Nutritiel: Nezamjenjivi minerali za vaše preživače

Rješenje za povećanje produktivnosti muznih krava kojim se postiže kvalitetna opskrba mineralima i bolje iskorištenje hrane predstavio je nedavno Timac Agro u sklopu svoje proslave 60 godina postojanja.

Mineralna ishrana je jednako važna kao i energija i proteini

Općenito je uzgajivačima lako odrediti potrebe za dvije najvažnije komponente obroka - energija i proteini. Međutim, kada se obrok "postavi" za gore spomenute parametre, mnogi poljoprivrednici zaboravljaju na treći, sastavni element obroka - mineralnu ishranu. Ona je jednako važna u ishrani preživača kao i prethodna dva parametra.

Nedostatak minerala ograničava punu upotrebu proteina i energije!

Rezultat nedostataka mineralne ishrane u ranoj fazi laktacije može biti smanjena produkcija mlijeka, ali i dugoročno se pojavljuju sve ozbiljniji problemi u organizmu poput mastitisa, acidoze, ketoze i hromosti. Sve navedeno može biti uzrok nepravilnosti mineralne ishrane prilikom koje preživači posežu za lizanjem zidova, podova, staja itd. 
 
foto: Nedostatak minerala uzrokuje lizanje zida

Životinje u istoj skupini ili stadu imaju različite potrebe 

Vrlo je važno obratiti pozornost na činjenicu da ni najbolje uravnoteženi obrok nije u stanju u potpunosti zadovoljiti potrebe svih životinja u određenoj skupini ili stadu! Razlog takvom stanju stvari leži uglavnom u ogromnoj individualnoj raznolikosti. Različita težina, dob, fiziološko stanje ili laktacija samo su neki od čimbenika odgovornih za različite potrebe za mineralima. Posebnu pozornost treba obratiti na krave koje još uvijek fizički rastu kad uđu u prvu laktaciju što znači da je u tim stadijima razvoja ogromna potražnja za mineralima. 

Mineralni blokovi - savršeni dodatak uz obroke

Mineralni blokovi su savršeni dodatak uz obroke za mliječne krave. U svom sastavu sadrže čitav niz minerala koji nadoknađuju nedostatak zahvaljujući samoregulaciji unosa. Ovaj se koncept temelji na tzv. Liebigov zakon minimuma - pravilna uporaba obroka kojima povećavamo ograničavajuće, najmanje zastupljene minerale u ishrani. 

Jednostavnije rješenje ovog problema je dodavanje mineralnog bloka koji se ne temelji samo na soli već i na mineralima te savršenoj tehnologiji grupacije Roullier. Ovaj oblik omogućava svim životinjama dostupnost minerala bez ograničenja u skladu s individualnim potrebama. Koristeći prirodni mehanizam samoregulacije, životinje same osiguravaju količinu konzumiranih sastojaka.

foto: Nutritiel mineralni blok

Pomoću Nutritiela upotpunite unos minerala i iskorištenje hrane

Timac Agro u paleti vrhunskih proizvoda osim ishrane biljaka i tla nudi i nove mineralne blokove za ishranu životinja – Nutritiel. Mineralni blok Nutritiel sadrži makro i mikroelemente kao i elemente u tragovima, koji sa povećanjem učinkovitosti i bolje iskoristivosti igraju sve značajniju ulogu u kontekstu povećanja produktivnosti mlijeka i mesa. Naravno, minerali koji se koriste ne mogu zamijeniti premiks u osnovnom obroku, ali ga savršeno nadopunjuju zahvaljujući spomenutom mehanizmu individualne samoregulacije.

foto: Primjena Nutritiela u praksi

Prednosti Nutritiela

Savršen i jednostavan patent koji je dobiven zaštićenim industrijskim procesom grupacije Roullier osigurava, kroz mineralni blok, uravnoteženu ishranu koja je ključ uspjeha veće proizvodnje mlijeka i mesa.

  • Prirodna patentirana tehnologija Calseagrit i BIOTECH
  • Brzo dostupni proteini i energija
  • Povećava imunitet i reprodukciju
  • Osigurava zdravlje kože i papaka
  • Poboljšava produkciju sline i osigurava velik udio minerala poput Se, Na, Ca, Zn…

Poboljšajte probavu grubih krmiva

Nutritel sadrži i poseban kompleks na bazi ekstrakta morskih algi koji potiče rast mikroflore buraga - Calseagrit i BIOTECH. To je jedinstveni patent čiji je zadatak potaknuti razvoj mikroflore buraga što poboljšava probavu grubih krmiva. Savršeno dobro znamo da bolje probavljena krma znači više mlijeka.

Dodatak Calseagrit i BIOTECH-a, osim prehrambene funkcije za bakterije buraga ima i puferski učinak. Dakle, treća, izuzetno važna skupina komponenata sadržanih u blokovima su puferski spojevi što jamči njihovu visoku učinkovitost u hranjenju po želji.

Najnapredniji mineralni blokovi na tržištu

Nutritiel je jedini proizvod koji preživačima pružaju sve potrebne minerale uz dodatak Calseagrit i BIOTECH-a, čime sveobuhvatno podržavaju pravilno funkcioniranje buraga osiguravajući optimalnu uporabu krmiva za proizvodnju mlijeka i mesa.

Za više informacija posjetite našu novu web stranicu ili nas kontaktirajte na +385 1 618 7862office@hr.timacagro.com ili zakažite sastanak.

foto: Timac Agro d.o.o.