Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Obavijest vinogradarima

Zbog niskih temperatura (prošlog vikenda) koje su se kretale ovisno od lokalitetu od -1,5⁰C do -6⁰ C (Čarsko polje, Blato, Konavle) došlo je do smrzavanja mladica. Kod ovakvih slučajeva treba pričekati s primjenom biostimulatora i sredstava za zaštitu bilja dok nove mladice ne potjeraju iz spavajućih pupova.

Na trsovima gdje ima zelene lisne mase i mladica primijeniti jedan od pripravaka na osnovi aminokiselina i mikroelemenata : ( Megafol, Drin, Polyamin, FitoAlgen F). Obzirom da se u narednim danima očekuju nove oborine potrebno je nastaviti s usmjerenom zaštitom protiv uzročnika crne pjegavosti rozgve (Phomopsis viticola).

Preporučamo uporabu pripravaka na osnovi folpeta , mankozeba , metirama ,propineba ili ditianona. Navedenim pripravcima je moguće dodati sumporni pripravak radi smanjenja populacije štetnih lozinih grinja ,a koji će preventivno djelovati na uzročnika pepelnice (Erysiphe necator).

U vinogradima gdje je uočena prisutnost štitastih uši zaštitu je moguće napraviti pripravcima Pyxal ili Movento uz dodatak okvašivača.

Zaštitu planirati za mirna vremena prije najavljenih oborina uz poštivanje uputa na etiketi sredstva za zaštitu bilja.

Ivana Tomac Talajić dipl.ing.agr.