Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Tematska sjednica saborskog Odbora za poljoprivredu: Položaj žena u šumarstvu

Povodom Međunarodnog dana žena, 8. ožujka, Odbor za poljoprivredu Hrvatskog sabora održao je tematsku sjednicu na kojoj je raspravljao o položaju žena u šumarstvu. 
Na sjednici je Hrvatska komora inženjera šumarstva i drvne tehnologije predstavila rezultate Međunarodnog projekta "Šume u rukama žena“, koji je proveden u 10 država dunavske regije. Žene šumarske struke zaposlene u raznim djelatnostima iznijele su svoja iskustva o motivaciji, prilikama, ograničenjima za rad u sektoru šumarstva, uspostavi ravnoteže između privatnog i poslovnog života i prilikama za osobni rast, kao i o važnosti dodatnih edukcija, te potrebi povećanja udjela žena u donošenju odluka i njihovom većem sudjelovanju na pozicijama upravljanja.

Predsjednica Odbora za poljoprivredu Marijana Petir, uputivši čestitku povodom Međunarodnog dana žena, podsjetila je kako u Republici Hrvatskoj samo 21% ovlaštenih inženjera šumarstva i drvne tehnologije čine žene, Hrvatske šume d.o.o. zapošljavaju 18% žena,  a svijetli primjer je Hrvatski šumarski institut u kojemu žene prevladavaju s 58%. "To su razlozi zbog kojih je Odbor odlučio pozvati znanstvenice i stručnjakinje šumarske struke kao i predstavnice drvnog sektora i na taj način pridonijeti podizanju svijesti javnosti o ovoj važnoj temi kao i stvaranju  modela koji će u vremenu koje je pred nama garantirati ženama u sektoru šumarstva, ravnopravan položaj  u odnosu na njihove muške kolege – ali i otvoriti perspektivu za kreiranje novih/zelenih radnih mjesta i inovativnog ženskog poduzetništva u ruralnim sredinama“, rekla je Petir.

"Veći angažman donositelja političkih odluka u kreiranju jednakih i ravnopravnih uvjeta za angažman žena na upravljačkim i vodećim pozicijama, ali i stalna potpora kroz mentorstvo, edukacije i umrežavanje mogli bi za žene otvoriti nove poslovne prilike i osigurati im bolju integraciju, ali i jamčiti aktivniju ulogu žena u šumarskom sektoru. Uz  otvaranje prilika za njihov rast, ovakav  angažman žena višestruko bi doprinosio kvaliteti života na ruralnim područjima“, istaknula je predsjednica Hrvatske komore inženjera šumarstva i drvne tehnologije, Silvija Zec.

"Ravnopravnost spolova jedna je od najviših vrednota ustavnog poretka Republike Hrvatske. Sustav znanosti često se ističe kao pozitivan primjer spolne uravnoteženosti. Na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije Sveučilišta u Zagrebu posljednjih nekoliko godina bilježi  se trend povećanja zastupljenosti, kako studentica na svim studijskim programima, tako i žena u znanstveno-nastavnim zvanjima i suradničkim radnim mjestima. Trenutno je na Fakultetu šumarstva i drvne tehnologije udio studentica 37%, dok je žena u znanstveno-nastavnim zvanjima 22%, a na suradničkim radnim mjestima 33%“, rekao je prof.dr.sc. Josip Margaletić, dekan Fakulteta šumarstva i drvne tehnologije. 

"Usavršavanje, stjecanje novih znanja i vještina u sektoru šumarstva, ali i mogućnosti za osobni razvoj, rad i napredovanja u sektoru koji je direktno vezan uz šume razlozi su zbog kojih sam odabrala Fakultet šumarstva i drvne tehnologije“, istaknula je Lorena Mateja Marošević, studentica.

“Već tijekom svog visokoškolskog obrazovanja, žene u sektoru šumarstva svjesnije su onoga što ih očekuje, ali i onoga što žele nakon stjecanja diplome i odgovornije su u smislu svog budućega rada i karijere. Tome svjedoči i bolji visokoškolski uspjeh žena u odnosu na njihove kolege, ali i veći interes žena za rad u znanosti, što dokazuje i  Hrvatski šumarski institut, jedina institucija u sektoru šumarstva u Republici Hrvatskoj, u kojoj je u znanstvenom kadru zaposleno više žena nego muškaraca. Studentice već tijekom visokoškolskog obrazovanja razmišljaju kamo će krenuti, a dobri fakultetski rezultati im omogućuju i veće mogućnosti nakon završenog fakulteta“, rekla je ravnateljica Hrvatskog šumarskog instituta doc.dr.sc. Sanja Perić izrazivši zadovoljstvo što motiviranim i kvalitetnim kolegicama Institut može pružiti mogućnost da daju svoj doprinos razvoju znanstvenih ideja i novih spoznaja u području šumarstva. 

"Radoznalost, stalna spremnost na učenje, multitasking, ali i posvećenost ciljevima i osobnom napretku poticaj su za realizaciju žena u poslovnom životu, pa tako i u sektoru šumarstva. Ove osobine generator su za ostvarenje interesa i u drugim područjima života, a takav angažman doprinosi zajednici i boljoj kvaliteti života“, rekla je Nikolina Babić, direktorica tvrtke Pana windows. Podizanje svijesti javnosti o važnosti jednakosti i ravnopravnosti žena i muškaraca u sektoru, stvaranje jednakih mogućnosti za osobine poticati u mladim stručnjakinjama na početku karijere, prepoznati njihove potrebe i motivaciju, osigurati primjere i podršku uspješnih stručnjakinja u sektoru, ali i sudjelovanje u stručnom usavršavanju i jačanju osobnih vještina. 

"Većoj integraciji žena u sektoru mogla bi pripomoći i promocija šumarstva kao cjelovitog gospodarskog i ekološkog sustava u kojemu je prepoznata uloga žena“, rekla je dr.sc. Renata Ojurović, ravnateljica Uprave šumarstva, lovstva i drvne industrije Ministarstva poljoprivrede.

"Suočavanje sa stereotipom šumarstva kao pretežno muškog zanimanja jedan je od razloga manje zaposlenih visoko obrazovanih žena na rukovodećim pozicijama u odnosu na broj zaposlenih muškaraca, a što je osobito izraženo u ruralnim krajevima”, rekla je Ivana Pečnik Kastner, voditeljica Uprave šuma u Podružnici Delnice. Dodala je kako se često ambicioznost žena doživljava u negativnom kontekstu, a njihov autoritet relativizira, a to su razlozi zbog kojih je potrebno raditi na osnaživanju i udruživanju žena, te pružiti podršku mladim stručnjakinjama, koje zbog nemogućnosti usklađivanja poslovnog i privatnog života, svoju karijeru stavljaju u drugi plan.

U raspravi su uz članove Odbora za poljoprivredu Ružicu Vukovac, Draganu Jeckov, Martinu Vlašić Iljkić, Stipana Šašlina i Gorana Ivanovića, sudjelovale i sudionice okruglog stola Ana Dijan, prof.dr.sc. Marilena Idžojtić i dr.sc. Marina Popijač, koji su pozitivnim ocijenili ovu inicijativu Odbora za poljoprivredu da se podrži žene u šumarstvu i osnaži njihova multifunkcionalna uloga.

(Objavljeno je cjelovito priopćenje s 90. sjednice Odbora za poljoprivredu Hrvatskoga sabora)