Cjelovita rješenja protiv najšireg spektra korova u kukuruzu

Kritično razdoblje zakorovljenosti predstavlja vrijeme kada se prisutnost korova drastično odražava na prinos. Stoga je pravovremeno suzbijanje korova u kukuruzu od velike važnosti za očuvanje prinosa.

Pouzdani i dokazani herbicidi za najviša očekivanja svakog proizvođača

Razvojem CALLISTO® tehnologije na raspolaganju su cjelovita rješenja protiv najšireg spektra korova u kukuruzu: LUMAX®, CALARIS® 400 SC, ELUMIS®PEAK® i ELUMIS®BANVEL® 480 S.

LUMAX®- najselektivni i za usjev najsigurni herbicid u kukuruzu

Čak i primjena u kasnijim stadijima kukuruza ne uzrokuje štete ili zastoj u rastu usjeva. LUMAX® djeluje na najznačajnije jednogodišnje širokolisne korove poput europskog mračnjaka, lobode, limundžika, dvornika, šćireva kao i najznačajnije jednogodišnje uskolisne korove poput koštana, muhara, divljeg prosa. 

Preporuka za primjenu LUMAX® herbicida

LUMAX® se može primijeniti nakon sjetve do 3 lista kukuruza. Iskustva iz prakse pokazuju kako ga je najbolje primijeniti kada je većina korova niknula. LUMAX® će tada djelovati kontaktno na korove koji se nalaze na površini tla, ali i preko zemlje (rezidualno) i na taj način spriječiti naknadno nicanje korova. Doza primjene prije nicanja kukuruza: 3,5 - 4 l/ha. Nakon nicanja, do 3 lista kukuruza u dozi 3,5 l/ha uz dodatak okvašivača ETALFIX® Pro (0,1 l/100 l vode).

Najbrži herbicid na tržištu - CALARIS® 400 SC

CALARIS® 400 SC je selektivni herbicid namijenjen suzbijanju širokog spektra korova u kukuruzu za zrno. Aktivne tvari, različitog mehanizma djelovanja u sastavu herbicida CALARIS® 400 SC iskazuju sinergijsko djelovanje što rezultira izrazito brzom i snažnom eliminacijom korova u kukuruzu. Osim brzine djelovanja, ima izraženo produženo djelovanje koje omogućava nesmetan razvoj kukuruza i sprječava naknadno nicanje korova. CALARIS® 400 SC suzbija širok spektar korova u kukuruzu (abutilon, šćir, ambrozija, crna pomoćnica, loboda, svračica, divlje proso, sirak iz sjemena, muhari i dr.) u odnosu na druge herbicide.

Primjena CALARIS® 400 SC

CALARIS® 400 SC ima izrazito široko vrijeme primjene, od 1-8 listova kukuruza zbog čega ga je moguće primijeniti u nekoliko kombinacija i faza razvoja kukuruza. Za ostvarivanje punog potencijala prinosa preporučamo ranu primjenu, 1 do faze 3 lista kukuruza u kombinaciji: CALARIS® 400 SC 1,5 l/ha + DUAL GOLD® 960 EC 1 l/ha. Za kasniju primjenu (4-8 listova kukuruza) i u nedostatku oborina preporučamo: CALARIS® 400 SC 1,5 l/ha + NICOGAN 40 OD 0,8-1 l/ha. U slučaju jake zakorovljenosti rizomskim sirkom povećati dozu herbicida NICOGAN 40 OD na 1 l/ha. Uz navedene CALARIS® 400 SC kombinacije ne dodaje se okvašivač.

Najmoćniji herbicidi za suzbijanje korova u kasnijim fazama razvoja kukuruza

Ukoliko su poljoprivredne površine zakorovljene višegodišnjim korovima, kao najbolje rješenje preporučamo najmoćnije herbicide za suzbijanje jednogodišnjih i višegodišnjih korova u kasnijim fazama razvoja kukuruza; ELUMIS® PEAK® i ELUMIS® BANVEL® 480 S. 

ELUMIS® PEAK® odlično djeluje na sirak, slak, ambroziju i druge tvrdokorne korove kao što su abutilon, čičak i dr. Svojim izraženim rezidualnim (produženim) djelovanjem pruža dugotrajnu zaštitu, što ga također izdvaja iz skupine drugih post-em herbicida koji djeluju samo kontaktno. Svim poželjnim osobinama herbicida ELUMIS® PEAK® važno je dodati i djelovanje neovisno o oborinama. Zbog maksimalne ekonomičnosti, za veće površine ELUMIS® PEAK® pakiran je u jedinstveno »klokan« pakiranje (4,5 l ELUMIS® i 60 g PEAK® 75 WG). ELUMIS® PEAK® primjenjuje se u stadiju razvoja kukuruza od 4 do 7 listova u dozi 1,5 l/ha ELUMIS® + 20 g/ha PEAK® 75 WG uz dodatak okvašivača ETALFIX® Pro 0,1 l/100 l vode.

ELUMIS® BANVEL® jednako djelotvorna i snažna kombinacija za potrebe proizvođača koji proizvode kukuruz na manjim površinama. ELUMIS® BANVEL® ima vrhunsko djelovanje na jednogodišnje i višegodišnje uskolisne i širokolisne korove u kukuruzu (sirak, koštan, slak, ambrozija, abutilon, čičak i dr.). Na tržište dolazi u pakiranju: ELUMIS® 1 l + BANVEL® 480 S 0,25 l što je dovoljno za površinu 0,7 ha. Primjenjuje se u stadiju od 3 do 5 listova kukuruza. Za optimalan učinak na korove preporučena je primjena u ranijim fazama razvoja korova kada su jednogodišnji uskolisni korovi u fazi 1 - 2 lista do početka busanja, a jednogodišnji širokolisni u razvojnoj fazi 2 - 4 lista, no ne više od 5 cm visine.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 1 388 76 70, savjeti.hrza@syngenta.com ili posjetite https://www.syngenta.hr/

foto/video: Syngenta Agro d.o.o.