Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Priča o uspjehu

Nedaleko Opatije, u srcu Matulja, s prekrasnim pogledom na Kvarnerski zaljev, nalazi se „Suza Croatian Craft Distillery“ , u vlasništvu Borjana i Tina Suzića koja priča priču o predanom radu, domišljatim idejama i njegovanju obiteljske proizvodnje! Na 22.Smotri domaćih rakija Istre, održanoj u najmanjem gradu u Hrvatske Humu, Suza Croatian Spirit sudjelovala je sa osam uzoraka, koji su okrunjeni sa čak pet zlata (Teraneo, Medica,Viljamovka,Brusnica, Barrique Šljivovica) dva srebra (Gin i Biska) te jednom bronzom (Borovička). Najveća zvijezda, ujedno i nositeljica Velike zlatne povelje je Barrique šljivovica.
Kako je počela priča o uspjehu? Kad se ima djedovinu, obiteljsku tradiciju, vrijedi je njegovati i nastaviti, pogotovo u današnje doba kada se sve više ljudi vraća zemlji, kada se domaći proizvodi, uzgojeni s ljubavlju i strašću, u suradnji s prirodom, sve više cijene. Priča o obitelji Suzić vraća u osamdesete godine prošlog stoljeća koju danas nastavljaju braća, blizanci Borjan i Tino. Tada je tata Slavko, u ono doba profesionalni vatrogasac, iz hobija u njihovoj kući u Bregima počeo peći rakiju. Kupovalo se grožđe u Istri, radili su vino, a potom pekli rakiju. Priroda kojom su i dan danas okruženi, jer destilerija i kušaonica Suza nalazi se na istom mjestu, u Bregima na adresi Anđeli 40, uz sam rub Parka prirode Učka, nadahnula je Slavka Suzića da se počne baviti pčelarstvom, a nakon što je nekoliko godina kasnije od gospođe Bauer sa Sušaka dobio recept za medicu, potražnja za tim alkoholnim pićem počela je rasti i posao se počeo širiti. Slavko Suzić vjeran svom vatrogasnom poslu nije mogao „na dvije strane“, pa su posao odlučili preuzeti sinovi Borjan i Tino.
U početku su radili preko očevog OPG-a, a potom su 2006. godine otvorili firmu Suza T.B. paralelno radeći i svoj, stalni posao. Ali, kako se kaže da ne valja „sjediti na dva stolca“, jer se ne možeš do kraja, iskreno posvetiti poslu, braća su shvatila da se nalaze na prekretnici, odnosno da moraju birati: ili jedno ili drugo. Odluka je pala na destileriju pa tako danas nude 23 proizvoda, rakija i likera spravljenih prema vlastitim, originalnim recepturama, od domaćih, što vlastitih sastojaka ili iz otkupa, ali provjerenih hrvatskih uzgajivača i proizvođača. Zadivljuje da su postigli i zaokruženu cjelinu. Naime, u vlasništvu Borjana i njegovog partnera i kuma Igora nalaze se desetak godina i četiri ugostiteljska objekta.
Na Korzu u centru grada, restoran Štorija koji nudi i veganska jela a odnedavno i veganski, vegetarijanski, riblji i mesni megapopularni Poke Bowl. Bistro Paris je na Šetalištu Joakima Rakovca s pizzama i steakovima te u Matuljima – "Marijana" s marendama, pizzama, domaćom tjesteninom, a od nedavno s bogatom ponudom Poke Bowlova te Pivnica Cont koja je najstarija kavana-slastičarna od 1888.u Rijeci i koja još uvijek posluje. Na ovoj se adresi mogu kušati različite vrste piva, marenda, zasladiti kultnom Riječkom kremšnitom te čuti zanimljivosti u muzeju gulaša koji se nalazi u sklopu pivnice.
Braća su nedavno u Bregima otvorili shop i kušaonu „Suza Croatian Craft Distillery“ u koju, uz najavu mogu doći grupe od 10 do 30 osoba. Najprije će svakog gosta oduševiti predivan pogled na Kvarnerski zaljev te otoke Cres i Krk, a potom, rustikalno uređena kušaonica jer Borjan je i strastveni kolekcionar starina koje su povezane s povijesti Rijeke i okolnih krajeva. Na policama i zidovima nalaze se ne samo
„oldtimeri“ alkoholnih pića, nego i stare slike,soda boce opatijskih i riječkih hotela, ručni radovi, gobleni, zidni satovi, Candy perilica i sušilica rublja stara sedamdesetak godina – koja još uvijek radi, sedamdeset dvije godina stari američki hladnjak whitenhouse koji i dalje hladi.
U kušaoni se mogu degustirati svi nagrađivani likeri, rakije te ostala pića, razgledati destileriju uz priču o povijesnom vremeplovu Rijeke i okolice, kreirati i kotlati gin (te ga ponijeti kući), te kušati domaće proizvode lokalnih proizvođača. Svakako, ne treba zaboraviti i spritzeve od likera Fiuman i Fiumanka koji kao i sve u obitelji Suzić imaju svoju priču. Naime, na etiketama su stare slike Borjanovih i Tinovih predaka. Nonić je bio pravi gospar iz Dubrovnika, a baka Fiumanka. Ljubav je bila vrlo burna, pa naglo prekinuta, ali njihovi likovi i dalje žive na etiketama likera.
Svaki detalj u kušaoni, na etiketama boca i malom muzeju starina u prizemlju obiteljske kuće pričaju priču o prošlim vremenima povijesti Rijeke , obitelji Suzić koja cijeni tradiciju ali i stremi ka novim vremenima koja će jednog dana ostati Leanu i Leni, zasad školarcima, djeci Borjana i supruge Alenke koja mu pruža potporu u sve razgranatijim i uspješnijim poslovima.

Pripremio: Tomislav Radić
Foto: Nikola Zoko