Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Koje su prednosti folijarne prihrane?

Folijarna prihrana primjenjuje hranjive tvari izravno na ciljane organe biljaka, pružajući specifične i brze koristi za biljke. Tijekom normalnog sezonskog razvoja većina usjeva prolazi kroz faze visoke potražnje za hranjivim tvarima. Općenito, cijela skupina makro, mezo i mikroelemenata uključena je u ovu potražnju. 

Faze velike potrebe biljaka za hranjivim tvarima

Tipični primjeri takvih faza su brz rast presadnica nakon nicanja u jednogodišnjim usjevima, tijekom bokorenja i nalijevanja zrna u žitaricama te kod intenzivnog rasta mladica u rano proljeće kod svih višegodišnjih nasada. Primjenjuje se i tijekom cvatnje i zametanja plodova u jesenskim usjevima (povećana potražnja za B i Ca potrebnim za razvoj i rast polenove cijevi), tijekom brzog širenja plodova kod mnogih vrsta voćaka, tijekom procesa nagomilavanja lukovica ili gomoljastih usjeva kao i tijekom početka proizvodnje vlakna u usjevima
 

Uzroci neadekvatne opskrbe tla

Često se te kritične faze rasta koje određuju prinos i kvalitetu proizvoda podudaraju s neadekvatnom opskrbom tla, koja proizlazi iz raznih situacija kao što su:

  • Natopljena tla koja onemogućuju disanje korijena i njegovo pravilno funkcioniranje
  • Niska temperatura tla ograničava unos hranjivih tvari u korijenje (osobito u rano proljeće kada viša temperatura zraka podržava rast izdanaka)
  • Zaraza nematodama.
  • Nekontrolirana populacija korova, koja se ozbiljno natječe s rastućim usjevima
  • Unutarnja uska grla unutar biljke, zbog, npr. konkurencije izdanak-korijen, čineći određene organe nesposobnima apsorbirati potrebne hranjive tvari dovoljno velikom brzinom da zadovolje potencijal prinosa usjeva (npr. isporuka Ca do plodova jabuke u razvoju ili isporuka K do početka dlačica u usjevima pamuka)

Folijarna prihrana može biti korisna u svim gore navedenim slučajevima potrebne intenzivne mineralne ishrane. Glavna prednost folijarne prihrane je to što može odgovoriti na hitne potrebe u relativno kratkom vremenu. Stoga je posebno učinkovita kao preventiva, a u nekim slučajevima i kurativa.

Folijarna prihrana usjeva nudi posebne prednosti u odnosu na gnojiva koja se primjenjuju u tlu jer se hranjive tvari primjenjuju i preuzimaju izravno u ciljnim organima, pružajući specifičan i brz odgovor. Često tlo sa svojom kemijskom, fizikalnom i biološkom složenošću djeluje kao barijera i medij amortiziranja.

Folijarna prihrana daje potpunu kontrolu

Folijarno prskanje daje uzgajivaču potpunu kontrolu i prednost u ovim slučajevima:

  • Vrijeme primjene može biti odmah kada se prepoznaju simptomi nedostatka, tako da se šteta može ispraviti prije nego što preraste u ozbiljan gubitak prinosa.
  • Koncentracija i učestalost primjene će optimalno riješiti i riješiti nedostatak.
  • Primjena u najboljim vremenskim uvjetima će osigurati optimalnu učinkovitost.
  • Visoka učinkovitost nudi značajno smanjenje količine primjene (u usporedbi s primjenom u tlo), bez ugrožavanja rezultata, tako da se postiže značajna ušteda na gnojivu i minimalan utjecaj na okoliš.
  • Primijenjene hranjive tvari mogu se miješati u spremniku s pesticidima, čime se postiže sinergijski učinak i daju dodatne uštede na troškovima primjene.
  • Folijarna prihrana može poslužiti kao pravovremena mjera za pripremu usjeva za očekivani biotički ili abiotski stres kao što su hladnoća, suša ili toplinski stresovi. 

Folijarna prihrana općenito nije namijenjena zamjeni gnojidbe putem tla (fertirigacije), već njihovoj nadopuni. Ali kada su potrebne samo male količine primjene - kao što je u slučaju fosfora, kalcija, magnezija, sumpora ili elemenata u tragovima - folijarna primjena može biti samostalna mjera, tako da se zahtjevi usjeva mogu u potpunosti ispuniti prije nego što se pojave nedostatci. Na taj način izbjegava se izloženost usjeva čak i subkliničkom nedostatku hranjivih tvari.

ICL-ov asortiman proizvoda Agroleaf predstavlja tehnologiju poboljšane i dugotrajne folijarne prihrane. Sastoji se od potpuno topljivih formulacija koje sadrže optimalnu kombinaciju makro i mikrohranjiva za zadovoljavanje potreba usjeva. 

Najvažnije karakteristike Agroleaf asortimana:

  • Pouzdanost primjene
  • Bez klorida, siguran za primjenu
  • Potpuno topljiv
  • Sadrži okvašivač
  • Visoki sadržaj P za poboljšanje cvjetanja i rasta korijena, 
  • Visoki K za povećanje prinosa i bolju otpornost biljaka na bolesti
  • Obogaćen Mg i B: Magnezij poboljšava apsorpciju svjetlosti i fotosintezu, a bor poboljšava produktivnost i vitalnost
  • ICL kvaliteta: stroga kontrola sastojaka, proizvodnje i sastava
  • Izrađen od čiste sirovine, bez primjesa

Napomena: postoji mogućnost kombinacije sastava u odnosu na specifične potrebe pojedine kulture

Više informacija o ICL proizvodima kao i u njima primjenjenim naprednim tehnologijama saznajte direktno od ICL distributera:

RWA Hrvatska d.o.o.
Krešimir Grgić, voditelj prodaje gnojiva
Kresimir.Grgic@rwa.hr
099 582 9990

Foto: ICL Specialty Fertilizers/Vedran Stapić