Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Pomozite biljkama u uvjetima visokih temperatura i nedostatka vode

Glavni put ishrane hranjivim sastojcima je putem tla tj. ishrana kroz korijenov sustav. Međutim, tijekom vegetacije biljke se suočavaju s različitim nepovoljnim čimbenicima, poput vremenskih uvjeta (suša, visoke temperature, slanost, utjecaj herbicida ili prekomjerna vlaga).

Prepoznatljivi i inovativni biostimulatori - Vital i Elite 

Karakteristična značajka je biostimulacijski kompleks Seactiv, tj. glicin-betain i izopentil adenin koji učinkovito priprema biljke na stres i osigurava bolju apsorpciju i raspodjelu hranjivih sastojaka. Uz to, nositelji hranjivih sastojaka su aminokiseline biljnog porijekla, što osigurava njihov laki i brzi ulazak u biljku.

Primjenom biostimulatora Fertileader Vital i Elite ovisi o više faktora, a može se aplicirati u različito vrijeme više puta: prije nego što se stres dogodi, tijekom stresa i nakon što se dogodi. Kako jedna poslovica kaže uvijek "bolje spriječiti nego liječiti"! 

Što je biostimulacija i koji je njen učinak?

Stres povezan s visokim temperaturama i nedostatkom oborina može nanijeti brojne štete na biljkama i plodovima. Previsoka temperatura može negativno utjecati na pravilan tijek fotosinteze i transpiracije tj. da biljke budu zelene i da proizvode hranu za plod. Biljke kad su pod stresom zatvaraju otvore na svojim listovima kako bi spriječile gubitak vode i održale vitalnost. Temperatura iznad optimalne koči klijanje sjemena i usporava rast biljaka, na primjer smanjujući održivost peludi, što u konačnici smanjuje rast i prinos te niz drugih poremećaja poput blokade drugih hranjiva Ca, P i K, te probleme s kretanjem hranjiva i vode unutar biljke.

Korištenje biostimulatora Fertileader Vitala i Elita kao što vidimo, ima ogroman utjecaj na pravilno funkcioniranje, rast biljaka i optimalan razvoj plodova.

Elite je odlično rješenje za povećanje kvalitete i svojstava ploda u završnoj fazi prije berbe koji omogućuje:

  • veći udio šećera u plodovima
  • ujednačenost, veličinu i izgled plodova 
  • jače stanične stijenke ploda, za indirektno veću otpornost na trulež (Botrytis)
  • štiti biljke u uvjetima stresa (npr. visoke temperature) 
  • veći udio suhe tvari (intenzivnije punjenje plodova) kod vinograda i povrća

Održavanje vitalnosti biljaka u stresnim uvjetima Vitalom omogućuje:

  • jače biljke i osigurava nastavak rasta u uvjetima visokih i niskih temperatura
  • oporavak biljke nakon ozbiljnih oštećenja 
  • pomoć kod abiotskih stresova poput fitotoksičnosti herbicida, tuče i mraza
  • ponovni rast i razvoj stabljike i listova

Biljke tretirane Fertileader Vital i Elite lakše se nose s teškim uvjetima u proizvodnji kao i sa stresnim situacijama. Zahvaljujući tome nema prekida u pravilnom funkcioniranju rasta i razvoja biljke, a to se pak izravno prevodi u njihovu bolju produktivnost i kvalitetu, a kao rezultat toga i na financijsku dobit proizvođača.

P​​​roizvodi su kompatibilni s većinom proizvoda za zaštitu bilja, čiju kompatibilnost može provjeriti kod svog Timac Agro prodajno stručnog savjetnika na terenu. Proizvodi se primjenjuju u dozi od 4-5 l/ha

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 618 7862 ili office@hr.timacagro.com

foto: Bigstock/Wico