Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obavijest proizvođačima plodovitog povrća u plastenicima

Pregledom plastenika na pojedinim lokacijama na krastavcima utvrđena je pojava koprivine grinje (Tetranychus urticae). Boja tijela odraslih grinja varira od bjelkastožučkaste, zelenkaste do crvenkaste, a na leđnom djelu ima tamne mrlje. Odlaže jaja na naličje lista gdje se zadržavaju svi razvojni stadiji (ličinke, odrasli oblici) praveći štete sisanjem. Simptomi napada vidljivi su na licu lista u vidu točkica bjelkastosrebrnkaste do žučkaste boje, te list djeluje kao da je mramoriran, suši se i propada. U uvjetima visoke temperature 30-32°C, niske relativne vlage zraka 45-55% i obilje svjetla razvoj jedne generacije traje 8-12 dana. Od plodovitog povrća napada rajčicu i papriku, ali su štete najveće na krastavcima, tikvicama i drugim biljkama iz porodice tikvenjača (Cucurbitaceae).

U plastenicima u uvjetima visoke temperature česti štetnik je cvjetni štitasti moljac ili bijela mušica (Trialeurodes vaporariorum) mali, bijeli, jako živahni leptirić, dug oko 2 mm. Od bijele mušice najviše strada rajčica, manje papriku, patliđan i krastavci.

Tipični simptomi zareze tim štetnikom u početku je medna rosa po plodovima i listovima. Odrasli oblici „leptirića“ i jaja nalaze se masovno na vršnim listovima, ličinke i kukuljice na listovima donjih etaža. Na listovima smanjuje asimilacijsku površinu, a plodove nagrđuje što znatno smanjuje njihovu komercijalnu vrijednost.

U uvjetima visokih temperatura česta je pojava kalifornijskog tripsa (Frankliniella occidentalis). Maleni je kukac, izdužena tijela, s dva para resastih krila. Vrlo često napada papriku i krastavce, dok rajčice bilježe neznatne štete. Štetnik se hrani sisanjem biljnih sokova i to iz najmekših dijelova, na plodovima, koji ostaju sitni i deformirani.

Za praćenje popu bijele mušice i tripsa koriste se plave ljepljive ploče. Moraju biti postavljene na jednoličan razmak u prostoru i s donjim rubom u visini vrhova biljaka. Veći broj ljepljivih ploča može poslužiti i za smanjenje populacije. Iznimno mogu u istu svrhu poslužiti i žute ploče.

U plastenicima se mogu pojaviti i lisne uši i lisni mineri.

Pratiti pojavu štetnika i u slučaju pojave tretirati koristeći veću količinu vode. Odabrati insekticid ili akaricid vodeći računa o karenci:

DECIS 2,5 EC - rajčica, krastavci (trips, uši) K- 3 dana

KARATE ZEON - rajčica, paprika, krastavac (štitasti moljac, lisne uši), K-3 dana

FASTAC 10 EC - krastavac, paprika, rajčica (štitasti moljac, lisne uši) K- 7

BOXER 200 SL - tikvenjače (štitasti moljac, uši),K-3

MOSPILAN 20 SP- krastavac (trips); rajčica, paprika (lisne uši) K-3 dana

LASER- krastavac (trips) K-3 dana

VERTIMEC 018 EC - krastavac (trips, crveni pauk) K- 3 dana;

rajčica (hrđasta grinja, crveni pauk) K- 7;

paprika (hrđasta grinja, crveni pauk) K-3

KRAFT 18 EC - krastavac, paprika (kalifornijski trips, crveni pauk, lisni miner) K-3;

rajčica (trips, koprivina grinja, lisni mineri) K-7

CHESS 50 WG- krastavac (lisne uši, štitasti moljci), K-3

APOLLO 50 SC - krastavac (crveni pauk), K-3

Na web stranici Ministarstva poljoprivrede u bazi podataka Fitosanitarnog informacijskog sustava (FIS), nalaze se detaljne upute o primjeni navedenih sredstava za zaštitu bilja, te ih koristiti prema uputama.

Voditi evidenciju o tretiranjima u elektroničkom ili papirnatom obliku. U evidenciju se upisuju najmanje slijedeći podaci: trgovački naziv sredstva za zaštitu bilja, datum i vrijeme početka i završetka tretiranja, količina primjenjenog sredstva za zaštitu bilja (doza, koncentracija), veličina površine i tretirana kultura.

Praznu ambalažu sredstava za zaštitu bilja čuvati do organiziranog odvoza (CIAK) koja će se

moći predati:

u utorak 22.08.2017. god. na lokacijama:

MADIG-MREŽNICA d.o.o., Salopek selo 2, Ogulin od 8:00 do 10:00 sati

IGRALIŠTE RIBARIĆI, Ribarići , Ogulin od 10:30 do 12:00 sati

u četvrtak 24.08.2017. god. na lokacijama:

PARKIRALIŠTE NK JOSIPDOL, Josipdol od 8:00 do 10:00 sati

BENZINSKA POSTAJA PLAŠKI (preko puta) od 11:00 do 12:30 sati

dr.sc. Mirna Ceranić
e-mail: Mirna.Ceranic@savjetodavna.hr