Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Posjetite jubilarni Poljoprivredni sajam u Novom Sadu!

Novosadski sajam će u 2023. godini obilježiti 100 godina postojanja, a od 20. do 26. svibnja organizirati će i devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam.

Jubilarni 90. sajam poljoprivrede

U 2023. godini jubilarni, 90. međunarodni poljoprivredni sajam održati će se od 20. do 26. svibnja. Zemlja partner je Italija, koja je istu titulu imala 2016. i 2019, a Zemlja prijatelj iste manifestacije bila je 2015. godine.

Prijavljivanje izlagača je u tijeku, a planirani su svi do sada poznati segmenti. Uz avansno plaćanje moguće je ostvariti popuste. Više informacija pronađite na www.sajam.net.

Devedeseti Međunarodni poljoprivredni sajam

Prvi međunarodni poljoprivredni sajam i izložba stoke, održan je od 14. do 18. ožujka 1931. godine, uz podršku Udruženja poljoprivrednika kao i Saveza poljoprivrednika Dunavske banovine i AD Izložbe i Sajam uzoraka u Novom Sadu.

To je bila prva organizirana izložba i sajam rasplodne stoke na cijelom teritoriji tadašnje Kraljevine Jugoslavije. Naišla je na veliko odobravanje tadašnjih institucija i državnih organa, jer je u godinama velike gospodarske krize bilo potrebno kontinuirano raditi na informiranju stočara, kao i na podizanju kvalitete stočarstva u cijeloj zemlji. Sajmovi i izložbe uvelike su pridonijeli ostvarenju tog cilja.

Na izložbi je prikazano 1039 grla goveda, svinja, konja, ovaca i koza. Poseban paviljon bio je posvećen mliječnim proizvodima, a bili su tu i veterinarski lijekovi, stočna hrana, sjemena, oprema za hranidbu svinja...

Organizator sajma bilo je Akcionarsko društvo za izložbe i sajam uzoraka koje je osnovala grupa novosadskih trgovaca i industrijalaca, s ciljem da se sajmovi profesionalno organiziraju i postanu stalni.

Sajam danas...

Danas je Međunarodni poljoprivredni sajam najveća i najznačajnija poljoprivredna manifestacija u ovom dijelu Europe. Okuplja sve značajne aktere agrobiznisa i predstavnike gospodarskih grana koji se oslanjaju na poljoprivredu.

Na Novosadskom sajmu predstavljaju se najnovija tehničko-tehnološka dostignuća u poljoprivredi, primjenu znanosti u poljoprivredi, izložbe organske hrane, kao i one s oznakom zemljopisnog podrijetla, bogatstvo domaćeg ekosustava, najmoderniju poljoprivrednu mehanizaciju, proizvoda i usluga iz najudaljenijih dijelova svijeta.

Istovremeno, kroz stručne skupove, okrugle stolove, edukacije i prezentacije obrađuju se najaktualnije teme iz područja poljoprivrede, s posebnim osvrtom na unapređenje znanja i primjere dobre prakse. Poslovni skupovi uključuju susrete s gospodarskim, znanstvenim i političkim izaslanstvima, kao i izravne susrete gospodarstvenika iz cijeloga svijeta.

Prijavljivanje izlagača je u tijeku, a planirani su svi do sada poznati segmenti. Uz avansno plaćanje moguće je ostvariti popuste. Više informacija pronađite na www.sajam.net.

Svojim modernim konceptom poljoprivredni sajam u Novom Sadu potiče međudržavnu i gospodarsku suradnju te objedinjuje razvoj znanja, proizvodnje i znanosti. Osim toga, promovira inovativnost i predstavlja sinergiju iskustava i dostignuća u poljoprivredi. Snažna je podrška domaćem gospodarstvu, a njen doprinos i značaj mjeri se uspjesima izlagača koje postižu  na Novosadskom sajmu.

Sto godina Novosadskog sajma

Nakon 1918. godine grupa bogatih novosadskih poduzetnika, poljoprivrednika i industrijalaca, na inicijativu Đule Hajoša pokrenula je akciju za održavanje izložbi i sajmova zanatskih, industrijskih i poljoprivrednih proizvoda. Tako je od 11. do 26. kolovoza 1923. godine održana Prva novosadska izložba.

Označila je početak organiziranja sajamova u Novom Sadu i smatra se prvom manifestacijom Novosadskog sajma. U pismu Đule Hajoša, između ostalog, navedeno je kako se Sajam treba održavati po "primjeru drugih velikih gradova", i kako bi trebao biti "proljetni sajam".

Prva trgovačka i zanatska izložba 1923. godine organizirana je u zgradi nekadašnje Državne mađarske katoličke gimnazije na Futoškom putu, današnjoj zgradi Srednje elektrotehničke škole u Futoškoj ulici. Bila je otvorena svakog dana, od 8 do 18 sati, a ulaznice su iznosile 10 dinara. Izložbu je pratio katalog sa popisom izlagača i oglasnikom.

foto: Vedran Stapić