Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Uspešno suzbijte kruškinu buvu i zaštitite pčele

Nakon promenljivog vremena sa niskim jutarnjim temperaturama koje su za trenutak usporile vegetaciju, predstoji nam najlepša faza u razvoju voća, a to je cvetanje. To je trenutak u kome se dešava najznačajniji proces, odnosno proces oplodnje, u kome pčele kao oprašivači imaju ključnu ulogu. Zato je veoma važno da se zaštita bilja u ovim tenucima usmeri u pravcu zaštite ovih važnih insekata.

Zasadi kruške se, u zavisnosti od lokaliteta i sorte, nalaze u fenofazi vidljivih cvetnih pupoljaka do faze početka cvetanja. To je pravi trenutak kada svaki odgovorni proizvođač planira zaštitu svog zasada koju će sprovesti nakon cvetanja, a sve u cilju suzbijanja najznačajnije štetočine kruške, kruškine buve, tj. vrste iz roda Psylla.

Prava strategija podrazumeva upotrebu nekoliko insekticida koji deluju na različite razvojne stadijume buve, pa je njihovo pravilno pozicioniranje ključan momenat koji nam garantuje kontrolu ovog insekta, kao i zdrav plod kruške. 

S obzirom na regulatorna rešenja i razvoj rezistentnosti, sve je manji broj efikasnih meterija koje deluju na psilu. Ozbiljno shvativši ovu činjenicu, Galenika-Fitofarmacija je napravila veliki korak i od ove godine registrovala još jedan moćan i visoko funkcionalan insekticid, FURIOSO.

Uz poštovanje ekotoksikoloških uslova, selektivnost prema pojedinim grupama korisnih insekata, preparat FURIOSO je pokazao izuzetno visoku efikasnost u suzbijanju nekoliko značajnih štetočina koji se hrane bodenjem i sisnjaem, pre svih, kruškine buve.

Aktivna materija ovog preparata je spirotetramat i ona spada u novu grupu insekticida-ketoenoli. Ona deluje na inhibiciju enzima koji učestvuje na sintezu lipida. Na taj način dolazi do poremećaja u presvlačenju insekata, a takođe dolazi i do poremećaja u polaganju jaja.

Značajna karakteristika je dvosmerna sistemičnost, tj.sposobnost Furiosa da se kreće i ksilemom i floemom i  time zaštiti i najskrivenija mesta na kojima se insekti nalaze i hrane, a takođe pokriva i svaki novi prirast u narednim nedeljama nakon tretmana.  

Najbolja pozicija ovog insekticida je momenat intenzivnog vegetativnog porasta, nakon cvetanja,  kada se sistemom sprovodnih sudova preparat najlakše kreće. 

Sa aspekta štetočine, Furioso je preparat koji najveću efikasnost ispoljava kada se primeni u momentu žutih jaja kruškine buve.

Pored velike efikasnosti u suzbijanju Kruškine buve, aktivna materija spirotetramat, izuzetno dobro se pokazala u suzbijanju krvave vaši jabuke. U trenucima kada vaš počne sa migracijom na nadzemne delove i naseli mladare, aplikacija ovim insekticidom obezbeđuje apsolutno uspešno suzbijanje ove, sada več primarne, štetočine. U toku je registracija Furiosa za jabuku.
Foto Galenika Fitofarmacija