Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Otvoren 14. Internacionalni sajam pršuta u Tinjanu

Najbolji pršuti Mediterana i srednje Europe ponovno su u Tinjanu na 14. Internacionalnom sajmu pršuta (ISAP), a najbolji među njima je istarski pršut Pisinium koji je osvojio najviše bodova na stručnom ocjenjivanju i tako postao šampion sajma. Istarski pršut tvrtke Pisinium iz Pazina ujedno je i šampion u kategoriji istarskog pršuta, u kojoj su zlatne medalje osvojile još pršutane Jelenić (Sveti Petar u Šumi) i Dujmović (Kringa), srebrnim medaljama okitile su se pršutane Selo Mekiši (Mekiši kod Vižinade), Movimento (Vošteni) i Antolović (Tinjan), a brončanima Daniele (Višnjan) i Milohanić (Tinjan).
Na svečanom otvorenju načelnik Općine Tinjan Goran Hrvatin rekao je da pršuti za ovaj dio Istre nisu važni samo zbog očuvanja tradicije, već doprinose i turizmu.
Istarski župan Boris Miletić zahvalio se “našim nonićima koji su prenijeli umijeće izrade istarskog pršuta na mlađe generacije i današnjim pršutarima koji tu tradiciju nastavljaju”.
Tugomir Majdak, državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede koji je na otvorenje bio i izaslanik predsjednika Vlade Republike Hrvatske, prisjetio se prvog tinjanskog sajma pršuta na kojem je bio prije 15 godina i čestitao Tinjancima što su negdašnji lokani sajam izdigli na međunarodnu razinu.
Predsjednik Republike Hrvatske Zoran Milanović rekao je “Danas je pršut vrhunski proizvod koji služi za primjer kako raditi proizvod s dodanom vrijednosti, a tradicijsko znanje izrade pršuta danas se pretvara u unosan posao”.
Na ocjenjivanju koje je provela udruga senzornih analitičara suhomesnatih proizvoda Gustus našlo se 29 pršuta iz cijele Hrvatske, te iz Italije, Španjolske i Crne Gore. Prema osvojenim bodovima dodijeljeno je sedam zlatnih medalja, 11 srebrnih i 8 brončanih. Za šampionski naslov u pojedinoj kategoriji bilo je potrebno da se u toj kategoriji natječu najmanje tri pršuta te da kandidat za šampion osvoji zlatnu medalju, pa je tako osim istarskog ovaj put proglašen još samo jedan šampion: pršut tvrtke Mrki (Pakovo Selo kraj Drniša) i to u kategoriji dimljenog pršuta.
Zlatne medalje osvojili su još pršutana Smjeli (Dugopolje) u kategoriji dalmatinskog pršuta te crnogorske pršutane Martex i Mianja, obje iz Cetinja, u kategoriji dimljenih pršuta.
Na trodnevnom sajmu pršuta i drugih autohtonih proizvoda predstavlja se četrdesetak izlagača, među kojima je tridesetak pršutara. Uz hrvatske pršute sa zaštićenim oznakama izvornosti ili geografskog podrijetla (a to su istarski, dalmatinski i drniški pršut), na ISAP-u se predstavljaju i pršuti iz Italije, Austrije, Mađarske, Španjolske i Crne Gore, uz istarske proizvođače sira, vina i drugih autohtonih proizvoda.

Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Sebastijan Skoko