Zadnje aktivnosti

Zadnje aktivnosti korisnika mogu vidjeti samo registrirani korisnici.

Online korisnici

Online korisnike Agrokluba mogu vidjeti samo registirani korisnici.
Za potpune funkcionalnosti ovih servisa, prijavi se.

Promo

Oh my darling
Rose Oh my darling sommelier Tomislav Jakopović proglasio je jednim od najboljih vina Hrvatskoj. U Vinskom Klubu u Zagrebu održano je predstavljanja OH wines Saše Bernobić iz Istre.
Obiteljski brend vina Bernobić priča je o suncu, zelenim obroncima, punoći suvremenog života i inovativnom pristupu.
Na zapadnim visoravnima podno Vižinade u selu Ohnići u odličnim geo-klimatskim uvjetima obitelj Bernobić obrađuje vinograde milovane daškom mora. Njihova uvjerenja su obiteljsko prenesena ljubav prema zdravom načinu podizanja vinograda u skladu s ritmovima prirode, koja vinu daju izvornost.
Saša Bernobić kaže da je njegova vizija kontinuirano nadograditi blagodati prirode, stvarati svježa i pitka vina, istodobno stvarajući vina koja će uvijek pozitivno iznenaditi i najzahtjevnije. Njegov način proizvodnje vina je istraživački, ako svijet znanosti izbaci nešto što mijenja stil i karakter vina na pozitivno, Bernobić će prvi to osobno iskušati u svom podrumu. Trenutno istražuje trend novih vrsta kvasaca koje znanost daje i veseli ga sama pomisao što će tek nastati od toga. Oh Wines vinogradi prostiru se na 5 hektara, gdje uzgaja malvaziju, chardonnay, teran, merlot, cabernet sauvignon te od ove godine još i muškat žuti.
Uz vinograde, uzgaja autohtone sorte maslina koje daruju izuzetno kvalitetno ekstra djevičansko maslinovo ulje. Ima 400 stabala maslina i ove godine planira zasaditi još 120 stabala. Sorte su leccino,pendolino i istarska bjelica. Posebnost njegove proizvodnje EVOO ulja, je selekcija Denocciolato, prvo hrvatsko maslinovo ulje dobiveno otkoštavanjem ploda. Time se dobije hladno prešano- pulpa ulje, nutritivno vrjednije jer se eliminiraju negativni fenoli iz koštica. Godišnje proizvede 20 do 30 butelja, te je zato ta selekcija namijenjena kuharima Michelin restorana.
Kušalo se 5 Oh vina i otkošteno maslinovo ulje. Od svježih vina kušalo se Malvaziju 2021, zatim Oh yeah kupažu malvazije i chardonnaya i voćni rose Oh my darling. Od odležalih jedan pjenušac te jedan odležani Teran. Od bijelih laganih, lepršavih vina, izražene voćnosti, čiste aromatike na nosu i laganog tijela, došlo se do izrazito voćnog Terana barrique, nježnih tanina s ugodno spojenim kiselinama.
Oh Rosaline je pjenušca proizveden klasičnom metodom od sorte teran koji odležava na kvascu i do 22 mjeseca. Karakteristične jagodaste aromatike s notama krušnih mrvica . Oh Rosaline, vrlo je nježnih perlica s dugim „aftertastom“ nakon kušanja.
Za rose Oh my darling , “Ovo je zasigurno jedan od deset najboljih hrvatskih rosea.” kaže Tomo Jakopović. Grožđe se za ovo vino preša zajedno s peteljkom, koja pridonosi nježnijim i čistim bojama te izraženijom voćnom aromatikom. Jakopović zaključuje: “Ovo će vino biti dobro svim iskusnim poznavateljima vina ali i onima koji se možda prvi put susreću s vinom.
OH Teran barrique je na putu da postane veliko vino kaže Jakopović “ Ovaj Teran barrique možda nije još veliko vino ali definitivno ima sve argumente da to postane. Dobiva se od kasne berbe s najboljih položaja. Ima čiste arome, dobar utjecaj drveta francuskog hrasta u kojem leži 18 mjeseci, a gotovo uopće se ne osjeti aroma dima. Fermentirano je s kvascem Terra Rossa,koji je prvi hrvatski certificirani kvasac dobiven selekcijom na teranu od njemačkih biotehnologa. Jako asocira na crna i crvena bobičasta voća, pogotovo crni ribiz, te ima i dozu pikantnosti.
Vinarija Oh Wines pokazuje novu filozofiju i novu budućnost. Saša Bernobić sada radi na uvođenju novog pristupa biodinamike u podrumu sa non-saccharomyces kvascima.
Pripremio: Tomislav Radić
Snimke: Marko Čolić