Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

[VIDEO] Evo kako da zauvek uništite korove u kukuruzu

Iskustvo nam govori da nam je svaki detalj u poljoprivrednoj proizvodnji bitan.

Izbor hibrida, adekvatno đubrivo, pravovremeni zemljišni radovi, ali bez obzira na to svake godine takve useve moramo osloboditi od najveće konkurencije, a to su korovi.

Koji su glavni izazovi u borbi sa korovima?

Prvi izazov je svakako blagovremena i efikasna kontrola korovskih biljaka. Kukuruz kao okopavina je jako osetljiva na prisustvo korova u prvim fazama svog razvoja, posebno do trećeg i četvrtog lista, jer se tada formiraju veoma važni elementi prinosa.

Istraživanja su pokazala da, ukoliko se samo nekoliko dana kukuruz nalazi u korovu, dolazi do ozbiljnog smanjenja prinosa, u nekim slučajevima i do nekoliko stotina kilograma što naravno značajno utiče na smanjenje zarade ove veoma profitabilne kulture.

Drugi bitan izazov su vremenske prilike koje u prolećnom periodu diktiraju različito vreme i intenzitet nicanja korova što često i dovodi do sukcesivnog pojavljivanja korovskih vrsta. 

Ovo nam dodatno otežava odluku kada i kako da pristupimo suzbijanju korova odnosno primenimo herbicid. Treći izazov se ogleda u efikasnoj kontroli nad korovima sa visokom bezbednosti po kukuruz.

Ukoliko smo usled jačeg pritiska korova i promenljivih vremenskih uslova prinuđeni češće da primenjujemo herbicide, postoji šansa da imamo depresivnije delovanje na usev.

Poseban izazov predstavlja sve učestalija pojava i širenje rezistentnih korova kao što su divlji sirak iz rizoma, štir i ambrozija. Ovi korovi su postali potpuno tolerantni na ALS herbicide pa je za njihovo suzbijanje potreban poseban pristup. 

U video-prilogu pogledajte kako da prevaziđete sve ove izazove i koje preparate da primenite:

Foto: Bayer