Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Novosadski sajam i Poljoprivredni fakultet ozvaničili saradnju

Novosadski sajam je za jesen najavio održavanje priredbi na tradicionalan način ako to prilike dozvole. U susret 88. međunarodnom poljoprivrednom sajmu koji je planiran za septembar, od 18. do 24., dosadašnja snažna veza Novosadskog sajma i Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu ojačana je potpisivanjem Protokola o poslovno-tehničkoj saradnji.

Dokument kojim se reguliše saradnja na poslovima unapređenja, pripreme i realizacije Nacionalne izložbe stoke, kao jednog od značajnih segmenata Poljoprivrednog sajma, potpisali su dekan Poljoprivrednog fakulteta profesor dr Nedeljko Tica i generalni direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

"Sa ovog mesta Novosadski sajam šalje jednu snažnu poruku da će se ponovo vratiti u aktivnosti koje redovno obavlja. Sa druge strane Poljoprivredni fakultet šalje poruku da kao jedan od nezaobilaznih partnera Poljoprivrednog sajma, u cilju ostvarivanja i vizije Poljoprivrednog fakulteta i vizije i misije Sajma, danas potpisujemo dokument kojim ćemo našu višedecenijsku saradnju podići na viši nivo", rekao je Tica i dodaje da je predmet sporazuma zajednička aktivnost u vezi sa Nacionalnom izložbom stoke, jednog važnog segmenta Poljoprivrednog sajma.

"To je i važna poruka u situaciji kada našem stočarstvu treba dodatna pomoć. Mislim da je važno da sa ovog mesta pozovemo proizvođače da učestvuju na ovoj manifestaciji, a da sa druge strane pozovemo sve ostale subjekte u državi da pomognu proizvođačima jer im je pomoć veoma potrebna."

Iskustvo i za studente i nastavnike

Tica je još dodao da im je posebno važna podrška i saradnja na Nacionalnoj izložbi stoke jer je njima stočarstvo među prioritetima i u obrazovnom smislu. Pre svega važno je za studente jer mogu da vide najkvalitetnija priplodna grla koja se proizvode u ovom regionu i van njega.

"S druge strane to je jedno novo iskustvo za naše nastavnike i prilika da uspostave nove kontakte sa proizvođačima, a postojeće ojačaju i da tako svi zajedno pomognemo proizvođačima da u narednom periodu ostvaruju što bolje rezultate", dodao je Tica.

Novosadski sajam se u proteklom periodu ponašao društveno odgovorno, smatra direktor Novosadskog sajma Slobodan Cvetković.

"Bili smo Kovid bolnica, finansirali smo nabavku respiratora, ustupili smo prostorije za punkt za vakcinaciju. Najavljujemo Poljoprivredni sajam za septembar, a nadamo se da će se epidemiološka situacija stabilizovati. Broj obolelih opada, broj vakcinisanih svakodnevno raste i to nas ohrabruje da postoji šansa da ovaj Sajam bude održan. Mi i Poljoprivredni fakultet smo praktično prirodni partneri i današnjim potpisivanjem Protokola će samo i formalno biti verifikovana saradnja koja postoji godinama u nazad, pogotovo sa Departmanom za stočarstvo koji nam godinama pomaže u selekciji grla na Izložbi stočarstva", rekao je Cvetković i dodao da se ujedno zahvaljuje dekanu što omogućuje da veliki broj profesora učestvuje u komisijama za ocenjivanje kvaliteta i tako daju dodatni kvalitet i referentnost priznanjima koja Sajam dodeljuje.

"Mi smo pokrenuli sve aktivnosti za realizaciju Poljoprivrednog sajma. Imamo dogovor, još od prošle godine, sa Češkom Republikom da bude Zemlja partner. Tu su i naši stalni partneri koji nas godinama prate - Generali Osiguranje Srbija kao Generalni sponzor, Al Dahra - Zlatni sponzor i ono što je za nas izuzetno značajno - Ministarstvo poljoprivrede koje pokriva segment koji je u vezi sa održavanjem Nacionalne izložbe stoke, koja je takođe jedna od tačaka saradnje sa Poljoprivrednim fakultetom."

Očekuje se kvalitetna izložba mehanizacije

Postignut je dogovor sa Poslovnim udruženjem uvoznika i izvoznika poljoprivredne mehanizacije i očekujemo kvalitetnu i atraktivnu izložbu u septembru.

"Takođe pripremamo i niz drugih,  pratećih aktivnosti - između ostalog u Kongresnom centru događaje u sferi znanja i nauke. Moram da kažem da je dobra saradnja sa Pokrajinskim sekretarijatom za poljoprivredu koji konstantno podržava naše aktivnosti, kao i Grad Novi Sad", dodao je Cvetković.

Otvoreni Dani poljoprivrede onlajn - predstavljanje važnih informacija za sve poljoprivrednike

Prilikom potpisivanja Protokola, koji je ozvaničio saradnju Novosadskog sajma i Poljoprivrednog fakulteta, najavljeno je i da će u istom terminu, od 18. do 24. septembra, biti održani i Sajam lova i ribolova i Sajam ekologije. Istaknuto je i da je interesovanje za Poljoprivredni sajam u novom, jesenjem terminu veliko. Dolazak na Svečano otvaranje već su potvrdile delegacije ministarstava poljoprivrede Češke, Italije, Slovenije i Irana, a do sada su kolektivne nastupe najavili Italija, Holandija, Španija, Turska, Hrvatska, Belorusija, Poljska i Rusija.