potrebne makro i mikro elemente za početak rasta što omogućava brz i jak rast presadnica. "Presadnice nam je bitno da budu zdrave, zato koristimo Plantellu Start. Biljke su dobre, zdrave su, mislim, vidite i sami, lijepe su boje i od njih očekujemo dobar prinos. Kad biljka u startu bude zdrava, onda ona nagradi dobrim urodom i naravno, svi smo zadovoljni, naši kupci i mi", naglašava Blaženka.

foto: Blaženka Puntarić i Milica Sekulić u plasteniku OPG Puntarić

Za jačanje - Bio Plantella Vita

Kako bi presadnice što bolje ojačale, biljke se prskaju aminokiselinama. Bio Plantella Vita se može primjenjivati folijarno, preko lista ili zalijevanjem. Aminokiseline jačaju korijenov sustav i omogućavaju biljkama da se osiguraju sa svime što je potrebno njihov za rast. Takve biljke neće doživjeti šok kad ih presađujemo na trajno mjesto.

Presađivanje povrtnica u vrt

Paralelno dok se uzgajaju presadnice u plastenicima, treba pripremiti površinu gdje će se presaditi uzgojene ili kupljene presadnice. Površinski sloj zemlje do dubine 30 cm je aktivan živi sloj  i zahtjeva obradu te dodavanje organske tvari svake godine. Površinu je potrebno preorati, na grubo pripremiti, a zatim po cijeloj površini razbacati kvalitetno organsko gnojivo kao što je Biogrena. To radimo na način da usitnimo i poravnamo površinu, a gnojivo plitko ukopamo.

Prednosti korištenja Biogrena gnojiva

Biogrena je ekološko organsko peletirano gnojivo koje obogaćuje sastav tla i ubrzava stvaranje humusa. Sadrži dvadeset i dvije milijarde mikroorganizama što čini tlo aktivnijim. Omogućava život svim tim korisnim mikroorganizmima koji su nam potrebni. Kvaliteta tla utjeće na rast presadnica koje usvajaju hranjiva kroz cijelu vegetacijsku sezonu. Sve huminske i fulvinske kiseline koje Biogrena sadrži te aminokiseline ubrzavaju stvaranje humusa, a na taj način osiguravaju zdrav i brz rast presadnicama. Uz Biogrenu zemlja je cijelu vegetacijsku sezonu bolja, zdravija i plodonosnija.

Biogrena sadrži i visok postotak suhe tvari, čak 93 posto, što znači da nam je na površini potrebno puno manje peletiranog gnojiva nego kad bi koristili stajnjak. Gnojivo je bez primjese korova, sjemena, patogena i na taj način smanjujemo konkurenciju biljkama koju tvore korov, što se događa kod primjene stajnjaka. Biogrenu koristimo na pjeskovitom i siromašnom tlu te za obnovu iscrpljenih tala i pripremu tla prije sadnje krumpira, kupusa, kelja i drugog povrća. Način primjene je jednostavan. Odmjerimo preporučenu količinu i potresemo pelete gnojiva po površini. Za pripremu povrtnjaka od 100 m2 upotrijebimo 20- 25  kg gnojiva.

Povrće s OPG-a Puntarić prepoznatljive je kvalitete i kupci im se s osmjehom rado vraćaju.

OPG Puntarić:  Koristeći Plantella proizvode osiguravamo najbolje uvjete za naše biljke

"Da bi zadovoljni kupci ostali kod nas, važno je povrću osigurati najbolje uvjete za kvalitetan i visok urod", ističe Blaženka. To postižu najboljim organskim gnojivom, supstratom i aminokiselinama kojima mogu pružiti sve što je biljkama potrebno da izrastu u jake i otporne te željene kvalitete. Takve uvjete omogućavaju upravo Plantella proizvodi Bio Plantella Start, BioPlantella Vita i Biogrena.

Besplatni stručni savjeti za vrt na 092 194 1694 ili na Plantella.hr.

bacc. ing.agr. Milica Sekulić, Plantella savjetnik za Unichem Agro

foto/video: Unichem Agro