Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Saznajte prednosti korištenja Modrog ulja

Na temelju znanja i iskustva stručnjaka kreirana je formulacija Modrog ulja, koje se sastoji od bakrenog hidroksida visoke kvalitete te mineralnog ulja najnovije generacije, koji se koriste u Europskoj uniji.

Modro ulje je kombinirani insekticid-fungicid-akaricid za suzbijanje štetnika (zimska jaja i odrasli oblici) te uzročnika bolesti na maslinama, voćkama i vinovoj lozi. Tretiranjem Modrim uljem smanjuje se populacija štetnika i uzročnika bolesti, što rezultira kasnijim razvojem istih u nasadima, te kasnijom potrebom za upotrebom prvih zaštitnih sredstava u sezoni.

Brojne su prednosti korištenja Modrog ulja

Smanjenje broja prskanja u vegetaciji u nasadima korisno je s ekološke i financijske strane. Upotrebom Modrog ulja omogućavamo nasadu da se normalnije razvije u proljeće, bez trošenja energije biljke na štetu uzrokovanu štetnicima i bolestima.

Modro ulje smanjuje do 50 posto prskanja u vrijeme vegetacije, ako se uporabi zimi i na pravilan način. Ne radi se samo o očitoj materijalnoj uštedi već i o izravnoj koristi za maslinik, vinograd ili voćnjak: bolja je zaštita od štetnika i bolesti, a osjetno se, smanjuje uporaba pesticida.

Niska toksičnost

Po svom sastavu je niske toksičnosti te nije štetan za pčele i druge korisne insekte, zbog čega se preporučuje u integralnoj i ekološkoj zaštiti bilja. Proizvod je karakteristično plave boje, kako mu i samo ime govori. Djeluje ovicidno, akaricidno, fungicidno i insekticidno na štetnike i uzročnike biljnih bolesti.

Modro ulje jedini je kombinirani pripravak na tržištu RH sa važećom dozvolom Ministarstva poljoprivrede za zimska prskanja i primjenu u poljoprivredi. 

Na maslini, vinovoj lozi i stablu voćke postoje brojne pukotine, udubljenja ili nezarasle rane pogodne za štetnike poput štitastih uši, lisnih uši, crvenog pauka, jabučne krvave uši i dr. da se u njih uvuku ili polože jaja. Štetnici i uzročnici bolesti koji prezime u nasadu počinju se razmnožavati i širiti zarazu u trenutku kad se u nasadima ostvare uvjeti pogodni za razvoj (temperatura i vlaga), čime u konačnici smanjuju prinose nasada. Stoga, svrha zimske zaštite je smanjivanje broja štetnika i uzročnika bolesti koji su preživjeli proteklu godinu, kako bi ulazak nasada u vegetacijsku sezonu bio što kvalitetniji.

Bakar proizveden iz najčišćih bakrenih ruda

Aktivna tvar bakar (iz bakar II hidroksida) ima fungicidno djelovanje, gdje usvojen od strane patogena razara enzimske procese te uništava micelij. Metalni bakreni ioni su djelotvorni protiv algi, bakterija i gljiva. Bakar je mikrohranivo koje se prirodno nalazi u tlu.

Parafin i bakar koji se koriste u Modrom ulju ispitani su i registrirani za prskanje u poljoprivredi.

Nakon stoljeća korištenja bakar je postao uobičajeno sredstvo za kontrolu bolesti i profesionalnu proizvodnju. Bakar (II) hidroksid u Modrom ulju je proizveden iz najčišćih bakrenih ruda, prilikom čega nije korišten reciklirani bakar te je isključeno onečišćenje s drugim teškim metalima, a karakteriziraju ga fine čestice i ujednačena struktura. Čestice bakra su svojom veličinom manje od uobičajenih formulacija bakra na tržištu, čime se postiže bolja pokrivenost, slabija isperivost i veća djelotvornost po tretiranoj površini.

Mineralno ulje najnovije generacije

Mineralno parafinsko ulje je destilat nafte, visoke čistoće, kojeg karakterizira izuzetna viskoznost i elastičnost. Prilikom primjese lijepi za tretiranu površinu i stvara nepropusni film. Taj film onemogućava pristup kisika štetnicima i zimskim oblicima jajašaca koji prezimljuju na kori, čime im se onemogućava proces disanja zbog čega ugibaju.

Modro ulje oprema se u pakiranju od 1l i 20 l. Proizvod je tekuće formulacije te se vrlo dobro miješa u vodi. Prskanje se obavlja na temperaturi višoj od 5 Celzijevih stupnjeva.

Tretiranje u mirovanju

U maslinicima i voćnjacima najbolje je tretiranje obaviti u vrijeme mirovanja vegetacije (kraj fenofaze A - zimski pup), tretiranjem u koncentraciji 2-3 % (2-3 l u 100 l vode), kad još nema kolanja sokova u biljkama te nema nikakvih naznaka aktivnosti u pupovima. Upotreba u masliniku preporučuje se u razdoblju nakon berbe do pred kretanje vegetacije, s ciljem sprječavanja zaraze paunovog oka te medića. Ako krene vegetacija u biljkama koncentracije se moraju smanjiti ovisno o razvoju pupova na biljci.

Kod jabuke i kruške Modro ulje se primjenjuje u fazi zelenog vrha na pupu te pojave malih diferenciranih listića (fenofaza B i C3) u koncentraciji  1-1,5 % (1-1,5 l u 100 l vode) dok se za breskvu u toj fazi primjenjuje u koncentraciji od 1 %.

U vinogradarstvu, u fazi zelenog vrha na pupu (fenofaza B), Modro ulje se primjenjuje u koncentraciji 1-1,5 % (1-1,5 l u 100 l vode), dok u fazi pojave listića i izboja veličine 10-15 cm (fenofaza D i E), u koncentraciji 0,75-1 % (0.75-1 l u 100 l vode). U tijeku vegetacije dozvoljena su 2 tretiranja na istoj površini.

Za više informacija kontaktirajte nas na +385 99 53 11 582 ili info@novag.hr.

foto: Depositphotos/Hacman/cadama