Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

.Dani rudarske greblice
Kulturno-umjetničko društvo "Oštrc" organizira 36. Dane rudarske greblice u Rudama kod Samobora, 2. i 3. srpnja 2022.
Rudarska greblica slani je kolač od sira i oraha čija tradicija seže u 19. stoljeće kada je mještanima Ruda zaposlenim u rudnicima bakra i željeza taj kolač često bio jedino jelo tijekom cjelodnevnog napornog rada.
Priprema kolača proglašena je 2007. nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske, a od prošle godine rudarska greblica je postala i 29. hrvatski proizvod zaštićenog naziva u Europskoj uniji i prvi zaštićeni gastronomski proizvod u Zagrebačkoj županiji.
Ovogodišnja manifestacija trajat će dva dana, u subotu i nedjelju 2. i 3. srpnja. Subotnji program počinje Gastro susretima ispred Rudnika Sveta Barbara od 15 sati, na kojima se može kušati jela koja će spravljati vatrogasci iz Komiže, Buzeta, Drniša, Zasadbrega i Ruda. U popratnom programu predstavit će se udruga „Budi dobro“ i projekt „Zajedno činimo dobro“. U večernjem programu održat će se projekcija nagrađivanog arheološko - dokumentarnog filma „Vučedol Partridge“, dijelom snimanog i u Rudama, dok će u zabavnom programu nastupiti Roko Vušković.
Nedjelja je rezervirana za radionice, igraonice i dječje predstave. Najmlađi će se družiti na Dječjoj greblici ispred Rudnika Sveta Barbara od 11 do 17 sati, a uz radionicu izrade greblice,organizira se i potraga za blagom, kovačnica i gipsaonica i predstava Teatra Puna kuća „Ogledalce, ogledalce“.
Poslijepodnevni dio održat će se na igralištu u samom centru Ruda, gdje će od 17:30 nastupiti TD „Kerest“ iz Svete Nedelje, nakon čega počinju folklorni susreti koji će trajati do 20 sati. U 20 sati slijedi proglašenje najbolje greblice. Svi zainteresirani svoju greblicu mogu donijeti na rukometno igralište, u protvanu, između 17:30 i 18:30. U zabavnom dijelu programa nastupit će grupa Panorama.
Manifestacija dobila je veliki zamah 2012. godine otvaranjem Rudnika Sveta Barbara u Rudama pa dolazak u Rude može iskoristiti i za obilazak Rudnika.
Pripremio: Tomislav Radić
snimke: TZ Samobor