Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Ekologija i biodinamika – budućnost vinarstva i maslinarstva
U Zagrebu je održana prva regionalna izložba ekoloških, organskih i biodinamičkih vina i maslinovih ulja pod nazivom VinEko, koja je okupila dvadesetak vinara i maslinara iz Hrvatske i okolnih zemalja. Izložbu su organizirale tvrtke diWine j,d,o,o, i Indugraf d.o.o.kako bi skrenule pažnju javnosti na sve važniji trend ekološke i biodinamičke proizvodnje u poljoprivredi, naročito u proizvodnji vina i maslinovih ulja. Manifestaciju su posjetili brojni vinski profesionalci, sommelieri, predstavnici HoReCa sektora, ali i velik broj ljubitelja vina.

Da je ekološka i biodinamička proizvodnja važan trend u poljoprivredi najbolje su primjerom pokazali izlagači. Vinari i maslinari Bolfan vinski vrh, Chresno, Eko gospodarstvo Zdolc, Ker-vin, Kosovec, Kota olive oil, M-enostavno dobra vina, Opus vina, Povratak winery, Prvo hrvatsko ekovino Čegec, Santei Natural Wines, Kmetija Šumenjak, Veralda, Vina Glavica, Vina i ulja Šuran, Vina Lunika te Vino Lovrec predstavljanjem svojih visokokvalitetnih proizvoda pokazali su kako prirodno i zdravo itekako može biti ukusno i lijepo.

Na svečanom otvorenju, organizatorica izložbe i direktorica tvrtke diWine j.d.o.o. Irena Lučić kazala je kako se nada da je ova izložba samo prva u nizu, te da vjeruje kako će VinEko dogodine okupiti još više izlagača iz Hrvatske i regije. Ravnatelj narodnog sveučilišta Dubrava Željko Šturlić, dao je podršku ovom projektu kao domaćin izložbe, dok je Dijana Posavec, ravnateljica centra Rudolf Steiner naglasila važnost ove manifestacije s obzirom na sve veći broj ekoloških i biodinamičkih proizvođača vina i maslinovog ulja. Izložbu VinEko otvorio je predsjednik Hrvatske poljoprivredne komore Mladen Jakopović, istaknuvši njen značaj za vinare, maslinare, ali i poljoprivredu Hrvatske u širem smislu, koja ima za cilj do 2030. godine potpuno prijeći na ekološku proizvodnju.

Veliku pažnju posjetitelja privukla su i stručna predavanja. Predavanje pod nazivom „O biodinamičkoj poljoprivrednoj praksi, biodinamičkoj proizvodnji vina te certificiranju Demeter standarda“ zajedno su održali dr.sc. Dijana Posavec, ravnateljica Centra dr. Rudolfa Steinera, Zmago Petrič, direktor Guerila wines & Petrič d.o.o., Slovenija i Sergij Stancich, savjetnik Biodynamic Federation Demeter International. Predavanje „Prirodna vina u ugostiteljstvu i na tržištu - pomodni trend ili održiva budućnost?“, održao je Nenad Trifunović Vinopija, nastojeći odgovoriti na važno pitanje pozicioniranja vina iz ekološke i biodinamičke proizvodnje.

U popratnom programu nastupio je duo Swing That Blues a održana je i nagradna tombola. Tvrtka Letina Inox predstavila je svoj dinamizator – mješalicu za biodinamičke pripravke, koji je razvijen u suradnji s Centrom Rudolf Steiner. Tvrtke Green Cakes i Panonis prisutnima su približile ponudu svojih zdravih kolača i ekoloških suhomesnatih proizvoda.
Posjetitelji su mogli razgledati izložbu Hrvatske udruge kreativnih amatera koja je pokazala svoje radove izrađene na platnu napravljenom od tropa grožđa.
Pripremio Tomislav Radić
Foto:Marko Čolić, Nikola Zoko