Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Odradite zaštitu vinograda na vrijeme! STOP plamenjači i crnoj pjegavosti!

Plamenjača i crna pjegavost - problem koji se mora na vrijeme rješavati

Osobito je veliki problem vinogradarima u izrazito kišnim godinama pričinjavala plamenjača. Plamenjača je i u povoljnim godinama najznačajniji problem u proizvodnji vinove loze, a u godinama kakva je primjerice bila 2019. nadmašila je sva očekivanja i neki vinogradari nisu bili spremni za tako intenzivan napad. 

Krajem travnja najavljeno je pogoršanje sa velikom količinom oborina, pa je posebno važno da se na vrijeme odradi zaštita vinograda, kako bi se spriječila zaraza crnom pjegavosti i plamenjačom. Crna pjegavost je trenutno posebno opasna u vinogradima sjeverne Hrvatske, dok je u obalnoj Hrvatskoj loza već dobro razvijena, pa prijeti i opasnost od plamenjače.

Kvalitetna zaštitita vinograda prema načelima dobre poljoprivredne prakse

U kvalitetnoj zaštiti, za prva tretiranja posebno su zanimljivi sistemični fungicidi. U prevenciji plamenjače posebno je važan al-fosetil kao djelatna tvar. Radi se o fungicidu koji ima izuzetno sistemično djelovanje, pa se dobro kreće kroz biljku i štiti od zaraze plamenjačom u najosjetljivijim fazama. 

Alfil Duplo je kontaktno-sistemični fungicid na osnovi dviju aktivnih tvari koje se međusobno nadopunjuju. Fosetil aluminij inhibira rast micelija i formiranje spora te stimulira obrambeni mehanizam kulturnih biljaka, a mankozeb djeluje preventivno, inhibirajući klijanje spora koje se nalaze na površini biljnih organa. Obje se aktivne tvari ubrajaju u fungicide niskog rizika od razvoja rezistentnosti pa se Alfil Duplo može koristiti u antirezistentnim programima suzbijanja plamenjače sukladno načelima dobre poljoprivredne prakse. 

Zbog dvostrukog načina djelovanja Alfil Duplo brzo prodire u biljku i zaustavlja širenje zaraze uz istovremeno poticanje obrambene reakcije zaraženih biljaka. Aktivne tvari se provodnim snopovima vrlo brzo raspoređuju po biljnim organima i prekidaju razvoj bolesti te uz dugotrajno djelovanje osiguravaju zaštitu površinskih biljnih dijelova i umanjuje mogućnost pojave rezistentnosti. 

Kako i kada primjenjivati Alfil Duplo?

Alfil Duplo se na vinovoj lozi primjenjuje u količini 3-3,5 kg/ha (300-350 g/1000 m²)  kada postoji rizik od zaraze ili razvoja bolesti, po mogućnosti preventivno. Pored odličnog djelovanja na plamenjaču vinove loze Alfil Duplo također vrlo učinkovito sprječava i nastanak i razvoj crne pjegavosti (Phomopsis viticola) bolesti koja je zadnjih godina postala vrlo česta pojava u našim vinogradima. Na lozi se može primijeniti 3 puta godišnje uz poštivanje intervala između tretiranja od 10-14 dana. 

Utrošak vode i doze za 1000 loza prilagođene razvoju vinove loze na početku sezone: 
Preporuke iz prakse su da se u početnim fazama razvoja vinove loze kod duljine izboja od oko 20 cm koristi oko 350 grama pripravka Alfil Duplo na 100 litara vode, što je u ovoj fazi dovoljno za zaštitu oko 1000 loza.

S  obzirom na odlično djelovanje protiv plamenjače i crne pjegavosti Alfil Duplo danas je zasigurno jedan od najekonomičniji i najpouzdanijih preparata za zaštitu vaših vinograda.

Igor Gomezelj, dipl.ing.agr. MBA

foto: JumpStory/Agrochem MAKS