Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Zaštita vinove loze u vrijeme rasta bobica

Kalendarski početak srpnja donosi nam nove izazove i prepreke u uzgoju vinove loze. Vremenske prilike nam ne olakšavaju uzgoj, pogotovo pojave kratkotrajnih kišnih perioda i vrlo toplih sunčanih dana što utječe na stvaranje povoljnih uvjeta za brz razvoj plamenjače (Plasmopara viticola) i pepelnice (Uncinula necator) vinove loze. Ove bolesti uzrokovane su patogenim gljivicama koje štete nanose i u povrtnim kulturama. Kako bismo uspješno održali zdravlje vinove loze i zaštitili je od bolesti, potrebno je odabrati učinkovito sredstvo.

Suzbijanje plamenjače

Plamenjaču uspješno suzbijamo sredstvom ELECTIS® WG (mankozeb 66,7% + zoksamid 8,3%) u dozaciji od 150 - 180 g sredstva otopljenog u 100 litara vode, sredstvom FORUM STAR®  (folpet 60% + dimetomorf 11,3%) kojeg je potrebno staviti od 175 – 200 g u 100 l vode te sredstvom REBOOT (zoksamid 330 g/kg + cimoksanil 330 g/kg) u dozi 40 g na 100 litara vode.

Suzbijanje pepelnice

Poznato nam je kako se uz plamenjaču redovito pojavljuje i pepelnica koju suzbijamo u isto vrijeme kada i tretiramo vinovu lozu protiv plamenjače. Naša preporuka je miješanje sredstava protiv plamenjače sa sredstvima koja imaju odlična djelovanje protiv pepelnice i međusobno se odlično sjedinjuju. Možete odabrati između pripravka VIVANDO® kojeg preporučamo u dozi od 20 ml na 100 l vode ili COLLIS® od 30 – 40 ml na 100 l vode.  Uz VIVANDO® ili COLLIS® potrebno je dodati i CHROMOSUL 80 (sumpor 80%) 200 – 300 g na 100 l vode bismo dobili odlično škropivo za zaštitu. Uporabom sumpora sprječavamo pojavu bolesti i djelujemo preventivno. 

foto: siva plijesan (lijevo) i plamanječa (desno)

Suzbijanje sive truleži

Sorte vinove loze koje su u fazi pred zatvaranje grozda potrebno je zaštititi protiv uzročnika sive truleži (Botrytis cinerea) preparatima na bazi aktivne tvari boskalid, fludioksonil, pirimetanil.

Suzbijanje američkog cvrčka

Posebnu pažnju je potrebno primjeniti na praćenje američkog cvrčka (žute ploče) i na njegovo suzbijanje kako bi se spriječila pojava zlatne žutice vinove loze, u posljednjih nekoliko godina jedne od ekonomski najznačajnije bolesti koja hara vinogradima. Idealno je vrijeme da se uz zaštitu gore navedenih uzročnika bolesti vinove loze provede i tretman protiv američkog cvrčka slijedećim preparatima: ROTOR® SUPER (deltametrin 25 g/l) i FASTAC® 10 EC (alfa-cipermetrin 100 g/l) koji imaju djelovanje na ličinke i odrasle jedinke.

Prilikom primjene insekticida vodite računa o zaštiti pčela te tretman provodite tek nakon što ste poduzeli sve mjere s ciljem očuvanja pčela, a prije svega da je pokošen sav cvatni pokrov te da se tretman provodi u vrijeme kad nema leta pčela. Prije provođenja tretiranja potrebno je obavijestiti obližnje pčelare. 

Za više informacija kontaktirate nas na tel: + 385 1 6040 357 ili e-mail: chromos-agro@chromos-agro.hr

foto: JumpStory/Chromos Agro d.o.o.