Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

"Samoborska češnofka" u Europskom registru


"Samoborska češnofka", dimljena kobasica, upisana je u Europski registar zaštićenih oznaka izvornosti i zaštićenih oznaka zemljopisnog podrijetla, a tim povodom održana je konferencija za medije u poznatom samoborskom restoranu "Kod špilje".
O značaju ovog projekta govorili su predsjednik udruge "Samoborska češnofka" Igor Runtas, samoborska gradonačelnica Petra Škrobot, pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković i državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak.
Predsjednik Udruge Igor Runtas je govorio o putu od početne ideje do realizacije europske zaštite uz podsjetnik da se Samoborska češnofka spominje još od 1915. godine u samoborskim zapisima. Postupak zaštite naziva Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka započeo je u svibnju 2020. godine, kada je Udruga “Samoborska češnofka” Ministarstvu poljoprivrede podnijela zahtjev za zaštitu oznake zemljopisnog podrijetla.
- Mi smo 14. studenog dobili završnu potvrdu da je prozvod zaštićen na razini EU, što znači da je zaštitu dobila Udruga, a svi koji su članovi Udruge ili zadovolje propisanu specifikaciju mogu proizvoditi Samoborsku češnofku. No nije dovoljno samo raditi po nekom receptu, nego postoji kontrolno tijelo od strane nadležnog Ministarstva RH koje jednom do dva put godišnje kod proizvođača kontrolira parametre iz specifikacije. Smatram da je ovo dobar temelj za daljnji razvoj Samobora kao gastrodestinacije te da od ove zaštite koristi mogu imati svi, a ne samo članovi Udruge – poručio je Runtas uz zahvalu svim članovima Udruge te Gradu Samoboru na potpori.
Da će na tu potporu moći računati i u godinama pred nama potvrdila je samoborska gradonačelnica Petra Škrobot.
- Izrazito smo ponosni na ovu zaštitu, s apekta gastronomije i turizma to će puno doprinjeti jer kad imate ovakvu oznaku, drugačije se gleda na sami proizvod. Plan je proširiti priču oko Samoborske češnofke kroz manifestacije, zajedničkim snagama ćemo planirati daljnje aktivnosti – najavila je gradonačelnica Škrobot te podsjetila da je u postupku dobivanja zaštite i samoborski kukuruzni kruh.
Pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković čestitao je vodstvu Udruge na ovom uspjehu te podsjetio da se prije 20 godina započelo s projektima Županijskih robnih marki na čemu su se stekla vrijedna istustva u zaštiti autohtonih proizvoda.
"Ovdje je sve propisano, nema nepoznanica, tko želi ući u proizvodnju ovog proizvoda zna što mora poštivati, ima propisan i nadzor i zato želim svima koji se odluče na proizvodnju Samoborske češnofke da imaju na umu da je najvažnije nadzirati i podizati kvalitetu" - rekao je Kraljičković.
Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak podsjetio je da je do sad u Hrvatskoj zaštićeno 38 proizvoda EU oznakama, što zemljopisnog podrijetla, što izvornosti.
"Iza ovoga stoji mukotrapn rad članova Udruge, a Ministarstvo poljoprivrede od prvog dana je u tome bilo relevantan partner, dali smo vam potporu kao što dajemo i svima koji žele zaštiti svoj proizvod. Među njih 38, gotovo polovica je suhomesnatih poizvoda, a Samoborska češnofka je jedan od prvih koji je polutrajni poizvoda što ju stavlja na posebno mjesto" – rekao je Tugomir Majdak i dodao da zaštićeni proizvodi za Hrvasku znače prepoznatljivost tradicije i kvalitete lokacije odnosno destinacije te zaštitu recepture kroz specifikacije kojom se svaki od tih proizvoda označava kad ga se stavlja na stol ili nudi u prodaji. Državni tajnik Majdak je istaknuo i da je Hrvatska na 7. mjestu u Europi po broju zaštićenih proizvoda EU kvalitetom, uz najavu da su još tri u proceduri za dobivanje zaštite te podsjetnik da je Rudarska greblica bila jedan od prvih takvih proizvoda.
Uz kušanje Samoborske češnofke i ponudu samoborskih tradicijskih gastro proizvoda koje su pripremile članice Udruge Etno Fletno, zapjevalo se i "Kraj kapele svete Ane" uz Đurđicu Pleše Vujica.

Samoborska češnjovka/Samoborska češnofka je dimljena kobasica za kuhanje proizvedena od usitnjenog svinjskog, goveđeg i/ili junećeg mesa te masnog tkiva svinja uz dodatak uvarka od svježeg češnjaka i suhog bijelog vina. Jedna od posebnosti Samoborske češnjovke/Samoborske češnofke, koja ovisi o vještini majstora, "špajlanje" je, odnosno ručno povezivanje kobasica u par drvenim malim štapićem. Proizvodi se unutar administrativnih granica grada Samobora i okolnih naselja smještenih u sjeverozapadnom dijelu Hrvatske, na istočnim obroncima Samoborskog gorja.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić