Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Les noirs

Vinari iz Hrvatske, Galić, Sontacchi i Šember nastupili su 15. i 16. 10. 2022., u Idriji, u Kendovom dvorcu, u Sloveniji, među 28 vrhunskih vinara, predstavnika 10 zemalja, koji su se okupili na jedinom masterclass-u i festivalu Pinota Crnog u jugoistočnoj Europi "Modri Les Noirs", kojeg od ljeta 2018. organizira vinski podrum TILIA estate slovenska Kuća pinota . Tema festivala bila je identitet i kreativnost u proizvodnji tog profinjenog vina koje ponekad zovu i "kralj vina".
Modri Les Noirs Festival pretvara se u značajno okupljanje proizvođača i ljubitelja ove sorte i sve je bliže festivalima u Oregonu i Novom Zelandu, najjačim zemljama proizvodnje ove sorte izvan Burgundije.
„Došlo je do renesanse identiteta kod naših vinara, tako da vina više i više teža k naglašenoj sortnosti. Laganije tijelo uz eleganciju s bogatim spektrom okusa svježeg crvenog voća. Vinari tome pristupaju sa sve više preciznosti i predanosti. S jedne strane, inspirirani su tajanstvenim vinima Burgundije, a s druge strane traže vlastite karakteristike.“, zaključio je Matjaž Lemut, direktor i enolog TILIA estate – Kuće pinota, renomirani enolog i glavni organizator događanja.
Engleski vinski kritičar Quinten Sadler, koji je zajedno s Lemutom vodio majstorske radionice kaže: „U Sloveniju sam se vratio s velikom radošćom. Kušali smo široku paletu vina iz ovog dijela Europe i iz Francuske. Sva su napravljena sa strašću i razveselila su nas. Na ozbiljnijoj razini, pokazali su nam da je "pinotizam" crnog pinota prisutan u svima, a da se izražava na različite načine."
Posjetitelji su na jednostavan način mogli kušati stotinu najkreativnijih vina pinota crnog iz raznih zemalja te sudjelovati u kratkim radionicama pod vodstvom Sadlera, gdje su učili o francuskim pinotima crnim.
Na masterclassu svoje pinote predstavilo je 13 odabranih vinara, a sudionici aktivno su sudjelovali u raspravi a među njima i Tomaž Sršen, legenda slovenskog enogastro novinarstva, urednik časopisa Dolce Vita i Mario Meštrovič, hrvatski ocjenivač na Decanter World Wine Awards (DWWA).

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić, Jaka Babnik