Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Vinarija sa sretnog brda
Vinarija Vilinka iz Hercegovine sa čitlučkog područja iz mjesta Kruševo, predstavila se u Zagrebu u Češkom domu. Vinarija obitelji Ereš koja glavninu vinograda ima na brdima Sretnice, pa otuda i naslov "Vinarija sa sretnog brda", ima odličja i sa međunarodnih sajmova. Tako su već 2012. na Decanteru imali preporuku i brončanu medalju za žilavku iz prethodne godine a tih godina dobijaju značajna priznanja, zlatne medalje u Splitu na Gastu i Mostaru 2011. Na Decanteru su dobili više brončanih medalja a 2021. i 2022. zlatne medalje sa visokim bodovima za žilavke, selekcija iz prethodnih godina.
Obiteljski su održavali mali vinograd, baveći se ugostiteljstvom u velikom objekatu Afrodita u neposrednoj blizini podruma. Od 2004. sade na Sretnicama na području Vilinke 12000 trsova da bi im današnja površina bila četiri i pol hektara. U Sretnicama je sagrađen i novi podrum u koji će se moći smjestiti 100000 litara vina a ovogodišnja berba je donijela 54 000 litara visoko kvalitetnih žilavki, blatina i crnih cuvee-a sa udjelom cabernet sauvignona, merlota i trnjaka. Kvaliteta i sva spomenuta priznanja su omogućile izvoza u SAD i Njemačku. Otvorena je i kušaonica vina za 50-etak osoba. Tereni na kojima su zasađene loze su 70% mljevenog kamena, otuda i izrazita mineralnost vina. Tereni su osunčani tijekom cijeloga dana a noći na toj visini od oko 400 metara su hladne, što u rezultira vinima sa odličnim kiselinama i svježinom. Profesionalno se vinogradarstvom i vinarstvom bavi Velimir Ereš uz potporu obitelji i znanog enologa Darka Šimića i njegovog sina koji su sudjelovali u svim ključnim potezima vinarije od odabira sorti do konačnog oblikovanja vina.
U radionici se kušalo sedam etiketa: Vilinka žilavka 2022., Vilinka žilavka 2021., Vilinka žilavka selekcija 2021. (višestruko nagrađivana), Vilinka blatina 2020., Vilinka x line 2021., Vilinka x line 2017. i Vilinka x line 2015.
Već je početna potpuno mlada i svježa žilavka iz 2022. godine, brana je zadnjega dana mjeseca kolovoza pa iako stara tri mjeseca već je jednom petinom tržištu! Puna je lijepih aromatskih mirisa citrusa, grejpa, odlične kiseline, svježa i vjerojatno joj nitko ne bi dao samo tri mjeseca da se taj podatak nije čuo od vinara. Grožđe je došlo iz vinograda sađenih 2018. pa je ovogodišnja berba prva prava količinski i zrelošću od još mladih trsova.
Za žilavku selekcija 2021.sa 13% odlično uklopljenih alkohola i 6.7 kiseline, hladna maceracija rađena je u tri vremenska perioda: 24 sata, 3 dana i 7 dana u zasebnim tankovima oko 3/4 i 1/4 u drvu. Nakon toga sva količina je bila u novom američkom bariku a onda su napunili "samo"1020 butelja. I ovo grožđe je došlo iz već spomenutog vinograda na Vilinki (po tom geografskom nazivu vinarija je dobila ime). Vino je izuzetne aromatike a na Decanteru je dobilo 96 bodova u kategoriji cijena do 10 funti! U podrumu se prodaje po 15 eura.
Blatina iz 2020. sa 13% alkohola i 6 kiseline je lijepo, precizno, intezivno voćno vino, miriše na ribizl, koje pred sobom ima još puno godina. Fermentacija je trajala 20 dana na temperaturi od 20 stupnjeva. U inoksu je bilo oko 80% količine a 20% u već korištenom hrastu za X liniju. Otuda i izražena voćnost. Kako je potražnja velika, vinarija je prisiljena izaći već sada s ovim dvogodišnjim vinom.
Vilinka X line iz 2017. sa 16% alkohola i 6.1 kiseline, cuvee je napravljen od 80% cabernet sauvignona i 20% blatine. Sommelier Tomislav Jakopović nalazi da je vino izuzetno kompleksno, tanini su fantastični,pikantno je i osjeća se crveni papar i druge začinske note i osjeća se hercegovački krš, makija i šmrika. Manji postotak blatine je ublažio cabernet sauvignon i time se dobila skladnost u ovome cuvee-u. Usprkos velikom alkoholu to nije dominantno u okusu, suho je sa samo dva grama neprovrelog šećera. Vinar je dodao da je prvi pretok išao u inoks a odatle godinu i pol u nove barik bačve. Sada je staro pet godina i još je dosta vremena pred njim.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić