Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Na što paziti prilikom berbe lucerne?

Lucerna je bitan i vrijedan usjev u modernoj poljoprivredi, koji značajno pridonosi uzgoju životinja i održivoj poljoprivrednoj praksi. Znanstveno je poznata kao Medicago sativa i višegodišnja je cvjetnica koja pripada obitelji mahunarki (Fabaceae). Prvenstveno se uzgaja kao krmna kultura, za ishranu stoke poput goveda, konja, ovaca i koza. Poznata je i kao alfalfa.

Krma od lucerne

Na kvalitetu krme kod lucerne mogu utjecati različiti čimbenici poput faze rasta u kojoj je žetva, proces sušenja i način skladištenja. Važno je koristiti ispravnu tehniku žetve kako biste održali visokokvalitetnu krmu i sačuvali što više hranjivih tvari.

Kako bi se izbjegao gubitak bjelančevina koje se nalaze u nježnim listovima, potrebno je posebno paziti tijekom berbe. Stabljike su, s druge strane, tvrđe i mogu biti djelomično drvenaste, što znači da gube vlagu sporije nego lišće. Zbog toga se koriste kosilice s gumeno-valjkastom gnječilicom. Gumeni valjci uzdužno stiskaju stabljike lucerne otvarajući ih na više mjesta i tako omogućuju brži gubitak vlage bez oštećenja nježnih listova.  

Sakupljanje je također vrlo važan korak u žetvi lucerne

U ovoj fazi krma može izgubiti najviše lišća i primiti najviše nečistoća. Važno je krmivo sakupljati nježno i ravnomjerno te izbjegavati unošenje zemlje, pijeska ili kamenja u zbojeve. Da biste to postigli, preporučamo korištenje pick-up sakupljača za berbu lucerne.

Pick-up sakupljači podižu krmu s tla i stavljaju je u zboj kroz transportnu traku. Mehanizam za sakupljanje je dizajniran da spriječi ulazak nečistoća u stočnu hranu. Osim toga, ovi sakupljači imaju mnogo veći kapacitet u usporedbi s konvencionalnim. To znači da se krma može požnjeti u kraćem vremenu, skraćujući vrijeme preostalo na polju i u konačnici poboljšavajući njezinu kvalitetu.

Stručnjak za žetvu travnjaka

SIP nudi razne strojeve za optimalnu žetvu krme lucerne. To uključuje prednjebočnedvostruke kombinirane i HD disk kosilice DISC RC s gumeno-valjkastom gnječilicom, kao i prednji vučeni pick-up sakupljači AIR. Ovi su strojevi posebno dizajnirani za žetvu visokokvalitetne krme, što može pomoći u povećanju proizvodnje mlijeka i mesa te ukupnih prinosa na farmi.

Kombinacija za košnju SILVERCUT DISC 900 C RRC i sakupljač AIR 900 T - žetva lucerne koja čuva nutritivnu vrijednost krme i smanjuje unos pepela u krmu, a istovremeno osigurava visok učinak.

Kontakti za više informacija

SIP Strojna industrija d.d.
Juhartova ulica 2, 3311 Šempeter v Savinjski dolini, Slovenija
tel: +386 3 703 85 00
info@sip.si
SIP Distribucija d.o.o.
Novaki Petrovinski 4a, 10450 Jastrebarsko, Hrvatska 
Željko Šoštarić
mob: +385 91 3024 080
mail: zeljko.sostaric@sip.si

foto/video: SIP Strojna industrija d.d. Slovenija