Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obavijest poljoprivrednicima

Obilaskom nasada lubenica i dinja na otvorenim površinama, zamijećen je rast populacije crvenog pauka, koprivine grinje i lisnih uši.

Za suzbijanje koprivine grinje i crvenog voćnog pauka dozvoljeni su akaricidi: Kraft 18 EC, Vertimec 018EC, Zoom 11SC.

Za suzbijanje lisnih uši na lubenici i dinji dozvolu imaju : Calypso SC 480, Teppeki 500 WG,Mospilan 20 SP (dinja).

Zbog male prostorne izolacije između različitih kultura uputno je obratiti pozornost na stupanj zaraženosti biljnog materijala (zamijećena je jaka populacija pauka na grahu ) i po potrebi tretirati populacije pauka i tripsa kako bi se uništile prije iznošenja biljne mase iz plastenika. Tom mjerom onemogućuje se širenje populacije ovih štetnika na susjedne kulture.

Uočena je i pojava sovice (Spodoptera sp) na lubenicama, koje mogu izazvati jako veliku štetu na kori lubenice, te je uputno čim se uoče prve gusjenice, a prije ubušavanja u plod napraviti tretiranje dopuštenim preparatima uz dodatak okvašivača. Dozvoljeni insekticidi za sovice na lubenici i dinji : Affirm, Neemazal-T/S, Rotor super, Decis 100 EC, Cythrin max.

Preventivnu zaštititu od uzročnika pepelnice (Erysiphe spp.) truleži stabljike (Didimella spp) i plamenjače (Pseudoperonospora cubensis)) moguće je napraviti s jednim od pripravaka: Quadris ili Ortiva ( dozvola na dinji ) .

Zaštitu od pepelnice gdje ima vidljivih simptoma napraviti s pripravcima Domark 40 ME i Nativo 75 WG .

Za zaštitu od plamenjače ( Pseudoperonospora spp) i crne pjegavosti (Alternaria spp) moguće je napraviti pripravkom Acrobat MZ WG, Revus (dinja) ili Equation Pro.

Tretirati u večernjim ili jutarnjim satima .

Preporučene pripravke koristiti po uputi proizvođača,vodeći računa o karenci, a ambalažu zbrinjavati kako nalaže pravilnik.

Zoran Kajić dipl. ing.agr.