Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Kako na efikasan način zaustaviti degradaciju zemljišta?

Ljudi koji se bave poljoprivredom su od uvek imali poseban odnos prema zemlji. Zemljište je najvrednije što posedujemo. Zemlja nam obezbeđuje hranu i uslove za život.

Zemljište je sastavljeno od mineralnog, organskog i živog dela. Dakle, zemlja je živa. Najvažniji deo zemljišta su živi organizmi (mikroorganizmi i drugi stanovnici zemljišta) koji omogućavaju da zemljište ima svoju prirodnu plodnost.

U prirodi, svako ima svoju ulogu. Uloga mikroorganizama je ishrana biljaka, mobilizacija hranjiva u zemljištu, stvaranje humusa i razgradnja organskih materija. Biogenost zemljišta se ogleda u brojnosti i strukturi živog sveta zemljišta. Uvođenje mehanizacije, primena pesticida, mineralnih đubriva i navodnjavanje imalo je uticaj na ubrzanu degradaciju (trošenje) zemljišta. 

Zemljišta gube humus

S druge strane, naša zemljišta gube humus što je posledica smanjenog biodiverziteta i biogenosti. Naša zemljišta su osiromašila sa brojnošću i raznolikosti živog dela.

Duboko verujemo da moramo da promenimo način negovanja zemljišta. Rad sa Biofor mikrobiološkim đubrivima je efikasan način da zaustavite degradaciju zemljišta. U delovanju Biofor mikrobioloških đubriva, uvek smo akcenat stavljali na zemljište jer je efekat dugotrajan i faktički nema preparata koji će imati toliko pozitivnih efekata na plodnost zemljišta.

Zvanična odluka EU je da se do 2030. godine za 20 odsto smanji upotreba mineralnih đubriva.

Naravno, zemljište je ogroman rezervoar hranjiva, ali je ono fino podešeni organizam. Zemljište nije mašina. Osnovna osobina zemljišta je da ima plodnost. Zemljište ima vrednost jer ima mogućnost da na njemu nešto rodi. U stvari, iz zemljišta nešto rodi. Ako nam zemljište ne treba, rastvorite mineralno đubrivo u kante i gajite useve. Ako imamo svo drveće koje nikad nije videlo NPK, pa odakle onda toliko drveće - da li ono treba mineralna hranjiva ili ne? 

Razumeti zemljište - osnovni cilj

Naš zajednički posao je da što bolje razumemo zemljište. Tim Biofor Systema se bavi razumevanjem procesa zemljišta, stanovnika zemljišta i vezama između njih. Savremena nauka posmatra biljku i mikroorganizme iz zone korena kao zajednicu koja je oličena u izrazu fitomikrobiom. Međusobna povezanost i zavisnost je razvijena kroz dugi proces prilagođavanja biljaka uslovima sredine. Često zaboravljamo da biljke rastu i razvijaju se na, ali i u zemlji.

Svaka biljka ispušta vredna složena organska jedinjenja kroz koren (uglavnom šećere). Činjenica je da biljke 25 odsto organske materije koje stvore kroz proces fotosinteze ispuštaju u zonu korena. Biljke na ovaj način privlače zemljišne mikroorganizme u zonu korena. Ovaj "ručak" mikroorganizmi "plaćaju" pripremanjem mineralnih hranjiva biljkama. Hranjive materije se dominantno nalaze u mineralnim i organskim jedinjenjima zemljišta.

Biljka se hrani iz vodenog rastvora u zoni korena. Mineralna hranjiva u depoima zemljišta su vezana u čvrstim delovima zemljišta i biljka ih ne može takve usvajati. Potrebno je delovanje mikroorganizama da svojim enzimima i organskim kiselinama rastvaraju ova mineralna jedinjenja i prevode u vodeni rastvor zemljišta. Mikroorganizmi zemljišta direktno hrane biljke i bez njih život u zemljištu nije moguć.

Pametno iskoristiti žetvene ostatke

Da bi očuvali zemljišta neophodno je koristiti žetvene ostatke. Bioplug od žetvenih ostataka stvara organsko đubrivo. Ovo đubrivo je najbolje moguće formulacije jer odgovara onom što su biljke uzele iz istog tog zemljišta. Razgradnjom žetvenih ostataka u ratarstvu oslobodi se oko 250kg mineralnih materija po hektaru. 

Svi znamo da sledeća proizvodna godina počinje pripremom zemljišta i Bioplug je idealan način da počnete novu godinu. Zvanična odluka EU je da se do 2030. godine za 20 odsto smanji upotreba mineralnih đubriva.

U zemljama EU već više od decenije opada norma upotrebe mineralnih đubriva. Dakle, treba da obezbedimo biljkama istu količinu hranjiva sa manjim unosom. Jedino rešenje je da se aktivira zemljište i bolje koristi trenutno za biljke nedostupna količina potencijalnih hranjiva. Za ovaj posao imate proverene alatke, Biofor Active i Biofor BioP.

Biofor BioP je posebno efikasan u snabdevanju biljaka sa fosforom koji je inači slabo pokretan čak i na kiselim zemljištima. Biofor BioP je mikrobiološki preparat delom finansiran od strane Evropske banke za obnovu i razvoj i proglašen za jednog od najboljih zelenih projekata koje su finansirali te godine u Evropi.   

Nitrogenius - sadrži dva soja Azotobactera koji vrše snabdevanje biljaka azotom iz vazduha. Ovaj besplatan izvor je dostupan svugde gde ima vazduha i Nitrogenius podmiruje 40-80 kg/ha N u toku vegetacije. Kod ove biološke fabrike azota nema gubitaka jer se obogaćivanje vrši u zoni korena i biljkama je odmah dostupan.  

Foto: Biofor System